Primaria Timisoara vrea sa preia in subordine Spitalul CFR. Consiliul local trebuie sa isi dea acordul

TIMISOARA. Spitalul CFR din Timisoara ar putea ajunge in subordinea primariei, devenind, astfel, a patra unitate medicala pe care ar avea-o municipalitatea.

Alesii locali trebuie sa isi dea acordul privind intentia de a prelua spitalul, dupa ce Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si-a anuntat dorinta de a transfera unitatile sanitare aflate in subordine catre alte institutii, in principal universitatilor.

Mai exact, Ministerul a trimis adrese catre Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, prin care anunta intentia de restructurare si descentralizare a sistemului medical din subordine si prin care solicita aducerea la cunostina de catre institutiile din Timisoara a interesului in privinta preluarii Spitalului CFR.

Astfel, alesii locali vor decide, in sedinta de plen din 27 decembrie, daca isi  dau acordul in privinta intentiei de preluare in subordinea consiliului local a acestui spital.

Scopul principal al acestui proces este de a aduce pacientul in centrul sistemului, cresterea eficientei si a competitiei prin:
– Adaptabilitatea serviciilor la necesitatile individuale ale comunitatii;
– Promovarea serviciilor echitabile si integrate;
– Promovarea unui control mai eficient de costuri;
– Incurajarea participarii comunitatii locale in planurile locale de dezvoltare care pot fi mai sensibile la necesitatile schimbatoare ale comunitatii;
– Cresterea motivatie pentru personalul din cadrul spitalului;
– Responsabilizarea managementului spitalului„, se arata in referatul de aprobare al proiectului de hotarare.

Spitalul Clinic Cai Ferate Timisoara, cunoscut sub denumirea de Spital CFR Timisoara, este un spital public clinic universitar, inca aflat in subordinea Ministerului Transporturilor. Cladirile care compun unitatea sanitara au fost construite la inceputul anilor 1900 si sunt clasificate ca monumente istorice.

In cadrul unitatii sunt oferite servicii in specialitati precum anestezie si terapie intensiva, medicina interna, pediatrie, chirurgie generala, oftalmologie, ORL, medicina de laborator, radiologie – imagistica medicala.

UPDATE: Consiliul Local Timisoara si-a dat acordul de principiu pentru a prelua acest spital, insa consilierii locali nu sunt foarte siguri daca acest lucru inseamna si preluarea cladirilor sau doar sectiile spitalului.

Au fost 19 voturi pentru si 1 abtinere. S-a abtinut consilierul local Marius Craina care este si presedintele Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara. Craina a motivat ca abtinerea sa are legatura cu un vot in Senatul UMF pe aceeasi tema, preluarea Spitalului CFR de catre UMF Timisoara.

Viceprimarul Ruben Latcau a explicat ca Ministerul Transporturilor in calitate de administrator al acestui spital, va preda unitatea sanitara catre Ministerul Sanatatii, iar Ministerul Sanatatii va decide cui il va preda, avand in vedere ca si CLT si UMF si-au exprimat acordul de a-l prelua.

In cazul in care actualul Spital CFR va fi preluat de Primaria Timisoara, acesta ar putea fi anexat Spitalului Municipal, mai ales ca are unele sectii pe care Spitalul Municipal nu le are.

In cazul in care Spitalul CFR va fi preluat de UMF, acesta va deveni spital universitar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Na ca s-a dus naibii si asta. Pacat, era un spital bunicel. Daca ajunge pe mana lui dominic o sa mai ramna doar sectia lgbt.

    • Un comentariu la fel de inteligent ca și autorul lui…..

      • Era o ironie amara. Cu un sambure de adevar, ce-i drept.
        Dar ar trebui sa ai un dram de minte ca sa intelegi si sa mai si lasi frustrarea de usr-ist oparit de o parte. Pare a nu fi cazul tau, mai … pornache (Xxx).

    • Ai dreptate!!!!:)))))

  2. In sfarsit! O mutare necesara. Primaria e mult mai capabila sa investeasca in astfel de obiective. Ministerul Transporturilor nu se prea interesa de soarta acestor spitale, iar de investitii nici vorba… un ecograf la 10 ani.

    • Primaria e capabila sa ce???? Deocamdata nu face fata spitalelor pe care le are deja in subordine. Pe cel de copii nu l-a terminat in astia doi ani de cand e fritz staroste pa plantatie, la municipal abia schimba firele de curent, iar la babes inca are de lucru. Cat despre bani, sa fim seriosi, fritz n-are nici sa treaca strada, bine ca baga in studii fara numar pentru firmele de casa ale usereului. Si si-ar mai lua un spital ca sa se impauneze ca are multe, ca poate da bine la prostii lui de votanti. ar fi o mare prostie sa-l ia si pe asta care incepuse sa se redreseze in ultimii ani. Sa termine naibii corpul ala nou de la Turcanu primarul asta incompetent, sa s-apuce de maternitatea aia de i-a lasat-o robu pe tava, sa termine ORL-ul, balnologia, toate lasate de robu cu hartiile facute…apoi sa ia si judeteanul din partea mea.

      • Le ia fiindca stie ca nu mai are sanse si vrea sa lase „bombe cu ceas” la cine o veni dupa el si cloaca lui. El o sa „se scoata” cu povestea timpului scurt.

  3. E plin de auriști și pe tion și pe opinia.