Primaria Timisoara se imprumuta cu 35 de milioane de euro din banca pentru a duce la bun sfarsit proiectele europene

TIMISOARA. Timisoara risca sa nu mai primeasca finantare europeana daca nu isi termina proiectele pe fonduri europene care au inceput deja sa fie implementate. Conducerea Primariei Timisoara a decis sa se imprumute cu 35 de milioane de euro pentru a nu pierde banii europeni.

Consilierii locali vor vota la urmatoarea sedinta un proiect de hotarare prin care municipalitatea se imprumuta cu nici mai mult nici mai putin de 35 de milioane de euro de la International Finance Corporation, banca membra a grupului Banca Mondiala. Datoria trebuia platita in 12 ani, perioada de gratie fiind de 2 ani. Dobanda este una fixa si, conform proiectului, se stabileste la momentul fiecarei trageri conform unei anumite formule. Comisionul de gestiune este de 5.000 de euro pe an.

„Banii sunt pentru finalizarile de lucrari pe proiecte europene, ca apoi banii ii primim. Cu banii astia cred ca ajungem sa le si terminam, ca trebuie finantate suta la suta de la buget si ulterior primim 95% inapoi. Sunt cele care au fost incepute, care mai trebuiesc sa inceapa, pentru ca exista un termen limita, daca nu, riscam sa pierdem banii”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Traian Stoia.

Potrivit proiectului de hotarare, creditul bancar va putea fi rambursat anticipat din surse proprii. „Contractarea finantarii rambursabile se face pentru finantarea integrala sau partiala, cofinantarea si/sau prefinantarea obiectivelor de investitii publice de interes local”, se arata in proiect. Mai exact, 21 de investitii, printre care se numara si reabilitarea malurilor Begai, modernizarea strazii Closca, care ar fi trebuit sa fie deja gata, precum si amenajarea pasajului subteran Michelangelo.

Asadar, banii se impart dupa cum urmeaza: reabilitarea malurilor Begai – 510.000 de euro, retehnologizarea Colterm – 12.520.000 de euro, modernizare strada Closca si extindere la 4 benzi pe sectorul Bv. Cetatii – str. Ovidiu Balea – 500.000 de euro, amenajare complex rutier Michelangelo etapa 1 – 5.650.000 de euro, trafic management si supraveghere video – 2.800.000 de euro, reabilitare linii de tramvai si modernizare trame stradale pe str. Stefan cel Mare – 2.700.000 de euro, extindere retea troleibuz Dumbravita – 2.000.000 de euro, incubator de afaceri Dumbravita – 320.000 de euro, reabilitarea centrului de zi pentru copii cu dizabilitati „Podul Lung” – 530.000 de euro, modernizarea statiilor de transport public intermodal Timisoara – 800.000 de euro, reabilitarea Cantinei de Ajutor Social – 150.000 de euro, reabilitarea strazii Iancu Vacarescu, tronsonul intre Regele Carol si Tudor Vladimirescu – 850.000 de euro, centru IT&C – 2.640.000 de euro, reabilitarea si echiparea infrastructurii Serviciului pentru Protectia Copilului si Familiei Timisoara – 160.000 de euro, centrul regional de competente si dezvoltare a furnizorilor in sectorul automotive – 830.000 de euro, sistem de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in Timisoara – 330.000 de euro, dezvoltarea unui sistem de centre medicale de excelenta pentru imbunatatirea diagnosticului antenatal al malformatiilor fetale in aria Timisoara-Varset – 250.000 de euro, SEED – Speeding Every European Digital – 55.000 de euro, reabilitarea spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara – 1.100.000 de euro, reabilitare cladire pentru persoane in dificultate – 225.000 de euro si extindere si modernizare sistem de alimentare cu apa si canalizare in Timis, proiect Aquatim – 80.000 de euro.

Din bugetul local se va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale, a oricaror impozite si taxe aferente realizarii obiectivelor de investitii de interes local si a altor cheltuieli neeligibile ale finantarii rambursabile.

Specialistii din Primaria Timisoara au calculat si gradul de indatorare in perioada 2013 – 2025. Daca in 2013 acesta este de 21,02%, in anul 2025, gradul de indatorare ar urma sa fie de 4,83%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai atatea proiecte are Robu pe rol? Pai cum asa ca voi astia de la Opinia Timisoarei va plangeti mereu ca robu nu face treaba? Deci totusi face treaba…

    • Zi drept: cu cat sunt platiti postacii? Ca m-as baga si io

  2. Pai astea toate sunt incepute de Ciuhandu. Ca robu clar n-avea cand sa le scrie si sa le faca. Deci nu o fost in stare sa imparta banii din buget. bine ca se lauda ca-i cel mai mare buget..

  3. Pai nu ne sustine bucurestiul? Ca parca trebuia sa vrem noi sa fim mai „aproape” cu bucurestiul ca in sfarsit sa fie bucurestiul cu noi. Ei bine? UNDE-I bUCURESTIUL???? Nici nu pot sa-l scriu cu litera mare. La fel si pe robu si pe stoia. Politicienii romani chiar nu-s normali la cap. Inteleg ca politica nu se bazeaza pe afirmatii veridice, insa la noi politicienii sunt patologici. Astia nu mai deosebesc realitatea de fictiune. Si ne vor pe noi de partea lor la fiecare 4 sau 5 ani, in functie de lungimea mandatelor. Imbecilii.