TIMIȘOARA. Se apropie momentul în care vor fi livrate primele troleibuze noi pentru Timișoara.
Conform contractului semnat în septembrie anul trecut, firma Bozankaya, care a asigurat și tramvaiele moderne ale orașului, trebuie să trimită primul mijloc de transport până la finele lunii aprilie.
În total, până la sfârșitul acestui an, firma turcească va livra toate cele 33 de firobuze pentru Timișoara.
Vorbim despre 25 de troleibuze articulate de 18 m și 8 astfel de mijloace de transport de 12 m, cu baterii.
Toate troleibuzele sunt prevăzute cu baterii cu autonomie mare, sisteme de siguranță, aer condiționat, încălzire în scaune, internet wireless, prize pentru încărcarea telefoanelor mobile.
Noile troleibuze ating o viteză maximă de 80 km/h, cu o autonomie de până la 40 km pentru varianta de 12 m, respectv 25 km pentru cel de 18 m în zone fără catenare. Capacitatea maximă de transport variază între cele două modele, cel de 12 m putând transporta până la 100 de pasageri, cu 34 locuri pe scaune, în timp ce pentru varianta de 18 m se ridică la 140 de pasageri, cu 48 locuri pe scaune.
Troleibuzele, indiferent ca vorbim despre cele de 12 metri lungime ori despre cele de 18 metri, vor deservi urmatoarele linii:
Valoarea celor 8 troleibuze este de 20.292.000 (fără TVA), iar cele 25 de troleibuze costă 78.300.000 lei (fără TVA). Banii provin din Planul Național de Redresare și Reziliența.
Pareri
E fain ca-s lungi precum ziua de post, iar noi avem infrastructura pentru asa ceva. In special pe Aleea Ripensia, unde va face virajul la stanga pe cel putin 2 benzi.
Aidoma autobuzelor care au nevoie de 2 benzi in viraje si incurca traficul constant, de altfel.
Ciuhandu – de cretin ce a fost a luat Skoda mici, nu?
Ce administrație slaba și fara viziune…
Vorbesti prostii.
Timisoara a avut troleibuze lungi incepand cu anii 80 si ghici ce….infrastructura a facut fata.
Pe liniile 11, M11, 14, M14, 17 si 18, pot functiona cele lungi, daca pentru zona de sud iti da cu virgula…
Apropos, chiar si autobuzele scurte „musca” din a doua banda cand vireaza, ca doar nu e autoturism.
Stai să vezi ce se va întâmpla pe benzile îngustate de specialiștii maestrului Fritz ca nu vor putea trece 2 autobuze unul pe lângă celălalt.
In loc sa luam la fel ca nemtii olandezii austriecii, afică ceva din UE, noi luăm din Tucia…că au dat ȘPAGA MAXIMĂ cerută de Guvern, de București…👺LA PUȘCARIE cu voi MITICI CORUPTI ce sunteti. Uite de asta aș VOTA UN EXTREMIST 🤫 să i văd pe toți involonați la JILAVA😡
@Gheorghe: Aleea FC Ripensi (fosta Sportivilor), a fost in acea perioada cu doua benzi si circulatie in ambele sensuri. Ulterior, s-a trecut la sens unic si abia dupa 2015 s-a trecut la 3 benzi, inguste.
In aceeasi masura, pe acolo firobuzele trec doar de cativa ani, de cand Aries a devenit cu sens unic pe 4 benzi.
In concluzie, chiar nu ai dreptate…
Pentru anularea benzii de bus/troleu de pe strada Cluj si ingustarea benzilor de pe Ripensia, ii poti multumi fostului primar pt ideea „geniala”
Cumva mi se pare ca exagerezi…pe Ripensia, circula si autobuze articulate de 18m si nu sunt probleme. E un moment cand vireaza de pe Caceu si intra pe banda de langa (Acelasi lucru si la Aries cu Caceu) DAR, asta nu cred ca e un capat de lume. Toate vehiculele de transport au nevoie de mai mult de 3.5m ca sa vireze sau sa iasa din statie.
Corect, „geniala” idee de pe Ripensia/Cluj ii apartine lui Robulizaur, nu inteleg insa cine l-a impiedicat pe Spritz sa modifice… modificarea, ca alte modificari (inclusiv ingustari de benzi ori culori STPT) a putut sa faca.
Deci?!? Inseamnq ca administratia actuala e cel putin la fel de „geniala” daca nu chiar si mai si🤡🤡
In alta ordine de idei, mi-ar fi placut sa vad si L18 reluata, la fel si L19, pe traseele clasice – au fost gandite cu cap, in vremuri bune, demult apuse.
Luam vehicule noi, electrice, fara statii de incarcare, cu carosabil distrus…
Ai dreptate.Dar sa nu uitam ca nea robu cu administratia lui au anulat banda de firobuze de pe Cluj din obsesia bolnava de a crea sensuri unice.Daca ar fi lasat-o ,atat salvarile cat si firobuzele n-ar mai fi aglomerat traficul de pe Ripensia.Mai ales salvarile ar fi avut acces liber catre Michelangelo direct pe Cluj si nu s-ar mai bloca pe Ripensia.Dar la noi se gandeste defazat.Iar fritz cu ideea de a tunde iarba in mozaic…noaptea mintii.Timisoara a devenit un teren de experimente pentru incompetenti.
Astea sunt detalii care nu se pun. Important este că sunt galbene și astfel corespund cu viziunea maestrului Fritz pe care dorește să o impună asupra orașului și a cetățenilor. Că vor fi probleme cu bateriile când se uzează sau că devin periculoase dacă iau foc, nu intră în sfera de cunoștințe a acestei administrații.
Nanaaa…..vai, drobul de sare….
Legat de culoarea galbena, si eu sunt cetatean al orasului si-l felicit pe Fritz ca a REadus cu lorea galbena pe strazile orasului, culoarea traditionala care nu a avut si nici nu are nimic de-a face cu culorile unui club sportiv din oras. Trebuie sa ai minte scurta ca sa sustii niste aberatii, sa pui culori de club pe mijloace de transport in comun. Bravo Fritz!…👍
Tu ești unul din votanții lui Georgescu, nu? Că și el visa restaurarea comunismului așa cum maestrul Fritz ne-a adus culorile din comunism înapoi, desigur mai înspre culorile imperiului habsburgic, dar cine se mai uită.
Ai dracului habsburgii astia, au disparut de peste 100 de ani dar au impus culoarea galbena la tramvaie in multe orase: Lisabona, Moscova, San Francisco, Frankfurt, Berlin, Leipzig, Bratislava, Ankara, Galati, Rio de Janeiro, Londra, Paris, etc. etc. Chiar si in Timisoara comunista, in plin ceausism, incepand cu sfarsitul anilor ’60!
Cum se face ca toti bioxizii iubitori de stapaniri habsburgice ne explica cum ca n-au nicio legatura culorile cu perioada aceea? Sindromul Stockholm ar fi o explicatie?🤔Sau e pur si simplu ceva specific prostoboilor frustrati care simt nevoia sa gaseasca mereu vinovati oriunde, mai putin sa se uite cu atentie in oglinda?
Nici la campusul Lenau n-au nicio legatura culorile cu cele habsburgice, sunt galben – negru ca sa…. ca sa fie mai vizibila cladirea in tarfic, desigur🤡😁🤡
Cat e bugetul vs ce se face cu el, asta conteaza. Cand nici macar curatenie stradala nu se face dar se finanteaza oengheuri de la buget, se sifoneaza gramezi de bani prin incredintare directa pentru tot felul de „proiecte” si „studii”, se fac imprumuturi dar nu se fac proiecte pe fonduri europene, ba se mai si pierd bani europeni din incapacitatea administrativa a „edilior” , se schimba culori dar nu sunt soferi suficienti, se salveaza Colterm cu doua megaamenzi (3 noaptea🤡🤡), atunci problema e prostocratia care cu manuta ei alege specimene gen Spritz & gasca. De minim doua ori! Pentru ca a daramat si un gard, e ceva, e ceea ce au nevoie unii manati de ura si alte sentimente… ‘nobile’ are le tin loc de orice. Restul sunt abureli pentru putzopalmisti care nu vor sa-si asume vreodata vreo responsabilitate, ei „a” votat bine, dar „a” fost dezamagiti🤡🤡 Ca si cu Joianis. Ca e… neamtz!
Basti, ma. Useristule🤢🤮🤮
@Dan A. Nu mai manipula că nu ține la cei care pot să caute niște poze și să vadă proporțiile între galben, alb și negru de pe vremea comunismului și astea de acum care nu mai au alb deloc. Las-o că măcăne, USR-istule.
Oare dece nu vedem autobuze turcești pe străzile din München? Pesemne aia nu primesc spaga….Sunt și urate ca primarul pe care l ați votat!
Renumita firma de material rulant din Turcia… Văi și amar.
Firma Bozankaya a fost infiintata in Germania in 1989, iar dupa 14 ani s-a mutat in Turcia, tara de origine a patronului.
– Foloseste tehnologie Siemens pentru motoare si transmisie.
– Are o impresionanta experienta in constructia de autobuze electrice si troleibuze cu si fara baterii.
– Cu tramvaiele incepe mai modest in 2016, apoi in 2019 semneaza contractul pentru Iasi (fara baterii) si in acelasi an cu Timisoara (cu baterii). Interesanta coincidenta, primarul din Iasi si Robu fiind buni amici, i-am vazut plimbandu-se prin Piata Libertatii, Robu povestind ce „mizerie” a fost acolo inainte de reconfigurarea ca spatiu de aterizare pentru elicoptere. Ulterior Bozankaya face si tramvaie bi-directionale (fara baterii), pentru alte doua orase turcesti.
– Cele mai mari realizari ale firmei sunt poate ramele de metrou pentru Skytrain-ul din Bangkok, am avut ocazia sa-l folosesc.
Ce zici, califica pentru titlul de „firma renumita”, chiar daca nu ai auzit de ei la Vocea Rusiei?
Mai bine ai vedea tu cum merg treburile în USR decât să te dai cu părerea despre tramvaie care deja troncăne. Probabil la singurul lucru la care sunt renumiți este parandărătul gras pe care îl plătesc că altfel nu ar crește portofoliile imobiliare ale edililor mai ca tarifele lui Trump.
Cine n-are argumente schimba subiectul.
Când vorbim de corupție, asta cu schimbarea subiectului nu ține. Eventual merge la filială USR sub papucul lui Fritz că acolo cine iese din rând, zboară.
Sa cheltui bani din PNRR e usor, mai greu e sa administrezi STPT-ul, sa angajezi soferi si sa alegi niste culori de Doamne-ajuta. De restul cele necesare in administrarea unui oras nu mai zic. Atat s-a votat 35 de ani, atat avem. Prostocratia se plateste!🤡🤡
Felicitări administrației!
Dacă vor funcționa că tramvaiele puteți să faceți ceva pe ele
Frecventa la transportul în comun când? Și sa fie condiții de lux pe acestea noi, sunt degeaba dacă în 2025 tot aștepți 30 de minute ca să îți vina aglomerat până la refuz.
Conform noilor tendinte LGBT devenite aproape obligatorii, troleibuzul va fi vopsit in CURcubeu.
totusi, dc sa mai iei troilebuze care se leaga de cabluri care atarna si care mai sar din cand in cand si blocheaza traficul..ia direct electrice in fmm, dar ai cu cine? nai cu cine
Ca sa nu plateasca Fritz de doua ori transportu, a venit plin cu sirieni
Am auzit ieri la un birt că muncitori de la reatateu că sau săturat de turcismele astea de tramvaie și autobuze și xă nu prea au meseriași buni că au salarii mici și e bani puțini peacolo