Primariile din Timis ar putea ramane fara specialisti, din pricina salariilor tot mai mici, atrage atentia deputatul PSD de Timis Catalin Tiuch

TIMISOARA.  Salarizarea angajatilor din administratia publica locala genereaza riscul de a pierde specialisti valorosi, iar aceasta ar putea insemna un adevarat dezastru pentru comunitatile mici.

Deputatul PSD de Timis Catalin Tiuch a atras atentia ca obiectivele strategice ale Romaniei ar putea fi afectate, daca din scheme vor disparea si functionari care au atributii in implementarea programelor pe fonduri europene.

Un angajat eficient nu trebuie uitat la un salariu care sa nu-i permita un trai decent si care sa-l determine in fiecare luna sa faca pasul de a pleca, ci trebuie stimulat sa ramana in sistem si incurajat spre performanta. Aprecierea profesionalismului, recompensarea fidelitatii, motivarea eficacitatii ar fi doar cateva dintre elementele care ar putea redefini raporturile in administratie. Iar in administratia locala exista oameni care merita apreciati. Inteleg nemultumirile lor atunci cand, de exemplu, Curtea de Conturi decide sa ceara taierea sporului de dispozitiv castigat in instanta, pentru angajatii din primariile din judetul Timis, precum si ingrijorarea primarilor ca vor ramane fara specialisti, din cauza salariilor mici. stiati ca, de exemplu, un angajat cu 14 ani vechime, care raspunde de partea social-culturala si e si bibliotecar castiga 629 lei, un inginer topograf 826 lei, un inspector sau un contabil 1042 lei, si, in general, un functionar public intre 780 si 900 lei? Pentru a evita eventuale acuzatii, fac precizarea ca aceste exemple sunt obtinute de la primariile din colegiul meu, dar cu siguranta, situatia poate fi generalizata. Nici la nivelul salarizarii primarilor sau a viceprimarilor lucrurile nu stau mai bine„, a declarat Catalin Tiuch,

Deputatul s-a aratat ingrijorat de faptul ca accesarea de fonduri europene si implementarea de astfel de programe ar putea fi zadarnicite de disparitia specialistilor locali care ar putea migra spre locuri de munca mai bine platite, iar comunitatea va avea puternic de suferit.

„Un alt exemplu pe care vi-l ofer este situatia promotorilor locali si a  functionarilor ce lucreaza pentru atragerea si implementarea fondurilor europene a caror munca este apreciata financiar la nivelul salariului minim pe economie, acestia avand atributii in implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale, elaborarea de studii si lucrari de analiza, intocmirea de rapoarte si materiale de informare, si lista poate continua. Ori aceste lucruri pot zadarnici eforturile autoritatilor publice locale de a accesa fonduri europene cu scopul de a contribui la dezvoltarea pietei muncii in regiunile din care provin.  In concluzie, as vrea sa atrag atentia asupra riscurilor cu care se confrunta administratia publica locala, care pot afecta obiectivele strategice ale Romaniei, in conditiile in care decizia cea mai buna se ia la nivelul cel mai apropiat de cetateni, iar pentru acei romani care traiesc in mediul rural, primaria este nivelul cel mai apropiat de nevoile lor. Pentru toti trebuie sa existe o unitate corecta de apreciere si rasplata”, a adaugat deputatul social-democrat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.