Primii pasi pentru retehnologizarea Colterm, care aduce mai multa caldura la acelasi pret pentru timisoreni

TIMISOARA. Autoritatile locale au stabilit prioritatile pentru retehnologizarea Colterm: s-au intalnit Unitatea de management cu Unitatea de implementare. S-a decis ca in viitorul apropiat vor fi organizate licitatiile, iar apoi vor incepe lucrarile, care trebuie sa fie gata pana in decembrie 2012.

Efectul retehnologizarii Colterm: mai multa caldura la acelasi pret!?
Prima intalnire pentru realizarea proiectului a avut loc luni, la sediul Colterm, cu Unitatea de management si cu cea de implementare. Lucrarile vor incepe imediat, dupa ce vor fi organizate licitatiile, si vor trebui sa fie finalizate la sfarsitul anului 2012. Odata finalizate, in aerul din Timisoara vor fi mai putine noxe, iar randamentul tehnic al instalatiilor Colterm va fi mult imbunatatit, promite primarul Gheorghe Ciuhandu. Autoritatile locale cred ca timpul este destul de scurt si ca spera ca lucrarile vor fi gata la timp.

„Am primit toate asigurarile ca exista conditii intrunite ca lucrarile sa se desfasoare in grafic si sa nu avem sincope. Speram ca la licitatiile pentru cazane, care vor fi licitatii importante, sa nu avem contestatii care sa ne amane anumite lucrari. Cred eu ca din punct de vedere tehnic si financiar sunt conditiile intrunite pentru a realiza acest proiect destul de important pentru Timisoara, pentru ca va retehnologiza Coltermul in cea mai mare parte si, pe de alta parte, va imbunatati si conditia de mediu a timisoreanului”, a declarat primarul Timisoarei.

Edilul este convins si incearca sa ii convinga pe timisoreni ca odata ce proiectul va fi dus la bun sfarsit, caloriferele cetatenilor se vor incinge mai tare, iar timisorenii nu vor fi pusi sa plateasca mai mult decat in mod normal.

„Eliminarea noxelor este un lucru foarte important. Se va produce mai multa caldura cu acelasi pret. Nu va mai creste pretul la gigacalorie si se va imbunatati conditia de confort”, a mai spus Gheorghe Ciuhandu pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Directorul Colterm, Aurel Matei, explica ce inseamna pe partea tehnica acest proiect pentru societatea de termoficare.

„Pentru timisoreni proiectul are niste efecte benefice. Vorbim aici de ceea ce nu se vede pe cos, adica gazele de ardere. In speta, dioxidul de sulf si oxizii de azot. Orice combustibil, exceptand gazul metan are in el o cantitate destul de mare de sulf, care prin ardere da nastere la dioxid de sulf, care in combinatie cu apa formeaza acid sulfuros. Proiectul consta in desulfurare, retinerea sulfului din gazele de ardere si transformarea lui intr-o solutie Gips, care se poate depozita sau care poate fi utilizata ulterior. Partea cealalta prezinta oxizii de azot, care sunt de mai multe feluri, in cantitati, de asemenea, suficient de mari. Si acestia se retin, o parte dintre ei nu se emit pentru ca se folosesc arzatoare performante care, in final, reduc acesti oxizi de azot. O alta componenta a proiectului este marirea randamentelor la cazanele pe carbune, prin montarea unui gratar de post ardere, pentru ca zgura sa mai fie arsa inca o data, cantitatea de nearse fiind destul de mare, undeva la 20 de procente. In CET Centru vom monta arzatoare la doua cazane si pompe de termoficare care vor avea convertizor de frecventa si care vor duce la micsorarea consumului de energie electrica”, a declarat Aurel Matei pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Valoarea totala a proiectului este de 255.196.884 de lei, fara TVA. De la UE vin aproape 120 de milioane de lei, iar de la bugetul de stat vor veni aproape 107 milioane, in timp ce din bugetul local vor fi folositi aproape 30 de milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.