Se vorbeste de ani buni despre zona metropolitana Timisoara. Functioneaza acest concept la ora actuala?
Ca orice proiect, si acesta a inceput asa, ca un copil nou-nascut, si cu siguranta va avea un rezultat favorabil si nu doar pentru comunele periurbane, ca in special pentru aceste comune este creat, ci si pentru municipiul Timisoara, ca sa nu avem o dezvoltare “aiurea”. Dezvoltarea periurbana trebuie sa fie facuta in corelatie cu marele municipiu care da tonul , care trebuie sa traseze anumite linii geografie pentru drumuri, pentru cai de acces, pentru tot felul de lucruri… Sigur, e vorba de un proiect extraordinar de mare, e vorba de foarte multe milioane de euro la mijloc, zeci de milioane de euro, la ultima sedinta se vorbea de vreo 73 (nr. red. milioane de euro), toate acestea vor lucra pe economie, pe energia verde, pe multe, multe alte asemenea proiecte, care sunt inglobate in proiectul mare generic numit “Pol Urban Timisoara”. Ca sa fim mai directi, nu poti sa creezi o strada care ar trebui sa fie in prelungirea unei strazi care vine din municipiul Timisoara, care cu siguranta are 2-3 km, iar tu, ca si comuna periurbana, sa-i faci o sicana de vreo 20-30 de metri, pentru ca asa vrei tu. Ca un exemplu. Trebuie facuta astfel incat sa continue aceasta strada, chiar daca la tine nu se potriveste asa de bine, nu poti sa te dezvolti astfel. Acest sistem functioneaza, noi am avut o colaborare extraordinar de buna cu arhitectul sef al Timisoarei, cu primaria in general, ne ajutam unii pe altii, pentru ca noi intelegem ca pana la urma suntem slujbasi ai statului si functionari publici, suntem intr-o comunicare directa si pertinenta, ne spunem lucrurile si of-urile…
Pe de alta parte, acest concept de zona metropolitana presupune si stirbirea autoritatii primariilor din localitatile periurbane… Cum va impacati cu ideea asta?
Nu au fost probleme pana acum. Adica… daca cineva vine si iti explica un fapt real, ca este mai bine sa fie o strada asa, ca ma refer tot la subiectul acesta, nu ai de ce sa nu fii de acord cu ideea aceasta, daca e mai buna decat a ta.
Pai poate nu tot timpul e mai buna decat a ta…
Cand nu este mai buna se discuta, a fost intotdeauna loc de intoarcere, intotdeauna s-a discutat in consilii, s-a discutat intre arhitectii sefi, dupa aceea s-a ajuns la Servicii, dupa aceea s-a ajuns la primari… In consiliu, au loc una-doua discutiile acestea, dar eu zic ca acest principiu al corelarii, al lucrurilor in comun trebuie sa functioneze…
Si functioneaza. In mare parte…
Eu zic ca pentru noi, pentru comunitatea noastra, lucrurile functioneaza chiar bine. Bine, Timisoara nu se sperie de ceea ce facem noi. Nu suntem supusi municipiului Timisoara sau Consiliului Local… Nu suntem supusi nici macar Consiliului Judetean. Respectam niste dispozitii, dar unele lucruri chiar trebuie gandite. Si sa stiti ca lucrurile acestea se petrec si in alte tari, cu o democratie mult mai avansata decat a noastra. Ca un exemplu, fapt real, un prieten mi-a povestit ca in Germania, table in table, se intra intr-un oras si nici nu iti dai seama, si strazile sunt una intr-alta… Deci e clar ca s-a colaborat… Nu ai nimic de ascuns sau de pastrat, e clar ca daca aceasta este directia de dezvoltare… o imbratisam.
S-a tot vorbit si despre faptul ca drumul Timisoara – Giroc va fi largit la patru benzi… Cand se va intampla si asta, odata?
Da, va fi la 3, 4 si 2 benzi, in functie de cum permite drumul, spatial. El a inceput sa se faca, chiar din luna februarie daca nu ma insel, cu gospodaria subterana, s-a lucrat initial la retelele de apa, au urmat retelele de canalizare, transferarile de pe o parte pe alta… la reteaua de gaz, la fibra optica, acum se lucreaza la montarea stalpilor pentru iluminatul public, colaboram foarte bine cu cei care au castigat licitatia, de la Consiliul Judetean, dam si noi o mana de ajutor acolo, asa este si firesc, este in primul rand in ajutorul nostru ceea ce se face si eu trag nadejde ca anul acesta se va turna ultimul metru patrat de asfalt. Se va lucra pe un fir, ca mi se pare ca asa este si corect, ca sa nu oprim complet circulatia spre municipiul Timisoara si apoi invers. Se termina anul asta, clar.
La Timisoara se lucreaza la PUG acum, la Planul Urbanistic General… Ati fost contactati de catre cineva in acest sens?
Da, sigur, am fost contactati, s-a observat dintr-o eroare, ca localitatea Chisoda era cuprinsa in PUG-ul din Timisoara si a explicat foarte clar ca a fost un gest regretabil si au promis ca o sa-l scoata. Nu stiu daca l-au scos sau nu, dar avem timp sa ne uitam la acest lucru.
In ce masura credeti ca se va ajunge la un moment dat la o sectorizare a intregii zone metropolitane si primaria de la Giroc, de la Dumbravita, din alte zone sa fie chiar primarii de sector, cum este in Bucuresti. E o solutie?
Dupa parerea mea, nu pot sa ma refer si nu pot sa vorbesc despre alte unitati administrative, ca Dumbravita sau Mosnita, insa pot sa vorbesc despre unitatea mea administrativa, despre Giroc si Chisoda, care, cum stiti, sunt localitati foarte apropiate, ar putea sa ofere o primarie de sector, avand in vedere dezvoltarea infrastructurii si tot ceea ce inseamna institutii ale statului care sunt functionabile si ofera acest spatiu. Spre exemplu, s-a montat firma liceului. Este un preambul la ceea ce va urma sa fie in aceasta zona si cei care vor gandi dezvoltarea Timisoarei nu au cum sa excluda macar 3 sectoare pentru ca acum sunt in jur de 350 de mii de oameni… sunt destul de multi. Noi suntem deschisi acestui dialog, pana la urma cred ca se va putea discuta.
Adica nu ati fi impotriva unui astfel de proiect… Stiu ca atunci cand se discuta de zona metropolitana, cei de la Dumbravita s-au opus vehement… Intr-un final tot au venit alaturi de toata lumea, pentru ca nu au ce sa faca. E evident ca dezvoltarea pe viitor va fi la comun.
Da, este o viziune a Uniunii Europene de reducere a cat mai multor comune, se vorbeste acum de falimentul acestor comune. Sunt multe alte comune care functioneaza pe principiul insolventei. Vor fi asemenea comune care vor ajunge sa nu mai poata sa se sustina financiar si, din acest punct de vedere, mi se pare un pic aberant sa existi ca si comuna si sa te duci mereu sa soliciti tot felul de fonduri sau sume de lei ca sa iti platesti salariile la oameni. Ideea aceasta e, eu ma gandesc ca dezvoltarea pe care noi am putut sa o facem aici in Giroc, va crea posibilitatea pregnanta de a fi o primarie de sector, pentru ca asezarea este foarte bine facuta, accesul pe acest drum de care tocmai vorbeam va fi foarte usor, inspre Giroc. Girocul este o comuna de rezonanta, nu numai in judetul Timis, ci si in tara. S-ar putea sa fie un sector al municipiului Timisoara.
Apropo de Dumbravita, ei au fost foarte reticenti la inceput, dar sunt mai avansati in ceea ce inseamna contopirea comunei cu Timisoara. Va dau un exemplu: RATT isi extinde liniile catre Dumbravita. Dumneavoastra nu vreti aceasta extindere din cate inteleg…
In primul rand trebuie sa explicam faptul ca Dumbravita este mult mai aproape de Timisoara. Noi ne aflam de Timisoara, periferic, la o distanta de aproximativ 2,3 km, 2, 4 km. Deocamdata se construieste pe o singura parte… Probabil ca peste 10 ani se va construi si pe partea stanga, vor lua o turnura aceste unitati militare dezafectate, de altfel, ministerul tot intarzie sa ia o hotarare, atunci va fi similar pozitiei Dumbravitei. Pana atunci, suntem un pic mai departe si ceea ce nu am inteles eu si nici consilierii, a fost impunerea unui numar de curse… La vremea lor au existat mai multe conduceri la RATT. Fiecare, cu ideile lor, bune sau rele, a trecut si a fost schimbat. Acum exista o conducere tanara, cu multe viziuni, cred ca acum se concentreaza spre a aduce venituri acestei regii, dar noi consideram ca ne descurcam foarte bine cu sistemul acesta de transport public local. Chiar a fost o discutie pe tema aceasta, de aproape 10 ani de cand functioneaza, nu a intarziat 1 minut, un autobuz. Este extraordinar de bine organizat. Au un management foarte bun, avem si dotarea tehnica, si oameni seriosi, sunt autobuze care au peste 20-30 de ani vechime, dar oricine poate sa se duca la capatul liniei, se spala cu mop-ul pe jos. Noi oricum ne pregatim sa cumparam 2 autobuze noi, dupa normele europene, si astea vor fi doar de rezerva.
Cu alte cuvinte, nu vreti sa intrati la RATT pentru ca nu va este rentabil?
Da, biletele sunt foarte scumpe la ei, la noi unul merge cu 1 leu 50 de bani. La ei din start dai 4,50 de lei. E foarte mult. Asa punem intr-un sac care este tot al nostru. Giroceana este societate a consiliului local. Daca intram la RATT atunci vom pune intr-un sac care nu este al nostru… Asa functioneaza autonomia locala. Iei din sacul tau, pui in sacul Girocenei care e tot al tau, pentru ca e autonomie.
Giroceana se ocupa din cate stiu eu si de canalizare, si de apa, este un fel de regie. Ceva nu se leaga… Pe de o parte spuneti ca vrei o dezvoltare alaturi de Timisoara, dar pe de alta parte nu apelati la serviciile pe care le ofera companii mult mai mari, cum sunt RATT, Aquatim… in Timisoara. Mergeti in continuare cu Giroceana.
Intr-un fel, trebuie sa stiti ca tot de ei depindem. Apa pe care o distribuim consumatorilor o preluam de la Aquatim. Apele menajere le dam in canalizarea Timisoarei, pe care ei o pregatesc in statiile de epurare si asa mai departe. Cand am vorbit de colaborare m-am referit la dezvoltarea urbanistica. Aceste servicii pe care ei le ofera populatiei din Timisoara au fost intotdeauna cu deficiente si stiti foarte bine, de aceea am si accentuat eu ca aceste autobuze nu au intarziat un minut! Daca acest lucru se va petrece, fiind serviciul RATT-ului pentru Giroc, oamenii nu se vor duce la usa primarului din Timisoara. Vor veni tot la usa mea… Lucrurile astea s-au intamplat. Cand am avut transport cu RATT-ul mai demult, au venit in biroul meu si au spus „nu mai vrem cu ei”! Functionam ca si o regie mai mica. Functionam si functionam bine.
Forta Aquatim vizavi de ce inseamna investitii si dezvoltarea retelelor trebuie sa fie mult mai mare fata de forta pe care o are Giroceana. Pana la urma nu ar fi un ritm de crestere mai mare, din acest punct de vedere, daca s-ar ocupa Aquatim?
Nu cred. Deci la extinderi nu. Din cate stiu eu, nu au echipe pentru extinderi de retele, le dau in antrepriza…
Eu ma refer la bani. Adica forta Aquatim-ului e mult mai mare…
Da, este mai mare. Dar eu ma gandesc la viteza de reactie in situatiile in care apar defectiuni, colmatari, spargeri/ruperi de tevi, defectiuni chiar si minore pe care trebuie sa le raportez la un numar de intervenitii de la ei. Pot veni intr-o ora sau in 2 zile. Or, aici in Giroc imediat se rezolva orice intr-un minut.
Cat la suta din suprafata Girocului este asigurata cu apa si canalizare?
Toata. In zonele noi stam destul de bine, cam 50% avem si in zonele noi. Si anul acesta vom ajunge cu apa la 100%, si cu canalizarea de anul viitor. Se lucreaza destul de repede. Eu primesc cate o raportare, in fiecare vineri, de la serviciile de acolo si va si citesc ce am primit eu de la Giroceana, programul de lucru apa-canal in luna mai. Cu 4 muncitori si cu un sef de santier au extins pe o strada 210 metri, pe alta strada 210 metri si pe alta strada 150 metri. Intr-o luna! Cine dintre cei privati pot face acest lucru?! Deci se lucreaza… Daca raportam la transportul in comun, numarul de oameni care lucreaza la serviciul respectiv pentru numarul de calatori care se transporta intr-un an, care se invarte pe la 100 de mii de oameni pe an, raportul e extraordinar de bun fata de Timisoara, unde e de 10 sau de 20 de ori mai mare. E vorba de eficienta!
Care e bugetul Girocului?
Cam 5 milioane de euro. Peste 5 milioane de euro.
Sunteti pe plus?
Tot timpul am fost pe plus. Nu am coborat niciodata, nici macar atunci cand a fost inflatia foarte mare. Chiar cu 0.7, dar am fost pe plus.
Cat la suta din buget e asigurat de impozitul platit de catre marile companii?
75-80%. Foarte mult. Dar astea nu sunt toate consumate ca institutie de catre noi, ci trec prin noi. De exemplu, salariile profesorilor. Si astea sunt venituri. Ca pana la urma vorbim de venituri. Daca vorbim de venituri strict ale comunei Giroc, atunci trebuie sa scoatem si aia si aia… E mai complicat, dar ideea e ca nici acelea nu sunt foarte mici. Niciodata nu am fost pe minus.
Apropo de infiintarea unui liceu, cum v-ati gandit la acest lucru?
Aceasta idee cu infiintarea unui liceu a venit in urma elevilor tot mai multi din scoli. In special in Giroc. Dotarile din aceste scoli din Giroc si din Chisoda, dar si cresterea naturala a populatiei, pentru ca s-au mutat foarte multi tineri… Numarul copiilor a crescut de vreo 4 ori fata de acum cativa ani in comuna Giroc. E o crestere de aproximativ 60 de copii pe an, retrospectiv din ultimii 3 ani si in perspectiva, in urmatorii 3 ani. Am fost interpelat de o mamica care mi-a zis „domnule primar, eu sunt noua aici in Giroc, nu stau de mult timp, dar nu am vazut o scoala asa de bine aranjata, imi place unde invata copilul meu. Dar de ce nu faceti si un liceu, aveti asa o putere materiala, o putere economica… se poate face”. Am luat ideea, am prelucrat-o, am avut marele avantaj si bucuria sa vina un director care mai are la activ infiintarea unui liceu, la Ciacova, domnul director a facut studiile, este metodist, are alte perspective in ceea ce priveste gandirea despre un liceu si am discutat foarte des pe aceasta tema, nu a fost nevoie sa convingem pe absolut nimeni, am avut deschidere la inspectorat, la minister, lumea a inteles, acum, bineinteles mai exista si piedici inerente, ca peste tot, ca nu ai hartia aia, ca nu ai scris o eticheta… si altele.
Cate clase vreti sa faceti?
Deocamdata una. Dupa aceea mai vedem, nu se stie.
Profesorii vor veni de la Timisoara?
Deocamdata, pentru primul an, ne vom baza pe resursa umana din scoala, pentru ca nu creste numarul general decat cu 1,15. Si avem profesori calificati care pot preda atat la gimnaziu, cat si la liceu. Dar pentru anii urmatori vom apela la resursa umana suplimentara.
Ati pomenit la un moment dat si unitatea militara. Ce se intampla cu unitatea militara? Care e situatia ei?
Aici putem sa scriem un roman. Eu practic nu mai stiu ce sa fac. Actiuni in instanta, scrisori fiecarui ministru care a ajuns pe postul acesta, unii dintre ei nici nu au raspuns, ma rog, ultima hartie am primit-o acum o luna, prin care mi se spune ca aceasta unitate militara trebuie sa functioneze, cele 30 de hectare sunt in rezerva Ministerului Apararii, celelalte dezafectate sa nu fie treaba mea, pana la urma, asta este. Nu cred ca este corect sa existe un poligon atat de mare in care sa se traga de 10-20 de ori, in buza Timisoarei, sa se traga spre manastire unde vietuiesc zeci de suflete, si unde se fac pelerinaje cu alte zeci, sute, spre cartierul din Sag, care are si el o dezvoltare destul de buna, si sa functioneze acesti “puscasi” pe 245 de hectare. Daca spui asta unui om care cat de cat se pricepe la un poligon va spune ca nu e adevarat, ca poate am gresit o cifra. Cu 20 de hectare e ok, el nici nu functioneaza dupa norme asa cum ar trebui. Se trage in aer liber, fara protectie laterala… Eu am vazut poligoane in Ungaria facute de zeci de ani, nu poti sa tragi cu arma cu glont militar… si nu cred ca are mai mult de 6 hectare. Este o lupta asa… mai mult decat absurda cu ceva ce nimeni nu vrea sa rezolve. Revin cu intrebarea: cui ii trebuie 245 de hectare ca sa traga cu pistolul? Cui ii foloseste asa ceva? Nu exista niciunde in lume asa ceva!
Nu va tenteaza de niciun fel o presedintie a consiliului judetean, iata se vorbeste de regiune, presedinte de regiune, experienta o aveti, dovada sunt rezultatele Girocului…
Nu este vorba doar de experienta si rezultatele Girocului, aici sunt oameni pe care eu ii reprezint, intelepti, harnici, oameni care au incredere in mine. Acest lucru nu s-a discutat niciodata la nivelul partidului din care eu fac parte, cu mine. Nici nu cred ca o sa se intample vreodata lucrul acesta, eu respect intru-totul deciziile care se iau si la Bucuresti si la Timisoara, imi respect conducatorii pe care si eu i-am ales. Sunt un tip cuminte si am invatat ceva de la batrani: sa nu imi pun palarii prea mari in cap ca s-ar putea sa pic in gropi.
Si ca presedinte al consiliului judetean ar fi o palarie prea mare? Ati demonstrat ce aveati de demonstrat aici… Teoretic, orice om isi doreste sa evolueze din anumite puncte de vedere. Ma gandesc ca va doriti si politic sa evoluati.
Eu apreciez foarte mult intrebarea acesta. Eu cred ca in regiunea aceasta, daca vorbim de regiunea 5, si in municipiul Timisoara si nu numai, exista multi oameni care sunt mult mai bine pregatiti ca mine si care ar putea sa faca asta. Nu o spun ca o modestie, o spun ca un fapt. Stiu ca de foarte multe ori am fost apreciat, si nu de persoane de neluat in seama, ci de persoane importante care au adus foarte multe lucruri bune pentru Romania si pentru judetul Timis, mi s-au propus functii, si de prefect al judetului si de altele, le-am refuzat pe rand, pentru ca mi s-a parut ca trebuie sa termin ce am inceput aici. Nu imi este teama de functii de genul acesta, insa repet, eu sunt un membru de partid ascultator. Nu dau declaratii politice decat in afara acesteia, sunt altii care vorbesc, care spun.
Pareri
Toma=PRESEDINTE !
Crisan=IDIOT!
Un om de nota 10.
Cateva precizari despre cartierele „noi”: apa este promisa de ani de zile dar nu se intampla nimic; sunt sute de case care nu au apa curenta iar cei care au au tras-o cu forte proprii. Drumurile sunt sub orice critica in aceste cartiere, net inferioare celor din Dumbravita sau Sag iar haitele de zeci de caini agresivi umplu strazile, mai ales dupa lasarea intunericului … chiar nu e mult loc de fala aici domn primar!
Pai,de ce v-ati facut casele in camp?!? Pt.cateva mii de Euro,stateati in „fata”si nu mai plangeati pe aici! Auzi:”drumuri net inferioare”fata de cele doua localitati!!! Tu ai fost la Dumbravita vreodata,in afara de centru???? Daca mergi,ia-ti si GPS-ul,sa nu te ratacesti!
stimabile, casa imi fac unde vreau. de ex, am preferat sa iau un apartament in vila intr-un loc linistit decat intr-un bloc comunist in haosul urban, pentru linistea si aerul curat pe care sa-l ofer copilului meu. care-i problema ta? ti-e ciuda? ideea e ca s-a tot promis ca se fac, se fac, se fac drumurile iar acest lucru nu se intampla de ani. nu trebuia sa dea aprobari si sa ia bani de la constructori, impozite de la proprietari daca stia ca nu e in stare. drumurile sunt criminale, abia acum s-a introdus canalizare, iar apa si-a forat fiecare ca dureaza pana ajunge la toata lumea. am vazut eu postaci din astia platiti de primar sa-l laude. in rest da, a dezvoltat scoala, gradinita, a facut liceu, parcuri pt copii, are si merite destule. dar sa fim seriosi poate fi si criticat acolo unde e cazul…
Gresit! Ai preferat sa-ti VINZI apart.cu de trei-patru ori valoarea lui(te-aibucurat pt.fraierul care l-a cumparat!),in oras,ti-ai cumparat altul in zona REZIDENTIALA,ti-ai cumparat Mertzan si vii cu pretentii sa-ti faca imediat utilitati! Hai la mine in Plopi,sa vezi ce liniste este!
nu, tzarane! am luat un apartament la vila prin prima casa si ma duc la lucru cu o masina de 12 ani. nu, multzam, nu vrea sa ma mut in tigania ta din plopi unde ma indoiesc ca e mai liniste ca la Giroc. noi vrem civilizatie!
Cred ca ai origini modeste la cum te aprinzi….tarziu ai inteles ce-s culorile la semafor….
@cami:(ce nume de bisexual ti-ai ales!),pana una-alta,eu am buletin deTM,tu,de com.Giroc!Cine e tzaran? Poftim?
daca esti din plopi pune capul in pamant si taci. ma mir ca aveti net acolo