Primele rezultate dupa intalnirea membrilor Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice la Universitatea Politehnica Timisoara. La ce concluzii s-a ajuns?

TIMISOARA. Membrii Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), reprezentata prin rectorii si prorectorii de resort, s-au intalnit, in 28 octombrie, in reuniune de lucru, la Universitatea Politehnica Timisoara. Au fost analizate aspecte strategice privind starea si perspectivele invatamantului superior tehnic in contextul „Strategiei Nationale pentru Invatamantul Tertiar Romanesc 2015 – 2020”, precum si probleme actuale cu care se confrunta universitatile romanesti.

In urma discutiilor, s-au desprins urmatoarele concluzii:

1. Avand in vedere ca majoritatea sectoarelor performante din economia romaneasca sunt asociate stiintelor ingineresti si a faptului ca Romania are in prezent cea mai mare proportie de absolventi de stiinte socio-economice din Uniunea Europeana, ARUT considera imperios necesara adoptarea unor masuri de promovare si stimulare a participarii tinerilor in invatamantul tehnic superior (prin acordarea de sprijin, facilitati tuturor „actorilor” implicati, prin redimensionarea modului de distribuire a locurile bugetate pentru cele trei cicluri de studii, pentru limitarea locurilor cu taxa la domenii in care piata muncii este saturata etc ).

2. ARUT sustine propunerea CNR de crestere bugetara anuala succesiva de 13% pentru educatie si de 35% alocata cercetarii, pana in anul 2020 astfel incat sa se atinga in anul 2020 pragul de 6% pentru educatie si 1% pentru cercetare din PIB.

3. Dupa mai bine de 10 ani de la implementarea „procesului Bologna” membrii ARUT considera ca sunt necesare adoptarea unor masuri substantiale pentru acomodarea sistemului de invatamant tehnic superior la exigentelor angajatorilor de azi si de „maine” din Romania si din Europa. Lipsa unor diferente semnificative intre absolventii de licenta, master si chiar doctorat pe piata fortei de munca (din punct de vedere al ocupatiilor si al salarizarii), numarul ridicat de specializarii din cadrul unor domenii de studii sunt doar cateva dintre problemele care se rasfrang si asupra calitatii procesului educational. ARUT va finaliza in perioada urmatoare un set de propuneri de imbunatatire a sistemului de invatamant superior tehnic pe care il va inainta forurilor in drept, pentru adoptare.

4. ARUT considera ca o conditie absolut necesara pentru asigurarea transparentei si obiectivitatii participarea expertilor internationali la procesul de evaluare al scolilor doctorale din Romania.

5. ARUT sustine clasificarea institutiilor de invatamant superior si ierarhizarea programelor de studii, precum si finatarea in functie de aceste clasificari si ierarhizari, pe baza unei metodologii obiective, transparente, la a carei elaborare sa fie implicati si reprezentantii tuturor asociatiilor universitare. Astfel, tinand cont de importanta invatamantului tehnic superior si de impactul pe care il are in dezvoltarea socio-economica a tarii, membrii ARUT solicita ca experti din partea Aliantei sa faca parte din comisia de lucru responsabila cu elaborarea Metodologiei privind clasificarea universitatilor, intr-o proportie care sa asigure o reprezentativitate corecta a invatamantului tehnic superior.

6. Conducerile universitatilor membre ale ARUT si-au exprimat disponibilitatea de participare la procesul de revizuire a „Standardelor specifice pentru evaluarea externa a calitatii academice la programele de studii universitare de licenta si master” ARACIS -2016, precum si a „Standardelor minimale CNATDCU pentru conferirea titlurilor didactice din invatamantul superior si a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare”. In acest sens se vor constitui, la nivelul aliantei, comisii de lucru care vor prezenta un punct de vedere comun ARUT.

7. ARUT constata ca OUG 32/2016, respectiv Ordinul 4947/2016 menite sa acorde facilitati fiscale pentru activitati de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica, in forma actuala, fac practic imposibila aplicarea lor in universitati si solicita clarificarea modului de aplicare al acestora (cu referire la conditiile de angajare/salarizare si incadrare intr-un anumit tip de activitate de cercetare- dezvoltare etc).

8. Ca urmare a OUG 20/2016 privind majorarile salariale, a adoptarii legii 85/2016, precum si a deciziilor instantelor judecatoresti de acordare retroactiva a unor drepturi salariale, universitatile se confrunta cu dificultati financiare fiind obligate sa plateasca din venituri proprii diferentele salariale neacoperite in integralitate prin alocatia bugetara. ARUT solicita factorilor responsabili (Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice, Guvernul Romaniei) acordarea in regim de urgenta a acestor sume datorate universitatilor, care nu sunt acoperite prin platile deja efectuate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Alianta ARUT, reprezinta o asociatie care doreste, in mod smecheresc, sa stabileasca reguli originale de clasificare a universitatilor, asemeni „democratiei originale” gandite de Cirpa KGB-ista in 1990. In realitate situatia e dezastruasa, cu toate ca criteriile valorice de apreciere a universitatilor au fost diluate ca la HexiFarma. Se conduce, la plesneala, dupa criteriul „totul pentru oamenii de bine”. Mai grav este ca Romania, dupa mazilirea lui Funeriu, nu a mai participat la evaluarile pentru clasificarea mondiala a universitatilor ! Stiti de ce ? Sa ne fie bine !