Primul manej imperial de la Timisoara este sala de spectacole de teatru de cinci ani!

TIMISOARA. In data de 25 ianuarie 2010, in ziua in care a fost inaugurata, a fost numita ”cea mai moderna sala de spectacole din Romania”, prima sala modulara, adaptabila ca spatiu si functiuni.

S-a dovedit ca este o sala de spectacole cu adevarat occidentala, pentru un teatru care, la randul lui, tine pasul cu ceea ce se intampla pe scenele din Europa. Sala 2 a devenit locul in care Nationalul timisorean a deschis polemica modernitatii teatrului. Aceasta a dovedit ca orice vis poate deveni realitate.

La inaugurare, primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu, emitea pentru prima data ideea candidaturii Timisoarei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii. Un an mai tarziu, Teatrul National reunea, in acelasi loc, cea mai mare concentrare de reprezentanti ai institutiilor de cultura, ai organizatiilor neguvernamentale, ai societatii civile, alaturi de oameni e afaceri, mass media, culte, impreuna cu reprezentanti ai administratiei locale si regionale, intr-o intalnire care are ca rezultat final infiintarea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Este vorba de Sala 2 a Teatrului National. Fostul manej imperial din vremea imparatesei Maria Tereza a revenit in glorie, exact acum cinci ani, in zona de interes a timisorenilor iubitori de cultura.

Cvasi-abandonata vreme de 20 de ani, folosita ca depozit, apoi ca sala de sport o lunga bucata de vreme, Sala 2 este acum un remarcabil spatiu teatral in Centrul Civic. Spatiul, atribuit Teatrului National pentru o perioada de catre Consiliul Local, a trecut in anul 2009 printr-o reabilitare majora, reconversia sa, sustinuta financiar de Ministerul Culturii, ducand la aparitia acestei locatii culturale neconventionale, dinamice.

Am inaugurat Sala 2 cu Revizorul lui Gogol. si nu intamplator. Un text clasic intr-un spatiu modern, intr-o lectura contemporana a fost o declaratie de intentie pe care publicul a receptionat-o instantaneu si cu mare acuratete. Sala 2 a fost gandita ca un fel de „act de identitate” al Teatrului National – in viziunea sa moderna, racordata la prezent, cu o atitudine civica explicita. Iata ca, dupa cinci ani, Sala 2 isi are propria carte de vizita: 18 spectacole, 18 titluri diferite care se joaca intr-o majoritate covarsitoare, cu casa inchisa. Sala 2 a topit distanta dintre public si spectacolul de teatru si, poate lucrul cel mai important, a facut ca spectatorii sa devina spectatorii Teatrului National. E minunat ca un spatiu care pare uitat de ziua de astazi pe dinafara sa poata crea atatea miracole in interior. Sala 2 se transforma in fiecare seara in intrarea intr-o lume magica din care publicul iese transformat; traversat de o experienta unica pentru fiecare”, declara Ada Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.