Primaria Timisoara sutine ca este o greseala trecerea Scolii Gimnaziale 1 pe lista Guvernului cu unitati in pericol sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic. ISJ Timis prezinta situatia pe intreg judetul

TIMISOARA. Dupa ce Guvernul a dat publicitatii lista celor aproape 40 de scoli cu cladiri ce prezinta risc seismic crescut in caz de cutremur, iar pe aceasta se regaseste si una din Timisoara, primaria reactioneaza si sustine ca la mijloc este o greseala.

CITESTE SI: O scoala din Timisoara pe lista scolilor din Romania care risca sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic. Elevii ar trebui mutati

De mentionat ca pe lista Guvernului se regasesc scoli care, dat fiind faptul ca intra in reabilitari, au fost expertizate de catre specialisti, si astfel s-a putut stabili in ce clasa de risc sa gasesc imobilele.

In Timis, doar Scoala Gimnaziala 1 Timisoara este incadrata la risc seismic crescut de prabusire in caz de cutremur. Aceasta intrucat va intra in scurt timp in reabilitare, consolidare si eficientizare energetica, la final urmand a fi transformata in scoala verde inteligenta.

Reprezentantii Primariei spun ca si in documentatia care sta la baza lucrarilor ce vor urma la aceasta unitate de invatamant, imobilul este incadrat la clasa 2 de risc seismic si ca mentionarea ei pe lista Guvernului este o eroare.

La scoala Generala nr. 1 un expert atestat a facut chiar anul trecut, la cererea Primariei Timisoara, o expertiza de rezistenta, din care a rezultat ca scoala nu se afla in grad 1 de risc seismic, ci in gradul 2, interventiile care trebuie facute la rezistenta fiind minimale. Primaria Timisoara a cerut aceasta expertiza tocmai pentru ca aceasta scoala va fi reabilitata total cu ajutorul fondurilor din PNRR si transformata in scoala verde. Suma pe care o vom investi in aceasta unitate de invatamant se ridica la peste 12 milioane de lei (fara TVA).
Expertiza semnata de inginerul de rezistenta contractat de Primaria Timisoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar ca atat corpul C1, cat si corpul C2 sunt incadrate in clasa seismica Rs II, necesitand aplicarea solutiei minimale de consolidare. Vom contacta si Ministerul Educatiei pentru corectarea situatiei pe care a primit-o„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat mutarea elevilor din scolile de pe lista Guvernului, iar Inspectoratul Scolar Timis a transmis deja o instiintare Primariei Timisoara, pentru ca joi sa aiba loc o sedinta in care sa fie analizata situatia Scolii Gimnaziale 1 din cartierul Fabric.
Aceasta este a patra infiintata in Timisoara, fiind atestata inca din 1762 si functioneaza in cladirea proprie inaugurata in 1849. Imobilul este inscris in lista monumentelor istorice, situl urban Fabric.

Si daca la mijloc nu ar fi fost nicio greseala, ar fi foarte complicat spre imposibil sa fie mutati elevii, intrucat e cunoscuta situatia spatiilor de invatamant din Timisoara, iar varianta cursurilor de dupa-amiaza prea putin agreata.

Iata situatia scolilor din Timis in privinta riscului seismic, conform unei centralizari realizata de ISJ in baza unor evidente cu unitati de invatamant expertizate.

Clădiri cu risc seismic Timisoara:
Risc seismic I: 1 clădiri
Risc seismic II: 3 clădiri
Risc seismic III: 22 clădiri
Risc seismic IV: 0 clădiri

Cladiri in clasa de risc seismic in zona rurala:
Risc seismic I : 0 cladiri
Risc seismic II : 3 cladiri
Risc seismic III: 9 cladiri
Risc seismic IV: 2 cladiri

Cladiri in clasa de risc seismic in orasele mici:
Risc seismic I: 0 cladiri
Risc seismic II: 1 cladiri
Risc seismic III: 10 cladiri
Risc seismic IV: 2

Semnificatia claselor de risc seismic:
Clasa I = Urgenta 1 – Imobilele incadrate in aceasta clasa prezinta pericol major de prabusire in cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici se incadreaza, de regula, imobilele construite inainte de anul 1977.
Nu este absolut necesar ca o cladire incadrata in clasa 1 de risc seismic sa se prabuseasca, dar unele imobile datorita amplasarii, in general in zone aglomerate, avand de multe ori mai mult de 6 etaje, cateodata si spatii comerciale la parter, se considera ca reprezinta pericol public si reconsolidarea lor este obligatorie.
Clasa II = Urgenta 2 – Sunt imobile pentru care posibilitatea de prabusire in caz de cutremur este redusa, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scarile, etc. fara a pune in pericol structura de rezistenta a imobilului.
Clasa III = Urgenta 3 – In aceasta categorie intra cladirile care pot suferi avarii minore in cazul unui seism. Astfel, poate cadea tencuiala, pot aparea fisuri si crapaturi in pereti, fara ca viata locatarilor sa fie pusa in pericol.
Fara risc = F.R. – imobilele care au fost expertizare si nu li s-a atribuit nici un grad de risc seimic.

De precizat ca restul scolilor nu au beneficiat de o expertiza de risc seismic, intrucat nu sunt in programe de reabilitare care sa inceapa in scurt timp, astfel ca, cel mai probabil lista cu cele vulnerabile ar fi cu mult mai lunga.

UPDATE: Prefectul de Timis se va ocupa de o noua verificare in privinta Scolii Gimnaziale 1, avand in vedere situatia semnalata de primarie cu privire la lista Guvernului. Mihai Ritivoiu va comunica mai apoi rezultatul controlului suplimentar pentru a se lua o decizie in privinta elevilor.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Trebuie refăcute toate instituţiile de învăţământ din Timişoara, decât să intre iarna în online că nu se pot încălzi sau că e scumpă energia electrică.
    Începi lucrările din fonduri proprii şi apoi le decontezi din diferite proiecte şi axe de finanaţare care apar pe parcurs.
    E vreo 300 mil euro bugetul primăriei pe an.