TIMISOARA. Trenurile circulă deja pe primul segment de șină nouă de pe lotul 2 de cale ferată Lugoj – Timișoara, parte din magistrala CFR care se modernizează cu fonduri europene prin PNRR.
Noua linie montată deja de constructorul spaniol FCC Construccion pleacă din zona Gării din Lugoj și ajunge până în apropierea pasajului de pe strada Smârdan, având o lungime de peste 800 de metri.
Pe segmentul finalizat au fost instalate două macazuri și stâlpii de susținere pentru panourile fonoabsorbante, care au rolul de a reduce zgomotul produs de trenuri în zonele locuite.
De altfel, tronsonul Lugoj – Timișoara din magistrala Caransebeș – Arad este și cel mai avansat dintre cele 4 loturi în care a fost împărțit întreg traseul CFR aflat în reabilitare. Se apropie de 30% realizare.
Pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Pe segmentul care traversează Timișoara, lucrările s-au intensificat în zona Gării de Nord. După ce, în decembrie, a pornit forarea celor 24 de piloni care vor susține noile construcții, și anume clădirea de călători auxiliară, pasarela centrală, precum și parcarea supraterană pe 3 niveluri din vecinătatea noii incinte destinată călătorilor, zilele trecute s-a trecut la intervențiile pentru montarea primilor stâlpi de sprijin.
Pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).
Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.
Pareri
Asta era stire de ziar in 1835
😂😅😭
Acu, cu mai bine de un secol în urmă, o locomotivă cu abur, printre primele produse la Reșița, și in România, a fost cărată de un car cu boi pentru a fi pusă pe sine undeva pe o linie de cale ferată.
C’
Acum, in epoca peneleurilorr de aur, cel mai ultramodern tren pe hidrogen, abia ar putea depăși un car cu boi pe porțiunea Resita-Bocsa-Timisoara..
Pasarela de la gara mică când va fi gata ?!? Pardon… când se va începe realizarea ei ? Acea pasarelă avea totusi o mare importanță pentru locuitorii acelei zone !