Primele desene cu Traseul turcoaz al Revolutiei, proiectul de peste 2 milioane de euro, primul castigat de administratia Fritz prin PNRR. Cum vor arata cele 9 locuri din Timisoara care ar trebui sa aminteasca de Decembrie ’89

TIMISOARA. Placi din granit turcoaz si bronz, asezate in platforma, cu texte gravate, si o aplicatie ce contine fotografii si inregistrari din Decembrie ’89. In asta consta Traseul Revolutiei, proiect menit sa puna in valoare punctele fierbinti si momentele cele mai importante din timpul Revolutiei de la Timisoara din 1989, pentru care administratia Fritz a obtinut fonduri din PNRR.

CITESTE SI: Primaria Timisoara a sistat contractul pentru documentatie la Magistrala Verde, ‘cel mai ambitios si vizionar proiect de regandire a modului in care ne deplasam in oras’ 

S-a incheiat prima documentatie pentru acest proiect, care a costat 130.000 de euro, si au fost facute publice primele imagini realizate pe calculator cu viitorul Traseu al Revolutiei.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1×1 m. Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile.

Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă.

O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.

Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare. O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii. Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului. Textul va avea și o variantă sintetică în Braille. Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat. Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș„, au precizat reprezentantii Primariei Timisoara.

Potrivit autoritatilor locale, valoarea proiectului se ridica la peste 10 milioane de lei, adica 2 milioane de euro, bani din PNRR.

Consilierii Locali urmeaza sa aprobe calculele facute de specialisti si studiile intocmite.

Platformele turcoaz vor fi amplasate in urmatoarele puncte din oraș:

1. Zona Maria – Piața Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu;
2. Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu;
3. Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei;
4. Zona Piata Libertatii;
5. Zona Piata Sf. Gheorghe;
6. Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;
7. Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;
8. Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;
9. Zona Martirilor –str. Mareșal Constatin Prezan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cam putin pentru 10.000.000.

  2. Asta patesti cand lasi barbatii care se identifica a fi femei sa ia decizi legate de banul public.

  3. Si în Complexul studențesc, nimic?

  4. @Nelu@RATM, voi astia doi (daca nu cumva e una si aceeasi persoana) vad ca la toate articolele imediat sariti in sus ca intepati (de albina/albinoi) ca de aia ne merge rau sau bine ca unii au asa si asa placeri. Nu stiu ce a patit @nelu ca acuma se deschide ceva cu revolutia, si @RATM vad ca stie precis ce a facut sorosanul, si ala mic si al mare, unde s-au plimbat ieri si unde se vor plimba maine.
    Eu cred ca astia doi si noaptea viseaza numai scule verticale care ii stinjenesc sa doarma linistiti si au numai cosmaruri. Probabil ca „de ce numai ei si eu nu”.
    Sa aveti o zi buna, si mai lasati gandurile astea negre cu aia e de vina. Bine ca cu coafatii nu aveti ceva.

  5. Pana fac astia ceva cu Revolutia, vor mai trece multi ani, si aia de au fost atunci in Timisoara, tineri inca, vor fi de mult pensionari, aia mai maturi atunci vor vedea de sus din ceruri ce se face.
    Ca astia, tinerii de azi, astia habar nu au ce timpuri au fost atunci, Cred ca lumea avea si in 89 celulare, internet peste tot, apaq calda non stop, si carnati cu sutele in rafturile celor numeroase Alimentara. Si nenea ala cu gura stramba era chiar „hot” . Era cool si atunci ca doar asa cum e azi precis era si atunci, nu?

  6. De ce e traseul turcoaz si nu curcubeu ca sa fie totul mai PRIDE?

  7. Usristi sustin ca cei pe invers care i-au votat pe ei sunt adevarata revolutie. Nu iti mai aduci aminte cum foloseau sloganul: #revolutiabuneiguvernari

  8. Si noi cei ce am participat la asa Zisa revolutie trebuie sa ma luam dupa cea ce at-i insemnat voi cu culori turcoaz? faceti ce faceti si tot manipulati cu orice pentru a scoate in evidenta miscarile lgbtq …asta e comanda pe unitate? aflati ca noi vroiam doar sa fim Liberi nu am luptat pentru libertatea gaozarilor si a altor persoane defecte …

  9. Traseul Coup d’état.

  10. Vazand imaginile din articol imi dau seama ca din locurile alea chiar lipsesc bancile pentru a te aseza/odihni atunci cand (poate) circuli prin oras. Daca circul, de exemplu cu bicicleta, si vreau sa stau cateva minute sa-mi trag sufletul, atunci trebuie ori sa intru intr-un parc, ori sa intru intr-un local. Acum mi-am dat seama ca nu exista un loc sa ma asez si sa contemplez cladirea bailor Neptun, sau statuia din Maria. Trist.