TIMISOARA. Primele containere inteligente din cele 100 achizitionate de Primaria Timisoara au fost deja instalate in parcari din oras.
Insulele sunt formate din 5 containere a cate 1,1 metri cubi, iar nivelul de umplere va putea fi monitorizat de la distanta, pentru a eficientiza colectarea de catre RETIM.
Fiecare modul informeaza utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alerteaza daca trapa nu a fost inchisa corect si este securizat, oferind acces doar pe baza de cartela sau printr-o aplicatie mobila.
Sistemul de plata este „platesti cât arunci”: fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi aruncata. Astfel, timisorenii care recicleaza mai mult si genereaza mai putine deseuri vor avea facturi mai mici la finalul lunii.
Pentru a arunca deseurile in noul sistem, administratia locala, impreuna cu RETIM si ADID desfasoara activitati de informare a utilizatorilor si au impartit cartelele de acces catre asociatiile de locatari vizate.
Deseurile trebuie sortate pe tipuri in saci, cu exceptia sticlei. Pentru depozitarea fiecarui tip de deseu este necesara autentificarea prin cartela sau aplicatie. Sacii trebuie sa fie de dimensiuni potrivite pentru a incapea fara a forta trapa. Modulul destinat sticlei are o trapa cu diametrul de 25 cm, iar celelalte module au trape de 40 x 30 cm.
Locatiile in care urmeaza sa fie puse insulele ecologice se gasesc AICI.
In total, proiectul prevede aducerea la Timisoara a 100 de insule ecologice, iar valoarea acestora se ridica la 4.919.500 lei (fara TVA), adica aproape 1 milion de euro, iar fondurile au fost atrase prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) 2020-2026, Componenta C3 – Managementul Deseurilor.
Pareri
O idioțenie fără margini pe care numai cineva cu lipsa de inteligență a maestrului Fritz o putea gândi. Evident că nu se ține cont dacă sunt probleme sau apar situații neprevăzute cam cum este cazul și cu aparatele care reciclează pet-uri. O bătaie de joc la adresa cetățenilor care vor fi puși pe mai multe drumuri când apar probleme cu blocarea sistemului sau legate de cartele. Despre câte locuri de parcare se pierd din această cauză nici nu mai are rost să discutăm, fiind un lucru predilect al acestei administrații.
În afara de faptul ca ne deplasam puțin mai mult și ca s-ar putea umple menajerul din cauza ca sunt puse la comun,asta nu ma deranjează.Ma deranjează ca nimeni din sistemul European nu pune la dispoziție programe de redresare și reabilitare a persoanelor fără locuri de munca,astfel încât sa nu mai trebuiască sa vina la pubele sau containere sa se îmbolnăvească sau sa se facă mizerie.Mai bine ar fi dacă deșeurile reciclabile m-iar fi plătite când merg la depunerea lor.Iar menajerul sa fie plătit,atât.Fara Hristos,nimeni nu poate face nimic.El este educație pe toate laturile.Legea Sa trebuie respectata.
Cea mai tare invenție: mergi la blocul alăturat și arunci gunoiul pe gratis. Mulțumim usr pentru factura zero la retim.
PS Dna ce părere are despre sifonarea de bani pnrr?
nu ne putem rahatii de foame dar avem tomberoane inteligente
Ca sa intelegem inca o tampenie marca inregistrata Fritz.Primaria acceseaza bani europeni,iar timisorenii trebuie sa umple bugetul Retim-ului prin aceste abonamente.Cum naiba vine asta,mister zero barat?
Ce plm mai cauta Fritz in mizeria aia de primarie? Ce mortii mortisoriilor mamii lui mai cauta scarba aia la primarie?
Cum adică „fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi aruncata”? Ce inseamna „utilizator”? Fiecare persoana sau fiecare asociatie de proprietari? Pentru că, la o asemenea platforma, sunt arondate mai multe asociatii (de ex, 5). Cum se va stii care asociatie cat a aruncat? In plus, 1mc ptr.gunoiul menajer, mi se pare cam putin ptr.5 asociatii. Sa inteleg ca vor goli containerele mai des de 2 ori pe saptamana?
Nicu, eu am primit o cartela, cartela e personalizata cu datele mele si atunci cand voi scana ca sa se deschida trapa containerului, se va stii ca eu am aruncat acel gunoi. Si cand se va deschide trapa eu o sa asez sacul de gunoi pe o placa unde va fi automat cantarit, apoi abia, dupa ce inchid trapa, sacul va cadea in container propriuzis. Deci se va stii ca la data de, ora de, cetateanul x a aruncat 2.4 kg de gunoi menajer, ca exemplu
Nu este un lucru rau sa platesti cat gunoi arunci. Intrebarea care o am, este, cum se face facturarea? Nu se mai plateste pe numarul de persoane, ci cat produci. Dispare factura primita la asociatie si vom avea contract individual cu Retim-ul? Daca da, as vrea acelasi lucru si la restul de utilitati, apa rece, caldura.
Nu e un lucru rău nici asa.De multe ori am vrut sa arunc sticla sau metal și nu am avut unde.A trebuit și inca stau cu el la ușa pe casa scării pt ca nu știu unde sa-l duc.Nu comentați nimic pana ce nu vedem cum sunt si cum se vor dezvolta lucrurile.De multe ori sunt minți bune,strălucite care gândesc bine dar nu pot fi puse în aplicare din cauza cetățenilor.Dezavantajul deplasării este unul în prim plan,dar nu cred ca ma face pe mine sa pierd mai mult decât la TV,la meciuri sau inutilității care nu aduc nici-o binecuvântate,co mai degrabă blestem și moarte la urma.Cand îl vedem pe Hristos ca învățător al nostru tuturor,v-om fin în stare sa luam si poziție potrivita în fata tuturor lucrurilor.Hai Timișoara putem!
nu ai voie sa furi pe fatza …au cacati astia de usr-isti o foame de banii vai doamne
trebuie sa stie ei ce/cat gunoi arunci… atata vrajeala, cum sa mai crezi..cautati despre „recliclare” 5 min si veti vedea ca e doar vorba
abonament retim?
next:
abonament politie
abonament pompieri
abonament acces stradal?
Numai asa ne vom umple de șobolani! Vor fi o grămadă care vor abandona gunoi noaptea pe strazi sau prin spatiile verzi! Felicitări Fritz pentru cel mai mic IQ, nu cred ca IQ-ul tău este mai mare decât număr de la pantofi!
Nimic nu va convine! Bată-vă Dumnezeu să vă bată, de putrezi ce sunteți !!!