Primele imagini cu viitorul Pasaj Solventul de la Timisoara. A fost finalizata actualizarea proiectului tehnic. Foto

TIMISOARA. Cu o intarziere de mai bine de o jumatate de an, a fost in sfarsit, finalizata actulizarea proiectului tehnic pentru Pasajul Solventul, iar administratia Fritz prezinta primele imagini cu viitoarea traversare pe sub cele 10 linii de cale ferata.

La Solventul sunt două proiecte de importanță strategică pentru oraș și ambele au evoluat. Podul, pentru care în prezent sunt evaluate oferte de proiectare, și Pasajul, care urmează să obțină zilele acestea autorizația de construire și de începere a lucrărilor„, a anuntat Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, unde a postat cateva imagini realizate de inginerii care au adus la zi documentatia.

 

Va reamintim, la finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Finalizarea documentatiei trebuia sa fie gata in decembrie cel tarziu, dar primarul Dominic Fritz spunea in martie ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.

Mai mult, conducerea primariei preciza tot atunci ca cel mai probabil in mai-iunie incep efectiv lucrarile la pasajul Solventul. Or, nici vorba de asa ceva.

Reprezentantii primariei se margineau tot pe atunci sa spuna ca ar fi aparut un blocaj temporar, fara alte precizari, sustinand doar ca a fost o neintelegere in sanul asocierii condusa de italienii de la Spic Internazionale, care se va ocupa de lucrari.

Valoarea contractului este de 96.717.589 lei, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Pentru cele 28 de milioane de euro, cu tot cu TVA, Dominic Fritz isi pune nadejdea in Planul National de Redresare si Rezilienta.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Nu este prima lucrare de acest tip pe care o facem. Am mai realizat una cu ani in urma in Bacau, una aproape asemanatoare, dar dificultatea acesteia este mai mare. Totul va fi realizat in 22 de luni incepand din momentul in care se va da ordinul de incepere„, declara reprezentantul Spic Internazionale, Giancarlo Zanuttini, la momentul incheierii contractului cu Primaria Timisoara.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara.

Pentru ca viitorul pasaj Solventul pe sub liniile de cale ferata sa fluidizeze cu adevarat traficul pe Inelul IV este nevoie de un nou pod peste Bega. Acesta va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii.

Pana cand vor incepe efectiv lucrarile la Solventul, Primaria Timisoara a lansat in aprilie licitatia pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate, respectiv a Proiectului Tehnic pentru aceasta noua conexiune.

La termenul limita din 18 mai si-au depus ofertele 3 firme. Licitatia a trecut de evaluarea tehnica, iar acum este in etapa de evaluare financiara a ofertelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ai de pm. 10 firme sa faca un pasaj de 200m. 20 milioane euro. .. o sa stea minim 5 ani…

    Inchiriau o masina de sapat tunel, in cateva zile era sapat. .. dar na. turcii nu fac asa ceva

  2. india, vazut la tv de mine: pasaj pietonal pe sub 4 linii de tren facut in 5 (cinci ) ore…scoase liniile, sapat, pus tunel din beton prefabricat( vre-o 7 bucati)..acoperit cu pamant, puse liniile la loc…dupa cum va spuneam 5 ore…au intarziat cu 30 de minute…noroc ca si trenul care trebuia sa treaca pe acolo a avut intarziere…alt exemplu? china, schimbat pod cu 4 benzi peste autostrada in 22 de ore..no coment

    • India și China, aceste etaloane ale infrastructurii de calitate și al lucrului bine făcut

    • Man, aici inginer feroviar, raspund la apel.
      Nu fi berbec sa crezi tot ce zice la TV, man. La aia a face propaganda e cum e la noi sa furi, adica strategie nationala. Nu ai cum, omeneste vorbind, sa tragi tunel pe sub linii de tren asa simplu.
      Matematic si fizic, gandeste-te ca pe sina aia iti trece o satcina 22,5t/osie/mm2 ca solicitare dinamica, care mai adauga un coeficient de 1,25. Nu iti rezista tie niciun beton prefabricat, crede-ma. Este nevoie sa iei adancime (rampa, aliniament si panta) sa iti creezi structuri portante (beton armat, grinzi de rezistenta, sistem de tiranti pentru incarcari seismice etc.), sa ti se aseze lucrarea in pamant (ca atunci cand iti faci casa si o lasi vreo 4-6 luni sa se odihneasca), sa schimbi infrastructura caii ferate (straturile de repartitie, sistemul de ghidare al apelor pluviale etc.) si multe alte etape la care nici nu vreau sa ma mai gandesc.
      Mai mult de atat, pasajul Solventul se face pe sub liniile care ies catre Ronat (doua linii strangatoare si cel putin 6 linii grupate). Asta inseamna ca e necesara si o asigurare mecanica in plus la fenomenul de rezonanta (doua trenuri pleaca concomitent cu aceeasi frecventa de vibratie la trecerea peste joante)

      Man, e durere mare de cap. Personal, consider 5 ani termen irealist.

      • Salut (in sfarsit) primul raspuns pertinent.
        Cei care compara cu ce vad la tv…(nu va mai uitati pe A3)

        • Salve colega 🙂

          Rectificare: m-am uitat pe planul iiniilor si mi-am dat seama ca am fost imprecis: sunt 10 linii, din care doua care strang liniile terminal, o mini remiza a Regio-ului, linia din spate pentru manevra si restul care se separa dupa ce se grupeaza cate doua pentru Ronat Tj. si Timi Sud. Asa ca proiectul e si mai complicat, pentru ca traficul pare sa fie mai mare as expected si practic pasajul tre sa preia sarcini si mai mari decat am mentionat mai sus.

  3. De ce nu specificați că Robu a promis acest pasaj încă din 2011, în campania premergătoare primului mandat?
    Și voi vă mai numiți ziariști…

    • Levente, minte mica, sau userist jegos, proiectul tehnic e din vremea prostului de robu, care de bine de rau a facut si licitatia, a si finalizat-o. acum doar a fost actualizat proiectul tehnic, capisci? N-a facut Fritzul tau incompetent absolut nimic. doar postari pe facebook

  4. Si eu iti promit ca te duc pe Venus. Tu trebuie doar sa ai răbdare și să trăiești până eu voi fi capabil să fac asta. Cam asa erau promisiunile lui Robulae.

    • Tu fraiere cu ciucuri trebuie prima dată să știi istoria terenului pe care se construiește strada care face legătură cu pasajul și după aia să mănânci kkat fără să-ți fie foame !

  5. Misto randarile astea cu 2 benzi pe sens si trotuar ingust de abia incap 2 persoane una langa cealalta si fara pista de biciclete.
    Probabil ne asteapta un Pasaj Jiul 2.0, unde erau prevazute 2 culee si piste de biciclete pe ambele sensuri si ne-am ales cu una singura si cu trotuar „tehnic” pe un sens.
    Daca nici la o investitie inceputa de la 0 nu sunt in stare sa faca o pista de biciclete decenta cu minim 1,5m pe sens cum prevad normativele ai cum ar fi de bun simt Fritz isi va merita soarta de primar de 1 mandat.