Primele operatii pe creier din Romania au avut loc in Banat, la doi pasi de Timisoara! Ce chirurg faimos, cu studii la Harvard, a lucrat la spitalul din Jimbolia

TIMIS. Profesorul Dimitrie Bagdasar este cunoscut ca fiind initiatorul scolii romanesti de neurochirurgie, intr-o epoca in care aceasta disciplina era inca la inceputurile sale. Numele sau este purtat de unul dintre cele mai mari spitale din Romania, cel din Bucuresti, iar lucrarile sale sunt faimoase in intreaga lume.

Putini sunt insa cei care stiu ca, timp de doi ani, Dimitrie Bagdasar a fost medic primar neurolog la Spitalul Jimbolia, unde a realizat si primele operatii de neurochirurgie din tara noastra.

„Marele profesor Bagdasar era foarte tanar la vremea respectiva,  dar avea aceasta pasiune a neuroghirurgiei si a facut primle interventii chirurgicale pe creier, in spitalul nostru. Asta, in perioada interbelica, prin anii ’30. Apoi a plecat la Paris, s-a specializat, s-a intors in tara si a infiintat scoala de neurochirurgie romaneasca, la spitalul care acum ii poarte numele, Bagdasar-Arseni din Bucuresti”,  spune pentru opiniatimisoarei.ro dr. Stefan Costea, director medical al Spitalului din Jimbolia.

Dimitrie Bagdasar a studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, intre 1913 si 1919, avandu-i ca indrumatori  pe doi renumiti savanti ai vremii: Gheorghe Marinescu si I. Noica. Pregatirea chirugicala si-a facut-o in clinica de Chirurgie a Institutului Medico-Militar din Bucuresti.

In 1927 a reusit sa obtina o bursa Rockefeller si urmeaza, timp de 2 ani, la Boston,  un stagiu de formare in neurochirurgie.

„Dimitrie Bagdasar a stat la Spitalul din Boston, in perioada 1927-1929 si, sigur, a facut o impresie buna pentru ca la Conferinta Mondiala de Neurologie care a avut loc la Berna, in 1931, a avut loc o intalnire. Intr-un capat al mesei statea Harvey Cushing, o mare personalitate a neurochirurgiei, unul dintre cei care au scris istoria acesteia in Statele Unite. Harvei Cushing conducea, la acea vreme, Sectia de Neurochirurgie din Boston si, la conferinta de care vorbeam, a hotarat  cum vor sta la masa unde se purtau discutiile cu toti neurochirurgii, iar in stanga lui, imediat langa el, l-a asezat pe Bagdasar, ceea ce inseamna ca a lasat o impresie foarte buna.  La Boston i se pastreaza amintirea doctorului Bagdasar, precum si doua lucrari ale sale, pentru ca ei nu-si uita istoria, si vechea biblioteca a ramas un fel de muzeu. Noua biblioteca arata altfel, dar cea veche a ramas inclusa in cladirea moderna care s-a construit cumva peste cea veche. Bagdasar ramne unul dintre initiatorii neurochirurgiei din Romania, chiar daca mai exista voci  ca ar fi fost si cineva la Iasi care a inceput sa faca neurochirurgie inainte, si la Targu Mures… dar asa, organizat, se pare ca el a fost unul dintre primii neurochirurgi ai nostrii. Acum sigur ca aceste elemente de istorie nu ar trebui sa le uitam noi, cei din judetul Timis, pentru ca astfel am punctat niste premiere”,  povesteste pentru opiniatimisoarei.ro neurochirurgul Horia Ples, sef sectie Neurochirurgie la Spitalul Judetean Timisoara.

Medicul Dimitrie Bagdasar a deschis portile neurochirurgiei romanesti, in Banat, la Jimbolia

Intors in tara, in pofida experientei si a studiilor deosebite, Dimitrie Bagdasar ajunge medic la Spitalul din Jimbolia. Profeseaza acolo intre 1929 si 1931 si efectueaza, in conditiile in care dotarea era extrem de precara, interventii precum  punctii ventriculare, decompresiuni subtemporale,  decompresiuni cerebeloase sau voleturi fronto-parietale.

In perioada in care a muncit la spitalul din Jimbolia, marele profesor a avut-o alaturi si pe sotia lui.

Despre perioada in care parintii ei au lucrat in Banat, fiica maestrului neurochirurg, Alexandra Bellow, nota:

Intorsi acasa, dupa indrazneata lor aventura americana – clinica lui Cushing si Harvard-ul – ei nu au reusit sa gaseasca posturi in Capitala, in schimb au fost trimisi in orase la periferia tarii. Acesta a fost purgatoriul de la Jimbolia si Cernauti, care a durat patru ani. Cat de primitive erau conditiile de lucru la Spitalul din Jimbolia reiese din scrisorile tatalui meu din acea perioada : << ‘Spitalul, intr-adevar frumos pe din-afara, era dotat cu multa mobila inutila si cu instrumente chirurgicale printre care se numarau multe vechituri de prin evul mediu, a caror intrebuintare nici nu se cunoaste”>>. Dupa doi ani la Jimbolia,  au fost transferati la Cernauti’.

La Jimbolia insa, putine lucruri mai amintesc de prezenta marelui chirurg si de premierele in medicina romaneasca realizate de el aici.

„Salile se pastreaza, doar ca acum arata cu totul altfel, sunt modernizate. Avem insa o casa memoriala a fondatorului acestui spital, al carui nme il si poarta, doctor Karl Diel, care a facut si el trepanatii craniene pentru traumatisme. Avem o casa memoriala cu instrumentar, documente, pliante din vremea respectiva. Aceste instrumente sunt similare cu cele folosite de Dimitrie Bagdasar”, a adaugat  dr. Stefan Costea pentru opiniatimisoarei.ro.

In afara acestor vestigii, nimic nu mai aminteste de activitatea desfasurata la Jimbolia de Dumitru Bagdasar, nici macar o placa memoriala, poate si din pricina faptului ca sederea parintelui neurochirurgiei romanesti in oras nu a fost un indelungata.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.