Primarul Dominic Fritz s-a razgandit. Soarta garajelor dintre blocuri la Timisoara va fi transata anul viitor

TIMISOARA. Dupa valul de critici iscat de propunerea primarului Dominic Fritz de a prelungi la 3 ani contractele de inchiriere pentru terenul pe care sunt garajele din cartiere, edilul a decis sa retraga proiectul de pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local si sa il amane pe 2021.

CITESTE SI: Dominic Fritz spera ca in Timisoara vor fi foarte multi oameni care se vor vaccina impotriva COVID 19. Primii care vor fi imunizati sunt medicii de la Spitalul Victor Babes, duminica. Cand incepe vaccinarea pentru populatie

Intrucat pana acum fosta administratie le incheia doar pe un an pentru a-i fi mai usor sa le rezilieze cand se apuca sa faca parcari intre blocuri, iar Dominic Fritz voia sa duca procedura la 3 ani, motivand o reducere de cheltuieli si drumuri mai putine pentru oameni la Primarie, timisorenii s-au revoltat, convinsi ca actualul edil nu va continua sa amenajeze locuri de parcare.

La ultima sedina in plen, Fritz a hotarat sa nu mai supuna votului proiecul de hotarare initiat de el.

Vrem, pe de o parte, sa debirocratizam aceste mii de contracte an de an, cred ca e un consens ca asta este intentia, pe de alta parte vrem sa ne acoperim juridic ca oricand pentru lucrari sa putem rezilia intr-un mod sigur si rapid aceste contracte. Eu retrag proiectul ca sa gasim o varianta juridica ce atinge ambele obiectivele pentru ca nu avem nicio graba acum„, a declarat primarul Dominic Fritz.

Edilul spune ca va readuce in atentia consilierilor locali un nou proiect de hotarare pe aceasta tema la inceputul anului viitor.

***

Va reamintim, in proiectul de hotarare initial, reprezentantii primariei isi motivau decizia prin faptul ca innoirea documentelor an de an, asa cum s-a intamplat pana acum, presupune folosirea multor resurse materiale si, implicit, cresterea costurilor, iar functionarii ar putea fi folositi la alte treburi.

„Vă aducem la cunoștință că termenul de 1(un) an presupune folosirea nejustificată a multor resurse materiale (hârtie, tonner, imprimante, computere, precum și uzura perifericelor..), resurse umane care se irosesc prin refacerea anuală a contractelor , iar timpul de lucru al funcționarilor care procesează și generează documentele ar putea fi folosit în alt scop al muncii de birou.
Totodată, cetățenii cărora li se încheie asemenea contracte sunt nemultumiți de termenul închirierii și de obligativitatea de a depune anual aceleași documente chiar dacă nu s-a schimbat nimic în modul în care este deținut sau folosit terenul aferent garajului”, se arata in proiectul de hotarare de consiliu local.

Proprietarii celor aproximativ 6230 de garaje care mai exista in Timisoara, in marea lor majoritate detinute legal, ar fi trebuit sa semneze, de acum, contracte de inchiriere (concesiune), pe o perioada de 3 ani.

„Astfel, propunem ca pentru terenul aferent garajelor edificate cu autorizaţie de construire pe terenul Municipiului Timişoara/Statului Român, încheierea de noi contracte de închiriere pe o perioada de 3 (trei) ani, cu titularii a caror contracte au expirat sau pentru care s-a transferat dreptul de proprietate.
Totodată propunem republicarea modelului contractului cadru de închiriere a terenurilor aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Timisoara ori in proprietatea Statului Român, pe care sunt edificate garaje autorizate/legalizate sau edificate în baza licitatiilor publice”, se mai arata in document.

Vechea administratie a daramat in ultimii ani o multime de baterii de garaje aflate intre blocuri, in special in zona de sud a orasului, iar in loc a amenajat parcari. Astfel cartierul Soarelui a devenit primul ‘liber de garaje’ din Romania.

Astfel de constructii au fost indepartate si in zonele Girocului, Buziasului, dar si in Aradului si Lipovei.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa,da! Timisoara trebuie sa scape de mizeriile de „buncare” cenușii dintre blocuri. Nu-i destul de cenușiu orașul cu blocurile din „iepoca” comunistă? Pentru a arăta ca un oraș european treceți la reabilitarea blocurilor cenușii. Va dau un exemplu: Slovacia. In 1996 blocurile din Slovacia erau de un negru cenușiu mai urat decat cenușiul romanesc. După intrarea în UE au fost reabilitare toate blocurile si azi orașele arată altfel. In locul garajelor trebuie făcute spații verzi sau parcări. Tinand cont de aglomerația de blocuri, dar și de mașini, problema parcarilor va fi rezolvată numai cu parcări etajate în fiecare zona in care se va gasi spațiu de construcție. Succes domnule primar! Sărbători fericite si la multi ani!

  2. Garajele trebuie demolate. Sunt groaznice si sunt adevărate pubele de gunoi în care toți comuniștii iti tin mizeriile. Clar trebuie demolate deoarece trebuie reamenajate zonele dintre blocuri în spatii verzi și locuri de agrement pentru bătrâni și copii. Mai mult spațiu verde nu strica intr-un oras sufocat de praf și poluare.

  3. Garajele trebuie dărâmate, mulți țin gunoaie în ele,mobilă veche,gogonele,sunt magazine de cartier,nicidecum folosite pt. parcarea masinilor,foarte trist,și ne plângem de locuri de parcare inexistente și imagine comunistă..

  4. Treaba e simplă. Închei contractele pe 10 sau 100 de ani, oricum nu contează, dar prevezi in ele rezilierea automată in situatia in care se aprobă lucrari de utilitate publica in zona respectivă. Semnează ambele parti, deci sunt de acord. Nu semnezi, nu ai contract, il dai la altul care e de acord cu noile conditii.

  5. D-le Fritz, nu tot ce a facut Robu a fosr gresit. De ex. daramarea garajelor si transformarea spatiului in parcari este un lucru bun. Cum au scris si colegii forumisti, marea majoritate a celor ci garaje le foloseau ca spatii de depozitare parcandu-si masinile tot pe strada. Daramati-le si faceti parcari, si asa nu avem suficiente parcari. Stiu, ptr garaj percepeati impozite ptr parcari nu, iar d-voastra USR-istii nu aveti ca prioritate necesitate CETATEANULUI obisnuit ci a celor deja privilegiati. Continuati si modernizarea infrastructurii rutierei, dar faceti lucrurile mai destept ca Robu. Prea e imbacsita Timisoara ca si trafic. Si nu puteti propune trecera la circulatia cu bicileta sau la mijl. de transp. in comun. Deocamdata ramanem la automobile, din necesitate. Banuiesc ca nu aveti copii, altfel v-ati fi dat sema ca nu aveti cum va duce copilul la gradinita/scoala cu bicicleta sau tramvaiul si apoi sa mergeti la serviciu.
    p.s. nu l-am votat pe Robu niciodata, nu-l regret, dar ce a facut bine trebuie admis si continuat!!! Dar atentie, nu ati primit un cec in alb si nici nu ati fost ales pe viata. Tic-tac…

  6. Pentru a învăța să fii primar al municipiului Timișoara este nevoie de timp.Timpul ne costă pe noi.Din păcate pînă acum sa irosit mult timp.Oare va intelege domnul PRIMAR că bîlbele nu SÎNT de acceptat .Dacă nu arată profesionalism sa ne lase in pace. Nu-l petrom educa să fie PRIMAR.!