TIMIȘOARA. Veste bună de la Ministerul Energiei. Timișoara primește fonduri europene pentru construirea primului parc fotovoltaic al orașului, în cartierul Freidorf.
Este vorba despre o finanțare de peste 30 de milioane de lei prin Fondul pentru Modernizare.
Panourile solare vor asigura aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul public. Costurile lunare pentru iluminatul stradal se ridică la aproximativ 1,2 milioane lei, iar banii economisiți prin folosirea energiei solare vor putea fi direcționați spre alte obiective, precum reparații școli sau trotuare, amenajarea de noi zone verzi sau de noi locuri de parcare, transmit reprezentanții primăriei.
Indicatorii investiției au fost aprobați de Consiliul Local incă din decembrie 2023.
Parcul fotovoltaic va fi construit pe un teren de circa 20 de hectare în zona stației de epurare din Freidorf, va avea o capacitate de 5,6 MW și o producție medie anuală de aproape 7.800 MWh.
Investiția va contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu circa 4.800 echivalent tone de CO2 anual. Proiectul “Dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă parc fotovoltaic 7mw – deponeul Aquatim Freidorf” are o valoare 32.228.090 lei.
După semnarea contractului de finanțare, va fi lansată licitația pentru găsirea unei firme care să proiecteze și să construiască viitorul parc fotovoltaic. Acesta trebuie sa fie gata intr-un an.
Pareri
Deci scoatem din circuitul agricol 20 de hectare de pamant fertil.SI il poluam cu 20 de hectare de panouri.Care in cele mai roz visuri dureaza 20 de ani.Dupa 20 de ani ne alegem cu 20 de hectare de pamant distrus si cateva tone de panouri pe care nu le recicleaza nimeni.
Stupida natie am ajuns…
Primaria Timisoara nu face agricultura. Daca detine cele 20 de hectare, care sunt langa statia de epurare pe malul Begai sigur nu intra in planurile administratiei sa cultive cartofi acolo. Nu accepta nimeni de la autoritatile statului, de la mediu, asa una doua, sa transformi teren arabil in altceva.
In al doilea razboi mondial,Londra a sapat parcurile si a daramat gardurile pentru a avea teren de cultivat mancarea.
Voi,habar nu aveti ce inseamna sa nu ai ce manca.
In caz de nevoie,terenul ala care e langa apa se putea cultiva cu mancare.Nu cu siliciu si fierotanii.Dar nah,generatii crescute in telefon si educate pe facebook cu mame instruite pe MMTCG…
Tepes,ești troll
In problema asta ar trebui consultat mestrul emerit Robu Nicolae. El are expertize vaste si in domeniul asta.
Mulțumim Dominic pentru inițiativa demnă de anii 2000!
Exact nene, in anul 2000 toata lumea folosea panouri foto-voltaice sa ilumineze orase. Probabil in Japonia. Acum ar trebui sa trecem pe iluminat cosmic direct. Ca si in Korea de Nord
Ce fraieri nemtii aia care ard carbune la greu cand ar putea sa-si puna si ei panouri de-astea🤡😁🤡
Sper ca panourile sunt de la cei mai mari producatori la nivel mondial, adica de la chinezi! Si sper ca vor fi si cu stocare, in ceva acumulatori… tot de la chinezi!
Oricum terenurile agricole in toata tara pot fi transformate toate in campuri de panouri fotovoltaice, pentru ca vom manca… eco-goange! Pofta mare!
Poate ne explica usere cum ilumineaza noaptea orasul cu curent produs ziua de panourile solare?
Pare o afacere imobiliara ! 5.6 MW de panouri se monteaza pe cel mult 6 ha de teren !
Proiectul pare unul prost gandit, in care nu se pomeneste nimic de baterii de stocare pentru a putea asigura curent noaptea la iluminatul public…