Primele masuri pentru siguranta traficului pe Podul de la Mihai Viteazul, aflat in pericol de prabusire. Primaria Timisoara incepe mici reparatii

TIMISOARA. Dupa ce la sfarsitul lunii februarie, opiniatimisoarei.ro si profesorii de la Politehnica atrageau din nou atentia asupra pericolului pentru soferii si pietonii care circula pe Podul Episcopal din Timisoara, cunoscut de timisoreni drept Podul de la Mihai Viteazu, iata ca acum sunt luate primele masuri.

CITESTE SI: Podul de la Mihai Viteazul, un pericol urias, la 6 ani de cand expertii au aratat ca nu mai e sigur pentru circulatie, la Timisoara. Nu au voie sa treaca peste el doua autobuze sau camioane deodata pentru ca risca sa se prabuseasca

A fost convocata Comisia de Siguranta Rutiera la nivelul judetului Timis, in cadrul careia s-a discutat despre planurile de reabilitare si modernizare pentru acest pod.

Au fost depasite asperitatile dintre Primarie si Directia de Cultura. In prezent se asteapta clarificarile proiectantului pentru avizul Directiei de Cultura. Abia apoi se poate demara o procedura de licitatie pentru proiectare si executie, dupa ce se identifica si sursele de finantare”, a anuntat prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.

CITESTE SI: Profesorii ingineri de la Politehnica Timisoara reconfirma pericolul de prabusire a Podului de la Mihai Viteazul: Un camion de 40 de tone poate duce la colapsul constructiei. Administratia orasului trebuie sa intocmeasca rapid o strategie de consolidare

Podul nu isi va schimba aspectul, pastreaza atat benzile de circulatie auto, cat si trotuarele

Pana cand, insa, va fi realizat un proiect amplu de consolidare si reabilitare, reprezentantii primariei anunta ca vor face anumite interventii punctuale pentru a evita degradarea suplimentara a podului.

In termen de doua luni vom face o curatare a elementelor de armare, o hidroizolare, ca sa oprim procesul de corodare. Noi avem un proiect de reabilitare pe care facem modificari, pentru a fi avizat, dupa ce stat 5 ani de zile la Directia de Cultura, iar apoi vom putea sa scoatem la licitatie pentru proiect si executie.

Podul nu va putea sa fie largit, ca e istoric. Varianta propusa de primarie la acea vreme, elimina trecerile pietonale, adica trotuarele. Nu putem sa nu avem trotuar. Podul va fi consolidat pe forma sa actuala, fiind un pod istoric”, a explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Ruben Latcau.

Pana cand podul va fi reabilitat, se pastreaza restrictiile de trafic.

Va reamintim, un raport de expertiza intocmit inca de acum 6 ani, arata ca se impuneau de urgenta o serie de restrictii, pentru securitatea celor care traverseaza podul si preciza ca este imperios necesara reabilitarea imediata a constructiei peste Bega. Aceasta pentru ca n-ar avea voie sa treaca, de exemplu, doua autobuze electrice deodata peste pod, acestea avand fiecare greutatea cuprinsa intre 13 si 18 tone goale,

Printre cele mai grave constatari ale specialistilor in 2018 se numarau deteriorarea grinzilor de sustinere a podului si, implicit, a structurii de rezistenta a acestuia, dar si fisuri, infiltratii, modificarea exagerata a proprietatilor betonului, precum si inregistrarea unor vibratii cu valori semnificative, la trecerea autovehiculelor pe pod. De asemenea, au fost descoperite armaturi fara strat de acoperire, beton degradat sau exfoliat si coroziunea avansata a mai multor elemente.

Zilele trecute, Prof. em. dr. ing. Radu Bancila si Dr. Ing. Dorel Boldus au transmis redactiei opiniatimisoarei.ro un nou punct de vedere asupra Podului Episcopilor, menit sa traga un semnal de alarma.

Podul Episcopilor (sau podul Mihai Viteazu) peste Bega, a fost construit în 1913, în soluția ”structură cu grinzi Gerber”, soluție des folosită la timpul respectiv (podul metalic construit de Anghel Saligny peste Dunăre la Fetești-Cernavodă are aceiași concepție constructivă).

Aceste structuri intră la ora actuală – în conformitate cu standardele europene EUROCODURILE, obligatorii la noi în țară – în categoria structurilor non-robuste și utilizarea lor nu este recomandată.
Apa care se înfiltrează în rostul grindă independentă-culee, conduce la coroziunea armăturilor metalice din consolă. În plus rezistența betonului scade în timp.
Cedarea consolei duce la prăbușirea – bruscă- a grinzii centrale și la colapsul podului !
Este adevărat că circulația pe pod este la ora actuală ușoară. Conform actualelor concepții de calcul, fiecare trecere a unui autovehicul produce o vătămare (degradare) a structurii. Structura cedează atunci când vătămarea este totală. Vehiculele care trec la ora actuală pe pod, sunt în general ușoare și produc degradări reduse; acestea totuși se cumulează și pot conduce la cedare. În plus trecerea accidentală a unui vehicul greu (camion TIR de 30-40 tone, rătăcit noaptea în oraș), ar conduce cu mare probabilitate la cedarea podului (situație similară petrecută recent în Franța).
În concluzie recomandăm administrației orașului întocmirea rapidă a unei strategii de consolidare și de menținere a caracterului istoric a acestui pod, un martor al trecutului (”Whitness of the past”).


Și încă ceva: extinderea circulației la patru benzi, pare tentantă la prima vedere. Se subliniază însă că la ora actuală tendința pe plan european constă în reducerea circulației în centrele istorice ale orașelor. Idee pe care o susținem și noi!
Pentru sceptici le recomandăm să urmărească imaginile alăturate înregistrate la un pod în Italia„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro Prof. em. dr. ing. Radu Bancila si Dr. Ing. Dorel Boldus de la Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

***

Va reamintim, data fiind situatia grava prezentata in raportul specialistilor de acum 6 ani, a fost intocmit, tot in 2018, un proiect de reabilitare si modernizare a podului, in care erau prevazute pasarele cu balustrade de sticla pentru pietoni, ce urmau sa fie construite in afara structurii actuale. Insa, proiectul primariei de atunci nu a primit niciodata aviz din partea Directiei Judetene de Cultura Timis, care a refuzat sa aprobe orice modificare de ordin estetic ar fi fost adusa podului istoric. A continuat un adevarat razboi intre institutii, incheiat inclusiv cu plangeri penale in aprilie 2020.

Demersurile s-au oprit in cele din urma, iar 6 ani mai tarziu, situatia a ramas neschimbata. Nu a fost prezentat niciun alt plan de reabilitare a podului Mihai Viteazu si nici masurile de restrictii impuse in 2018 nu sunt respectate.

– restrictii de tonaj – se va limita la 13 tone maxim greutatea sarcinii pe osie a autovehiculelor care circula pe pod.
– restrictii de viteza – se va limita la 30 km/h viteza de circulatie a autovehiculelor pe pod
– restrictii privind numarul autovehiculelor grele (autobuze, troleibuze, autocamioane), astfel incat pe pod sa nu circule mai mult de un singur autovehicul greu.

Podul nesigur a implinit 110 ani 

Situat la capatul bulevardului Mihai Viteazul, podul a fost construit in 1913-1914, pe locul unui pod de lemn ce functionase neintrerupt din 1718 si care fusese ranforsat in 1898.

Pe cele 4 socluri de pe balustradele sale ar fi trebuit sa fie amplasate patru statui ale unor episcopi romano-catolici, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, intrucat a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu s-a mai preocupat de inzestrarea podului.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Prin implicarea lui Dominic, avem garantia ca si reabilitarea acestui pod va fi un proiect reusit.

    • Asa e, avem tot felul de garantii dupa cum se vede la alte proiecte. Singura intrebare este unde va fi plasat pe pod stalpul problema, sau mai bine zis stalpul lui Dominic care este modul prin care isi pune primarul amprenta pe proiecte, adica isi marcheaza teritoriul.

      • corect. trebuie implicat stalpul plimbaret in proiect. cat despre amprenta primarului, eu zic sa nu ne mai stresam pt ca oricum pleaca la ma-sa in germania in septembrie

  2. La orele de vârf staționează zeci de mașini, 2 tramvaie full…si nu se întâmplă absolut nimic. Cineva vrea sa îl reabiliteze „cu orice preț”, se pare.

    • Pe acest pod nu trece nici un tramvai tu full idiot !!

      • Cum nu trec tramvanie? Eu am vazut intr-o seara cum NASA lansa o racheta de pe pod.

  3. Mici reparatii s-au facut si la Genova, iar rezultatul a fost cel din video.
    Maimuta cretina din primarie face ce poate – adica nimic 🙂 10plm de neamt mizerabil!

    • si tu esti un roman nemizerabil… plm de postac jegos!

      • iti da fritz cu straponul saptamanal de vi aici sa pupi? oricum pleaca in Septembrie, nu te stresa. te pup!

      • semneaza-te, printeso…

  4. Pe Podul Michelangelo au apărut dale crăpate și denivelate în dreptul rosturilor, pe trotuare. Un fel de șănțulețe. Acest lucru e firesc, nu are legătură cu politica, nici cu celălalt pod. Mici tasări și dilatări/deformări ulterioare sunt de așteptat în orice lucrare de artă inginerească, în primii măcar 10 ani de la darea în folosință.

  5. Conform legislatiei conform ieuropene, trebuie stududii peste studii de pre si fezabilitate, proiecte tehnice , mii de autorizatii , licitatii, si dupa ce constructorul se poate apuca de treaba , podul e undeva pe fundul raului bega, tipic romanesc.

  6. Acum nu este momentul pentru jumatati de masura. Podul trebuie daramat si construit un pod modern, adaptat la vremurile actuale. Oricum nu este cine stie ce monument istoric sau arhitectural fiind realizat in secolul XX din materiale de constructie uzuale. In ziua de azi se poate realiza un pod de doua ori mai lat din materiale moderne care sa prezinte mai multa siguranta iar cu o buna organizare de santier lucrurile ar trebui sa fie rezolvate in cateva luni. Nu trebuie sa ne cramponam de o istorie pretinsa cand vine vorba de siguranta si confortul nostru.

    • Cateva luni? Daca la pasarela Crizantemelor-Gelu termenul initial era de 6 luni dar se pare ca va dura mai mult decat dublu, cam cat poate dura construirea unui pod? De exemplu la Dragalina a durat vreun an si jumatate(cu ceva luni de sistari de lucrari din nu mai stiu ce motive) . Sau acolo se pune ca au fost construite doua poduri?😂

      • Cateva luni ar fi intr-o tara normala unde performanta conteaza iar lipsa ei te arde bine de tot la buzunar. Nu ma astept ca la noi sa se lucreze in 2 schimburi pentru a minimiza ca durata disconfortul cetatenilor dar macar sa nu se descopere ulterior diferite structuri de care nu s-a tinut cont iar finantarea sa nu fie intrerupta cum a fost cazul la Dragalina ca nu au venit banii de la guvern la timp.