Primavara scoate la lumina rozatoarele. Afla ce masuri trebuie sa iei pentru stoparea fenomenului

Pentru ca  sezonul rece este ca si trecut, rozatoarele nu ezita sa apara. Ce trebuie sa facem in aceasta privinta ne spune Leonard Roman, managerul societatii Deraton, societate specializata si licentiata  in activitatea de  deratizare, dezinsectie si dezinfectie. De asemenea, domnul Roman detine si functia de vicepresedinte a A.R.C.V.I.P. (Asociatia Romana pentru Combaterea Vectorilor in Igiena Publica).

Leonard Roman

Leonard Roman

Ce inseamna aceasta perioada, primavara, pentru rozatoare?
Primavara apar rozatoarele, iar orasele sunt cel mai mari puncte de atractie pentru acestea. Aici gasesc mai usor hrana, un adapost nou, sau unul pe care il parasisera rozatoarele precedente. Undeva, pe buna dreptate lumea intreaba de ce trebuie facuta deratizare in fiecare an. Ei bine,  Rozatoarele sunt fiinte vii, care se adapteaza si in fiecare an primavara ele prospera. De aceea actiunile de deratizare trebuie repetate in fiecare an.

Ce masuri pot lua cetatenii in privinta acestora?
Cea mai buna masura care poate fi luata in acest sens este curatenia generala. Pe domeniul public urmeaza sa se intample inainte de Paste si este primul pas pentru a putea elimita sursele de hrana a rozatoarelor. Aceasta este cea mai buna perioada a anului pentru deratizare, pentru ca acum rozatoarele incearca sa-si refaca populatia. Noi recomandam ca aceste masuri sa fie luate de toti cei care se afla in  aria administrativ teritoriala, respectiv administratia locala, impreuna cu societatiile comerciale, institutiile publice, asociatiile de proprietari si nu in ultimul rand, persoanele fizice, concomitent cu cele de pe domeniul public.

Cand va incepe prima actiune de deratizare de pe domeniul public?
Prima parte a actiunii de deratizare generala va incepe in luna  aprilie si va dura doua saptamani. Asta bineinteles si in functie de vreme. Apoi, actiunea va continua dupa terminarea sarbatorilor Pascale. In aceasta perioada recomandam ca cetatenii sa solicite lucrari de deratizare pe domeniul privat, pentru o mai buna eficienta. Cu cat curatam un spatiu mai vast, atat raman mai putine locuri de refugiu pentru rozatoare. Acest lucru trebuie facut si daca nu exista probleme. Prevenirea este foarte importanta in domeniul acesta.

Cum se va desfasura aceasta actiune de deratizare?
Se vor amplasa in oras, in parcuri si in zonele cu risc ridicat statii de intoxicare. Toate corespund standardelor in domeniu si au rolul de a proteja momelile de intemperii cat si pentru  animalele de companie . Acestea  sunt inscriptionate si sunt usor de recunoscut. Substantele folosite sunt anticoagulante si sunt aprobate de legislatia UE. Nu se poate ajunge la accidente sau intoxicatii, dar pentru orice eventualitate exista  numere de telefon, la care se pot semnala astfel de probleme.  Societatea detine Licenta clasa I in domeniul ei de activitate si are o experienta de 20 de ani in bransa. Toti angajatii sunt calificati in meseria de agent D.D.D, conform nomenclatorului oficial de meserii .

Ce se intampla daca nu luam aceste masuri?
Neefectuarea actiunilor de deratizare duce la inmultirea excesiva a rozatoarelor, iar aceasta pune in pericol sanatatea populatiei din municipiu. Astfel pot aparea boli digestive sau boli contagioase. Printre cele mai cunoscute boli transmise de sobolani sunt: Pesta, Tifosul, Trichineloza, Tularemia, Rabia si Salmoneloza.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.