Primele suspiciuni de gripa la copii in Timisoara. Cum o deosebim de viroza respiratorie

TIMISOARA. Debutul sezonului de toamna, cu scaderea brusca a temperaturilor, in conditiile unei imunitati reduse, a dus la cresterea numarului de cazuri de infectii respiratorii. Majoritatea sunt forme usoare de boala, ce nu necesita internare, ci doar un tratament simptomatic. Desi au existat mai multe suspiciuni de gripa, indeosebi la copii, pana acum nu au fost confirmate de testele realizate in laboratorul spitalului. Anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania s-au inregistrat peste o jumatate de milion de infectii respiratorii, printre acestea numarandu-se cazuri de gripa, dar si pneumonii si infectii ale cailor aeriene superioare.

Gripa este o afectiune respiratorie produsa cel mai frecvent, la noi in tara, de virusul Influenza A si B. Medicii vorbesc chiar de posibilitatea unei infectii combinate de gripa cu Sars-Cov 2, aceasta in conditiile in care virusul ce produce COVID-19 este inca activ in randul populatiei.
Trebuie facuta insa diferenta intre gripa si viroza.

Diagnosticul diferential poate fi dificil de realizat doar pe baza datelor clinice, simptomatologia gripei fiind asemanatoare cu cea data de alte peste 200 de virusuri, inclusiv Sars-Cov 2. Amigdalita streptococica si pneumoniile bacteriene, la debut, pot mima, de asemenea, simptomatologia din gripa. Pentru diagnosticul biologic sunt necesare investigatii de laborator, diagnosticul de certitudine putand fi stabilit cu usurinta cu ajutorul testelor Ag Rapid Influenza A & B sau cu ajutorul aparatului Multiplex Respirator, asta insa pentru pacientii internati in spital. Sugarii, copiii pana la varsta de 4 ani, gravidele, persoanele cu varsta de peste 65 ani, copiii si adultii cu boli pulmonare cronice, cardiace, diabet zaharat sau neoplazii au un risc crescut de
complicatii”, spune dr. Luci Cecilia Rotar – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Testele pentru identificarea virusului gripal se pot realiza, insa, si cu ajutorul aparatului Real Time PCR, aflat in dotarea laboratorului spitalului.

Gripa este o boala foarte contagioasa si poate fi usor contractata prin atingerea unei persoane infectate sau prin stranut ori tusea unui bolnav. Boala este contagioasa cu una sau doua zile inainte de aparitia primelor simptome. Ea poate creste riscul de infarct miocardic, dar si cel de accident vascular de pana la 8 ori. Netratarea la timp sau administrarea unui tratament necorespunzator pot duce la aparitia unor complicatii severe, printre care se numara pneumoniile sau otita, putand provoca, in cazurile grave, si insuficiente respiratorii.

Medicii trag un semnal de alarma si spun ca, de la an la an, gripa pare sa fie din ce in ce mai severa, iar sezonul de debut si manifestare din ce in ce mai extins. Trebuie, insa, facuta diferenta intre un caz de gripa si o raceala.

Debutul gripei, de cele mai multe ori, este brusc, simptomatologia prezenta, care poate fi comuna cu cea a altor virusuri, manifestandu-se prin febra de pana la 41⁰, frisoane, cefalee (dureri de cap), rinoree, obstructie nazala, odinofagie (inghitire dureroasa), mioartralgii (dureri musculare si articulare), tulburari digestive. in unele cazuri poate duce la alterarea starii generale, cu insuficienta respiratorie acuta”, mai spune dr. Luci Cecilia Rotar – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tulpinile virale ce trebuie incluse in vaccinul antigripal care previne aparitia unor forme severe de boala. in Romania, in acest an, este distribuit un vaccin antigripal tetravalent, aceasta insemnand ca in componenta sa are doua tulpini de tip A si doua de tip B. Persoanele vulnerabile, in categoria carora intra in general batranii, dar si gravidele, ar trebui sa se imunizeze la inceputul sezonului rece.

Vaccinul incepe sa isi arate eficienta dupa 14 zile de la administrare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.