Primavara anului viitor ii aduce un cadou companiei Petrom: va sti cat petrol exista in Marea Neagra

Primele sonde de exploatare la mare adancime vor ajunge in Marea Neagra la inceputul anului viitor. Atunci Petrom va afla cat aur negru se ascunde sub apa si de cand se va apuca sa-l scoata!

In urmatoarele luni vaporul angajat de gigantul american Exxon Mobil si Petrom – cea mai mare companie din Romania – ar trebui sa ajunga in Marea Neagra si sa inceapa construirea primelor sonde de explorare la mare adancime, cea mai mare actiune de acest gen reralizata vreodata in apropierea tarmurilor romanesti.

Un astfel de vapor are un cost de operare de 100.000 de dolari in fiecare zi. In doua luni va veni in Marea Neagra si va incepe sa contruiasca sondele de explorare. In februarie vom sti daca e ceva sau nu acolo„, a declarat Dorin Cojocaru, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Potrivit presedintelui ANRM, Alex Patruti, construirea unei astfel de sonde de explorare costa intre 130 si 150 de milioane de dolari, si de obicei daca din saparea a 3 sonde una are un rezultat bun, atunci operatiunea este considerata un succes.

Asa se intampla in cercetare. Ei incearca sa vada acum daca acele „cap­ca­ne” pe care le-au vazut in explorarile de pana acum sunt pline de hidro­car­buri. Nu exista o evaluare a acestor re­zer­ve, dar ceea ce vor ei sa faca este sa con­firme faptul ca se afla ceva acolo. Ro­mania nu a avut niciodata instalatii de foraj la adancimi mari in apa pentru ca nu a avut echipamentele necesare. Aces­ta este un semnal care-i va deter­mi­na si pe altii sa se apuce de lucrari in Ma­rea Neagra„, declara in luna iulie Dorin Cojocaru, director general in cadrul Agen­tiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

O suta de milioane de euro pentru forarea unei sonde de explorare la mari adancimi este doar inceputul. O astfel de sonda poate ajunge si la 500 de milioane de euro. Mai mult, sunt putine sanse ca din prima sonda sa dai de pe­trol, de multe ori fiind necesara fo­rarea a 3-4 sonde, asa ca se poate ajun­ge usor la un nivel de 0,5 – 1 miliard de eu­ro pen­tru aceasta etapa. Daca s-au avantat sa foreze la astfel de adancimi, inseam­na ca din ma­su­ratorile pe care le au pro­babil ca este un zacamant care merita„, explica Mihai Ionescu, conferentiar doctor inginer in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.