Primaria Timisoara renunta la 2 biserici din patrimoniu pentru cladirea Colegiului National Banatean si cea a Liceului Obradovici

TIMISOARA. Reprezentantii Primariei Timisoara vor sa scape de plata chiriei pentru cladirile in care functioneaza Colegiul National Banatean si Liceul Obradovici si sa faca un schimb de cladiri cu proprietarul – Episcopia Romano-Catolica, in conditiile in care municipalitatea plateste aproape 22.000 de euro pentru chirie, lunar.

Anuntul a fost facut de viceprimarul Traian Stoia, care a spus ca Primaria ar fi dispusa sa renunte la doua biserici, pe care le detine, pentru a obtine cele 2 imobile. Trebuie doar sa se inteleaga cu reprezentantii Episcopiei, cu care au purtat deja cateva discutii preliminare.

„Am negociat cu Biserica Romano-Catolica. Stiti ca noi vrem sa cumparam cladirea de la Colegiul Banatean si unui coleg de-al nostru de aici i-a venit o idee care mie mi se pare interesanta. Primaria Timisoara este proprietara Bisericii Millenium din zona Pietei Traian, Piata Romanilor, si a bisericii de la Punctele Cardinale, din parcul acela din dreptul Tribunalului. Aceste doua biserici primaria ar fi dispusa sa le cedeze cultului catolic, care, fiind proprietar pe cele doua biserici ar putea accesa fonduri europene in vederea intretinerii si imbunatatirii calitatii acestor cladiri folosite de enoriasii catolici in schimbul liceului Colegiul Banatean. Daca vom reusi ar fi o chestie foarte faina, atat pentru primarie, cat si pentru enoriasii catolici care vor putea accesa fonduri europene”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Stoia spune ca Episcopia nu poate accesa fonduri europene, pentru ca nu este proprietar pe biserici. Iar nici primaria nu poate face investitii in cladirea in care functioneaza Colegiul Banatean.

Viceprimarul da asigurari ca saptamana viitoare se va intalni din nou cu reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice, cu toate ca municipalitatea n-a achitat de cateva luni chiria pentru cele 2 cladiri in care functioneaza Colegiul Banatean si Liceul „Dositei Obradovici”.

„Cei care au fost aici spuneau ca au avut o discutie cu domnul episcop, o vor relua si urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa ne reintalnim si sa venim fiecare cu argumentele noastre. Pentru Colegiul Banatean se platesc bani destui de multi… In ultimele cinci luni s-a cam uitat sa se plateasca, le-am spus functionarilor sa faca platile, pentru ca nu poti negocia in mod deschis, corect, cu cineva la care-i datorezi un sac de bani. Avand in vedere marimea cladirii, acolo trebuie facuta o evaluare. Noi nu putem baga bani ca nu-i a noastra, ei nu, ca nu-i intereseaza prea tare… poate reusim sa facem acest schimb”, a conchis Stoia.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, municipalitatea plateste o chirie de 21.250 de euro, lunar, pentru imobilele in care functioneaza cele doua institutii de invatamant: cladirea de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 si cea de pe bulevardul General Dragalina. Negocierile s-au facut in 2012, iar contractul este pe 2 ani, cu data de expirare in octombrie 2014.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Apare o mica problema, biserica de la punctele cardinale, pe care d-l Stoia vrea s-o cedeze cu marinimie catolicilor este de rit reformat-evanghelic, nicidecum romano-catolica.

  2. Cred ca primaria plateste chirii mai mari clanului Carpaci pt diferite spitale, la care acestia sunt proprietari 🙁

  3. Auleu, tovarase Stoia… eu zic sa dai sinagogile cultului islamic, bisericile ortodoxe cultului budist, pe cele catolice cultului hindus si primaria s-o dai, la schimb fireste, clinicii de psihiatrie. numai sa ai grija cand se face mutarea, sa nu ramai acolo, ca te confunda medicii cu pacientii si te baga in tratament…

  4. Biserica din Piata Punctelor Cardinale (fosta Luther, asa cum reiese si din Cartea Funciara), este proprietatea Bisericii Evanghelice Lutherane din Romania – Parohia Timisoara. Din momentul construirii sale in anul 1839 nu a fost niciodata in proprietatea altui cult si nici a statului maghiar sau roman. Deasemenea nu a fost niciodata nationalizata. Mi se pare oarecum curios ca un ziar care se respecta face afirmatii nefondate si neverificate. In orice caz voi lua legatura cu Episcopia Romano-Catolica pentru a clarifica aceasta situatie. Cu respect: Kovacs Zsombor, Preot paroh al Bisericii Evanghelice Lutherane din Timisoara