Primul calculator facut la Timisoara implineste o jumatate de secol! De la MECIPT-1 la iPad!

2.000 de tuburi, 50 de operatii pe secunda, 30 de kilometri de cabluri si 100.000 de lipituri. Toate acestea formau, in urma cu 50 de ani, MECIPT-1, primul calculator functional construit la Timisoara.

Asadar, 2011 este un an important. Inseamna o jumatate de secol de la punerea in functiune a primului computer la Timisoara, iar evenimentul va fi marcat in 25 martie. Cei care au lucrat cu aceasta masinarie au un singur regret: ca la Timisoara nu exista un muzeu al Tehnicii.

MECIPT-1, adica Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara, a inceput  sa functioneze in anul 1961, iar in anul  1974 nu mai era utilizabil. Acum este doar o piesa de muzeu, iar cele 4 panouri sunt depozitate la Politehnica din Timisoara, o parte, iar restul la Muzeul de Arta, acolo unde se desfasoara in aceste zile o expozitie.

Cu acest calculator din Timisoara s-a proiectat Barajul Vidraru, mai exact s-a facut calculul de rezistenta. De asemenea, cand la inceputul anilor ’60 cupola Romexpo s-a prabusit din cauza zapezii, MECIPT-1 a fost cel care a refacut calculele de rezistenta, iar de atata vreme, cupola rezista.

In anul 1962 MECIPT-1 a facut prima traducere.
„In anul 1962 s-a facut prima traducere din engleza in romana folosind o masinarie de calcul. A fost o premiera pe tara”, a declarat Horia Gligor, cercetator stiintific, unul dintre cei care au folosit MECIPT-1. „Cu un calculator cu o capacitate ridicola s-au facut minuni. Foarte multi studenti au facut practica pe el”, a mai spus Gligor.

Cu sprijinul lui Grigore Moisil, in 1954, la Institutul de Fizica Atomica din cadrul Academiei Romane, au inceput cercetarile pentru construirea primului calculator romanesc. Astfel a aparut, in 1957, CIFA – 1, primul computer din Romania si, foarte probabil, primul din Europa de Est, CIFA fiind prescurtarea de la „Computerul Institutului de Fizica Atomica”. In aceeasi perioada, in 1956, un colectiv de profesori de la Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic Timisoara, coordonata de Iosif Kaufmann si Wilhelm Loevenfeld, a inceput sa colecteze datele necesare pentru construirea unui computer. Dupa mai multi ani de cercetari,  apare la Timisoara, in 1961, MECIPT – 1 , care functiona in cladirea vechii Facultati de Electrotehnica. La vremea respectiva era primul computer din mediul universitar din Romania si printre primele din Europa. Ocupa o sala intreaga, avea mii de tuburi electronice, memoria era pe un tambur magnetic, comenzile se faceau cu cartela perforata,  pe post de imprimanta avea o masina de scris obisnuita, deasupra tastelor fiind montate niste relee sub forma unor bastonase, care actionau fiecare tasta.

Acum, dupa atatia ani de la punerea in functiune a primului calculator din Romania, internetul deschide foarte multe porti. Oamenii folosesc cu totul si cu totul alte „dispozitive”. Vechea masina de calcul s-a transformat incet, incet in PC, apoi in I-pad. MECIPT-1 va ramane insa un simbol al Timisoarei si o mandrie a ingineriei banatene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.