TIMISOARA. Tablouri, caricaturi, mobilier clasic, icoane, dar si instrumentar medical folosit in urma cu aproape 100 de ani.
Toate acestea imbogatesc, de acum, spatiile Clinicii I de Ortopedie a Spitalului Judetean din Timisoara. Obiectele de arta au fost donate, din colectia proprie, de profesorul Horia Vermesan, cel care a condus Clinica I de Ortopedie si care a profesat, timp de 40 de ani, in Spitalul Judetean.
„Toata viata mea am fost un iubitor de arta. Mai mult decat atat, am donat, nu numai spitalului de ortopedie, ci si Muzeului Banatului niste piese de pictura banateana deosebita. Intotdeauna am considerat ca aceste lucruri nu sunt pentru o persoana si tocmai de aceea aceasta idee de a dona mi-a venit de cand am inceput. O astfel de colectie se face greu, au fost nenumarate zile in care m-am dus la clubul nostru, al anticarilor, unde poate mergea de cinci ori si alegea o singura data. Presupune un efort, ca sa poti sa lasi in urma ta lucruri de calitate”, a spus profesorul Horia Vermesan.
Donatia se ridica la peste 60 de obiecte de arta care, impreuna cu tablourile ce au mai fost daruite spitalului, pun bazele unui muzeu al donatorilor, la Spitalul Judetean din Timisoara.
” Este o zi foarte importanta, o zi istorica pentru Spitalul Judetean, pentru ca unul dintre cei mai reprezentativi medici care a lucrat de aproape patru decenii in spital, face un gest de mare omenie catre spitalul nostru, in sensul ca, o parte din obiectele de arta pe care le-a acumulat de-a lungul timpului, pe care le-a avut in cabinetul propriu, le lasa spitalului, prin donatie. Este vorba despre un numar de peste 60 de obiecte de arta, icoane, tablouri, carti, insigne, obiecte si instrumente sanitare care au fost folosite in specialitatea de ortopedie, de-a lungul timpului, mai este o galerie de tablouri semnate de Popa’s. Din punctul meu de vedere este un gest de suflet si de mare, mare caracter”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
„Mi-a venit ideea sa donez un tablou, ca sa fac si eu ceva pentru spital. Invitatia noastra catre colegii care vor sa faca ceva de suflet, este sa aleaga un tablou preferat, care sa ii reprezinte, pe care sa il lase spitalului si, pana la urma, societatii. Cred ca e un lucru interesant si m-as bucura sa avem un numar cat mai mare de opere de arta in spital”, a completat Ioan Sporea, seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie a Spitalului Judetean Timisoara.
Prin realizarea unei galerii de arta pe holurile Spitalului Judetean, medicii spera sa vina in sprijinul pacientilor si sa ii ajute sa treaca mai usor prin suferinta, cu ajutorul terapiei prin arta.