Primele martisoare la Timisoara! Ce se poarta si anul asta si unde sunt cele mai piperate preturi? FOTO!

TIMISOARA. Mai sunt doar cateva zile pana la venirea oficiala a primaverii, insa vanzatorii de martisoare s-au grabit sa-si deschida tarabele. Astazi, s-a dat startul goanei dupa martisoare la Timisoara, primele standuri fiind instalate in Piata Victoriei, dar si in fata magazinului Bega.

Tineri de 17-18 ani, oameni in toata firea, dar si batrani stau in spatele panourilor pe care au fost agatate cu grija martisoare si dau indicatii despre materialele din care sunt facute simbolurile primaverii ori despre preturi. Desi este prima zi, oamenii nu se plang deloc. Ba din contra, acestia sustin ca inceputul este unul promitator si ca spera ca vor face bani frumosi.

martisoare (27)

„Martisoarele sunt din hartie colorata, de diferite dimensiuni. Acestea sunt taiate de masina, puse intr-o forma si apoi sunt lipite cu un lac special. Procesul dureaza in jur de 20 de minute, iar in doua ore-doua ore jumatate se pot face in jur de 40 de bucati”, spune Marius, un vanzator care lucreaza martisoare handmade.

Cristalele Swarovski, in razboi cu ia romaneasca

Materialele din care sunt confectionate martisoarele sunt dintre cele mai variate: hartie, ziare, materiale textile, pene, frunze, margele si metal. Daca va intrebati care este cel mai ieftin martisor, acesta porneste de la un leu sau doi, dar poate ajunge si la 80-100 de lei in functie de complexitatea lucrarii si a materialelor din care micile daruri sunt confectionate.

„Papusile lucrate manual, palariile crosetate, martisoarele cu Hello Kitty sunt cele mai cautate. Ca sa fac un martisor imi ia in jur de 10 minute, avand in vedere ca lucrez de mult timp si am experienta. Avem si martisoare cu mesaje, care sunt la mare cautare: <<Pentru bunica mea>>, <<Un martisor din suflet>>, <<Tu esti martisorul meu>>. Pentru prima zi, vanzarile sunt destul de OK. Cel mai ieftin martisor costa in jur de doi lei. La acest pret puteti sa achitionati un cosar, o potcoava, o ie de hartie, insa avem si martisoare mai scumpe, la 7 lei. Unele accesorii pe care le-am folosit pentru confectionare le-am cumparat, pe altele le-am gasit prin casa”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Alina Surdu, o tanara care vinde martisoare in Piata Operei.

Aceasta se mandreste cu martisoarele infatisand minunatele camasi traditionale romanesti. Confectionate din hartie creponata, iile au desenate diferite motive florale, foarte fine, care imita faimoasele cusaturi de pe maneci si piept. Un astfel de martisor nu depaseste suma de 4 lei.

martisoare (6)

Martisoarele cu cristale Swarovski sunt si ele la mare cautare. Cele mai ieftine pornesc de la 10 lei, iar cel mai scump ajunge si la 80-90 de lei.

Insa imaginatia vanzatorilor nu se opreste aici. Pe tarabe se mai gasesc cosulete, pasari sau personaje de poveste lucrate manual dupa tehnica origami.

„Cele mai mici martisoare le fac in patru ore, zece sau chiar mai mult. Hartie, carton, nasturi, panza, ziar sunt materialele pe care le folosesc pentru a confectiona martisoarele. Avand in vedere ca este prima zi, sunt foarte multumit si cred ca voi fi la fel de multumit si la final. Cel mai ieftin produs este la doi lei, iar cel mai scump este la 100 de lei. Este vorba de o mierla, lucrata manual, prin tehnica origami, la care am trudit doua zile”, a declarat Ioan Oltean, un tanar cunoscator al tehnicii origami.

martisoare (21)

Anul acesta, exista 429 de autorizatii pentru vanzatorii de martisoare, dintre care 230 sunt in centrul orasului, iar restul sunt pentru ale locuri din Timisoara unde vanzatorii isi pot vinde linistiti marfa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.