TIMISOARA. Timisoara a intrat in vizorul Comisiei Europene la capitolul poluare, dupa ce in oras s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise ale dioxidului de azot.
Timisoara se afla pe o lista pe care mai sunt Bucurestiul, Brasovul si Cluj Napoca. Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, prin care-i acorda patru luni, pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea problemelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar. Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
Municipalitatea a propus deja o prima solutie pentru a reduce poluarea din oras. Mai precis, interzicerea unor categorii de autovehicule pe strazi.
„Mentionam că dioxidul de azot este o noxa degajata de masinile cu motoare termice, mai ales de cele Euro 1 – Euro 3… Stiu ca masura este impopulara, dar ea trebuie luata, chiar daca suntem in an electoral! Iar noi, ca oameni responsabili, punem mai presus de interesele noastre electorale si de orice alta natura, interesele orasului! Asadar, chiar daca depasirile pe care le avem nu sunt mari, dupa cum s-a vazut, NOI VOM INTERZICE CIRCULATIA IN TIMISOARA A AUTOBUZELOR SI CAMIOANELOR CU MOTOR SUB EURO 4!„, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Timisoarei.
Discutii despre calitatea aerului din Timisoara au mai avut loc si la inceputul anului, cand ministrul Mediului, Costel Alexe, a pus Timisoara pe o lista cu alte 9 orase care trebuie sa intocmeasca un plan preventiv pentru reducerea poluarii.
La acea vreme, primarul orasului posta pe pagina sa de socializare o serie de masuratori ale calitatii aerului, facute la doua statii din oras, si sustinea ca aerul este unul de calitate.
Pareri
O sursa majora de poluare este CFR-ul, care tine inchise barierele dupa niste standarde din anii cand locomotivele mergeau cu aburi, oprind pe trasee foarte circulate sute de masini cu tot felul de motoare termice. Ce poate fi mai placut decat sa stai 10 minute in masina ca sa vezi cum o locomotiva se apropie de bariera (nu trece, dar aparitia ei brusca ar putea soca soferii – mai ales cei care vad pentru prima data tren) sau apare un automotor astmatic cu vreo 3 navetisti, sau gol? Pentru dreptul de a avea bariere cu trecere la nivel in orase CFR-ul ar trebui taxat la sange.
In rest abundenta de camioane in oras este si consecinta relativei prosperitati – marfurile trebuie transportate, si susnumitul CFR e sinecura, nu afacere – dar si a prelungirii duratei necesare pentru cumpararea de catre oamenii apropiati CJ-ului a terenului de pe viitorul traseu al centurii.
Da ,are dreptate Nume? Cred ca dupa cele relatate de dinsul se impune mutarea barierelor la CFR.Sa treaca masinile si sa opreasca trenurile.Am glumit.Masinile trec pe terenul CFR-ului si nu invers.N-ar fi mai bine ca cei care”gospodaresc”orasul sa se gindeasca si sa realizeze niste pasaje ?
Draga opreste motorul pînă trece trenul aerul va fi mai curat,apropo in toata lumea se revigoreaza transportul pe calea ferata mult mai eficient si nepoluant,mai las-o in p…. de mașina
Gheorghe (draga) poti sa fi sigur ca-l opresc, nu doar la bariera ci si la semafoarele pe care le stiu ca au un ciclu de peste un minut (la peste 30 de secunde stationarea e mai economic sa opresti si repornesti decat sa stai cu motorul pornit) si de asta m-a enervat ca s-au scos ceasurile de pe semafoare. Dar ce te faci cu restul? din care o buna parte au impresia ca astea sunt „idei de saraci” cand scopul lor in viata e sa se dea realizati, la volanul unor cazane mari si fumegoase, dar care cand au fost lansate, cu decenii in urma, erau masini de clasa superioara.
Iar pe cand primarul se agita retoric, vineri m-am intersectat cu o automacara de-a SDM-ului care m-a bagat in… ceata. La propriu.
vaporasul cu ce Norme navigheaza Euro1 x Euro2?..Comisia Europeana vrea cam multe…dar nu tine cont ca Companiile mutate la 20 de km de oras, nepoluante implica transportul personalului acolo si asta inseamna CO2 !, Aceeasi Comisie nu tine cont de faptul ca proportia intelectual – muncitor in Romania ar trebui sa fie 5:5 si acum este 1:9…Comisia Europeana actioneaza asa cum doresc celor care au facut posibila o Uniune cu 27 de state si 751 de europarlamentari/.Un dezastru pentru economiile tarilor fara aparare si evident pentru democratie.
Sa dispara toate autobuzele cumparate de la fier vechi din Germania. Ar trebui interzise toate masinile sub euro 4.
Dar de ce sub Euro 4? De ce nu sub Euro 7? sau 10?
Corect @Robica. Masinile euro 4 au inceput sa apara din 2005.
Poate cu aceasta ocazie vor schimba și mașinile Roman din dotarea POMPIERILOR pe care nu le poți numii de intervenție. Parca ele au luat foc la ce fum scot.
Din lac in put!?
Normele euro V, VI utilizeaza din belsug UREE (AdBlue) pentru „anihilarea” gazelor arse rezultate din arderea motorinei.
Nu este prea clar ce alte gaze se obtin din injectarea ureei in Filtrul de particule, dar teste recente au demonstrat ca in momentul curatarii automate a filtrului de particule noxele emise bat recordurile de poluare masiva cu noxe cunoscute!