Primul Festival de Stiinta in aer liber pentru copii si tineri la Timisoara. Se vor face experimente in Piata Libertatii

TIMISOARA. Premiera la Timisoara. Stiinta cucereste cucereste orasul si vreme de doua zile toata lumea e asteptata sa descopere din tainele matematicii, fizicii, astronomiei, chimiei, biologiei si roboticii.

CITESTE SI: Timisoreanul Ovidiu Gant, deputat FDGR: Cer public prim-ministrului Romaniei Viorica Dancila sa abroge Ordonanta care interzice invatatorilor sa predea limba romana la scolile in limbile minoritatilor 

Vineri, in 14 septembrie, se vor tine workshop-uri in sapte licee din Timisoara de catre sapte studenti si cercetatori de la Oxford, iar sambata, stiinta iese in strada, mai precis in Piata Libertatii unde vor fi facute experimente in aer liber.
Dedicat copiilor de varsta scolara, liceenilor, dar si studentilor, evenimentul are ca scop principal sprijinirea educatiei alternative din Romania, dupa modelul targurilor de stiinte din occident.

Acest eveniment apartine unui grup de initiativa, format din trei prieteni care s-au cunoscut la Oxford: Sandor Kruk, doctorand in astronomie la Universitate Oxford, Eliza Casapopol, care a terminat un master in matematica la aceeasi universitate si Oana Romocea, care timp de noua ani a fost responsabila cu PR-ul si comunicarea in cadrul universitatii. Timisoara Science Festival este unul dintre cele zece proiecte castigatoare la concursul de proiecte organizat de Fundatia Comunitara Timisoara odata cu lansarea Fondului Stiintescu la Timisoara.

Iata work-shop-urile din prima zi a festivalului, ce vor fi tinute in licee din Timisoara, la care, de asemenea, intrarea este libera!
Ciprian Plostinar – „Puterea stiintei”
Sandor Kruk – „Citizen science: oricine poate contribui la descoperiri stiintifice”
Eliza Casapopol – „Cum sa fim mai eficienti pentru a dormi mai mult: Aplicatiile optimizarilor si estimarilor in viata de zi cu zi”
Corina Gurau – „Aplicatiile Inteligentei Artificiale”
Paula Gherghinescu – „Stele si galaxii”
Henrique Aguiar – „The Power of Data”
Adriana Maria Otelea – „Depasind sfera celor trei cariere primare: drept, medicina, inginerie”

Evenimentul doreste sa ofere o platforma celor care sunt pasionati de stiinta, cultivand astfel parteneriate locale cu organizatii precum: Plan Zero, CoderDojo, Experimentarium TM, Societatea de Gemologie, Summe3D, Clubul de astronomie Cassiopeia, Societatea Romana de Astronomie Culturala, Echipa de robotica Davos si Universitatea de Vest. Cu ajutorul acestor organizatii se vor realiza o serie de ateliere pe diverse teme stiintifice, conduse de 100 de voluntari, sub supravegherea celor 7 „mentori” de la Oxford.

Sa fim mentori la TSF ne da sansa sa impartasim cu tinerii din Romania un mod diferit, interactiv de a prezenta stiintele asa cum si noi le-am descoperit odata ce am plecat la universitate. Avand experienta altor doua targuri de stiinta in orasele noastre natale, Baia Mare si respectiv Pitesti, putem garanta tuturor participantilor ca vor avea o zi distractiva si interesanta in care vor invata atat de multe lucruri noi. Scopul este ca ei sa vada stiintele cu placere si sa mearga acasa sau la scoala lor sa povesteasca si altora despre ce au invatat! Asta inseamna ca multi copii pot descoperi ca ii pasioneaza o astfel de disciplina si poate peste cativa ani vom avea inca un laureat Nobel din Timisoara”, au declarat Sandor Kruk si Eliza Casapopol.

In cadrul Universitatii Oxford, am fost implicata in proiecte care au avut ca obiectiv popularizarea stiintelor in randul elevilor, cat si incurajarea publicului adult spre o invatare si descoperire continua. Acest eveniment isi propune sa faca stiintele precum matematica, chimia, fizica, robotica sau astronomia mai accesibile publicului si sa prezinte elevilor aceste discipline dincolo de formulele si definitiile de la clasa. Ne dorim ca participantii sa descopere stiintelor prin experimente distractive, educative si interactive”, a declarat Oana Romocea.

Sambata, in 15 septembrie, timisorenii sunt asteptati in Piata Libertatii, intre orele 11.00 si 17.00 sa participe la tot felul de experimente. Intrarea e libera.

FOTO: irishtimes.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.