Primaria Timisoara se imprumuta de aproape 6 milioane de euro. Pentru ce proiect are nevoie de credit!

TIMISOARA. Consilierii locali au decis sa mai contracteze inca un credit, de aproape 6 milioane de euro. Banii sunt necesari, spune primarul Gheorghe Ciuhandu, pentru cofinantarea unui proiect european prin care se va face retehnologizarea societatii de termoficare Colterm.

Potrivit lui Ciuhandu, gradul de indatorare nu creste foarte mult odata cu luarea acestui nou imprumut. „Nu creste semnificativ. Acum este pe la 23 de procente si pana la 30% mai este”, a precizat Ciuhandu.

In sedinta extraordinara de marti, in care s-a votat si bugetul local pe anul 2012, consilierii au aprobat in unanimitate si contractarea unei finantari rambursabile interne in valoare de maximum 25 de milioane de lei.

Potrivit proiectului de retehnologizare al Colterm, cu aproape 255 de milioane de lei se vor moderniza pompele de transport Colterm, doua cazane de apa fierbinte de la CET Centru si trei cazane cu aburi de la CET Sud. Lucrarile au inceput deja, fiind executate de 4 firme care au castigat licitatiile.

CITESTE SI: Gigacaloria ramane cum s-a stabilit, dar scapam de noxe! Au inceput lucrarile pentru retehnologizarea Colterm

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. un mare fas, o bula de sapun acest colterm, bla bal ca va scadea pretul gigacaloriei, pana la urma nu va scadea de loc ci se va scumpi mai mult ca sigur, incet incet veti ramane fara abonati, sa vedeti in vara asta cati se vor debransa minim 10.000 apartamente. TOT INAINTE DRAGI TOVARASI BARBOSI !!!

  2. Citeam aiurea în tramvai că există promisiunea a 27 milioane de euro finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene pentru realizarea proiectului “retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare…” Văd acum maxim 25, nu e nicio problemă. Nu înţeleg însă de ce e nevoie de 6 milioane de euro cu dobândă 23%, dacă există 225 milioane de euro în bugetul pe 2012. Ce vrea să însemne “modernizarea”, se revopsesc cazanele? An de an auzim de retehnologizare şi se aloca sume pentru tot felul de proiecte, despre care nu mai auzim nimic. Haideţi dlor aleşi să dezbatem public proiectele şi să vedem tot public mai apoi realizările. Aduceţi observatori voluntari din partea societăţii de bună calitate în monitorizarea acelor lucrări şi atunci mai vorbim. Aveţi acest curaj ? Dacă NU, daţi-vă DEMISIA toţi începând cu edili de la conducere. Externalizaţi compartimente la privaţi, faceţi totuşi CEVA şi nu mai aruncaţi banii noştri pe apa sâmbătei. Nu acolo e hiba sistemului, acolo însă nu se prea pot vedea investiţile. Haideţi, dlor cititori, să mergem personal să vedem parametrii de funcţionare, randamente etc şi mai apoi să revenim să vedem rezultatele după retehnologizare. Nu cred că va fi posibil acest lucru… Devreme ce reţelele de transport sunt varză, peticite şi pierd căldură, puteţi constata locurile cu pricina acum iarna unde zăpada se topeşte pe aleile aflate deasupra conductelor de transport. Puteţi vedea angajaţii care stau să se uite cum unul dintre ei dă cu lopata sau cum se chinuie vai de mama lor cu stihiile agentului termic. Uşile punctelor termice sunt cu lacăt, foarte bine spuneţi că există automatizare. Dar de ce au gratii la ferestre şi anunţuri cu interzis bla, bla, bla ? Nu prea am auzit de ZIUA uşilor deschise la COLTERM…

    • Doar se FURA, atat si nimic mai mult. DOAR SE FURA!!! Suntem 20 familii intr-un bloc. 12 ne-am debransat. Ultima factura: 12 familii au la plata intretinerii intre 120 si 200 roni plus gaz intre 130 si 220 roni. Totalul ar fi intre 250 si 420. Factura celorlalte 8 familii este intre 1.050 si 1.380 roni. Cum e posibil ???

      • @ malex: cat platiti incalzirea in partile comune si caldura radiata de peretii vecinilor bransati la COLTERM ?

        • si caldura radiata de cei cu centrale termice ? invers nu e posibil ? ceilalti cat platesc pentru caldura radiata de peretii celor cu centrale termice ?

          • In capitalismul contemporan mioritic s-a incercat o democratia cu fata sociala, dar care a devenit datorita recesiunii mondiale o democratie de criza, minoritatea se supune majoritatii. Daca la bloc exista capitalismul de criza cu reguli din sec VI-lea e treaba voastra. Nu asteptati ca STATUL sa va faca dreptate in orice problema. Eu zic (fara sa instig la violenta) voi, minoritatea, sa puneti mâna pe ciomag, pentru ca de multe ori buturuga mica rastoarna carul mare…

  3. iarasi spala asta, barbosu, bani. Are un mare tupeu sa arunce banii locuitorilor pe apa … coltermului…
    Face la fel ca si cu podul din C.Sagului pe care l-a tinut neterminat un ciclu electoral

  4. mah…au castigat licitatia 4 firme…ale cui or fi?…banii vor merge la firmele alea…de colterm o sa se aleaga prafu…si oricum prea mult nu o sa mai mearga datorita centralelor de apartament si in curand si cele de bloc…deci mai votati taranistii sau comunistii

  5. GHICI GHICITOAREA MEA: Credeti ca http–www.termoficaretm.ro & http–www.fonduri-ue.ro sunt suficiente ?

  6. @mircea leanca, 10% din factura coltermului, platim partile comune. Este minimul acceptat de lege, intre 10 si 20 %.
    La mai multe solicitari Ciprian Voin a raspuns, iar eu le retransmit cu datele respective.
    Ciprian Voin spune:
    10 octombrie 2011 la 23:25
    malex, poti sa imi trimiti desfasuratorul pe mail la adresa [email protected]

    Răspunde
    malex spune:
    11 octombrie 2011 la 7:15
    Ciprian, ti l-as trimite cu placere, dar nu il cunosc, si asta nu pentru ca nu inteleg sau stiu cum se face un pret, ci, doar pentru simplu fapt ca nu stiu ce mama dracului au bagat ei in el de au ajuns la aceste preturi. El este format din, in principiu : pretul de achizitie al combustibilului (gaz, carbune, pacura etc.), costurile cu salarizarea si neaparat nr. de salariati, costurile cu intretinerea, profitul si ceea ce mai contine, dar fiecare din ele in procente. Numai direct de la ei poti obtine aceste date, si sunt obligati sa ti le dea pentru a le face public. Sunt banii nostri, trebuie sa aflam o data de ce costa atat de mult. Ca si la voi, pretul pe cm patrat de publicitate este format din: asta, asta, asta si asta. e simplu, dar fiecare stie ce contine componenta. Sper deosebire de voi care sunteti privati, ei sunt obligati sa faca public acest lucru. Publicitatea este o optiune, nu o NECESITATE. Apa, hrana, CALDURA. Am sa revin cu un exemplu foarte elocvent. 20 tone marfa le transporti cu un tir care costa 200.000 eur, consuma 35 litri motorina pe 100 km si platesti unul, maxim doi soferi, depinde de distanta. Aceasi cantitate o poti transporta cu 20 de microbuze de 1 tona care costa 350.000 eur (17.500 eur/microbuz) consuma 200 litri motorina pe 100 km (10 litri/100km/microbuz) si platesti 20 soferi. Nu reese ca pretul pe kg marfa transportat este mai scump la microbuze ? Microbuzele sunt centralele de apartament iar tirul centralele de cartier. Crede-ma ca aceasta comparatie este foarte, foarte corecta. De ce costa taximetrul mai mult decat autobuzul ? Si atunci, cum e posibil ca cei cu centrale de apartament sa plateasca maxim 40% din cat platesc cei ce platesc la colterm, cand raportul ar trebuii sa fie exact invers. Am sa-ti mai dau un exemplu chiar cu centrale de apartament, si daca nu ma crezi solicita parerea unei firme specializate in domeniu. O centrala de 24 kw costa 500 eur, consuma 1 mc gaz pe ora si face caldura in 500 mc. O centrala de 48 kw, nu costa 1000 eur, ea costa max 800, nu consuma 2 mc gaz pe ora ci max 1,5, si nu face caldura in 1000 mc ci in minim 1500 mc. Repet, la masinile termice, raportul costuri randamen, este invers proportional. DOAR SE FURA.

    Ciprian Voin spune:
    12 octombrie 2011 la 9:33
    Malex, plastica si corecta demonstratia ta! Am inceput demersurile…

  7. @ malex „Este minimul acceptat de lege, intre 10 si 20 %.” Poti sa precizezi ce LEGE ? Aveti repartitoare de costuri ? Daca NU, atunci cum poti factura pe suprafata utila de incalzire din partile comune, cand intr-un extras CF apare o valoare fara unitate de masura ? Furnizorul factureaza in gicacalorie, iar in asociatie se factureaza pe mp.

    • Blocul unde locuiesc nu se compara cu celelalte, la noi toate apartamentele au aceeasi suprafata. E simplu, toti avem aceleasi costuri legate de incalzire, (mai putin acum cu debransarile), deci, aceleasi cu partile comune. Iarta-ma, este normal sa platesti la mp, chiar daca-ti vine pretul pe gigacalorie, si am sa ma explic, gigacaloriile consumate au ca finalitate o valoare, valoare pe care nu o poti impartii decat la suprafata, adica mp, asta in cazul in care scara sau blocul respectiv au in componenta garsoniere, ap 2 camere sau mai multe, spre deosebire de cazul meu unde se imparte la 20, pentru ca sunt aceleasi suprafete de 20 de ori. Am sunat la administrator, si mia spus ca este vorba de leg. energiei termice 325, apoi am sunat la FALT unde mi sa spus alte 3-4 legi si ordine la care sa ne raportam. Nici ei nu stiu, si fiecare o fac in functie de ce au inteles. Dar pot stabilii procentul si asociatiile intr-o sedinta, pentru ca legiuitorul doar recomanda, intr-un ordin 10%, in altul 20% sau daca sunt repartitoare 30%. O nebunie. Un sistem, cu cat este mai coplicat, cu atat este mai greu de controlat si mai usor de furat. E simplu, si pur romanesc. Dar am aflat un lucru pe care nu-l stiam, adica, ca pretul gigacaloriei il satbileste consiliul primariei, adica consilierii. Adica, DOAR SE FURA. Ai mai sus, reluate solicitarile facute de mine, sperand sa aflu ce sta la baza calcului acestei gigacalorii. Doar un interes financiar, in folosul cui intreb acum. Opinia Timisoarei poate sa raspunda, pentru ca d-nul Preunca este unul din consilieri.!!

      • Legea 325 a aparut prin 2006, de ce aplica abia acum noul sistem de tarifare in bloc ? La FALT trebuia sa vorbesti cu dl Olariu, caci rapunsurile la telefon le dau niste angajate aiurite… Iti spun eu ca nu este nicio prevedere legala si ca s-a profitat de naivitatea asociatiei de proprietari condusa politic de CINEVA din oras cu interese obscure. Intrebare: de ce sa impart factura primita in doua, ce reprezinta 20% ?

        • dumneata lucrezi la Colterm ? prea le tii partea

          • Violet, scuze, dar cred ca ai citit ce-a scris mircea leanca de la sfarsit la inceput.

          • N-am avut norocul sa prind un locşor la COLTERM… In schimb, am fost 5 ani administrator de bloc 🙁

        • Cu el am vorbit, ba chiar mai mult am sa ma si vad cu el saptamana viitoare. Sunt de acord cu tine, legat de interese.

          • Cu cine te vei intalni saptamana viitoare? Mai vorbim cu alta ocazie la alt comentariu.