Transformatoarele sunt dispozitive electrice care, datorită fenomenului de inducție electromagnetică, sunt capabile să transforme energia electrică de curent alternativ. În timpul transformării energiei electrice, transformatoarele schimbă tensiunea și intensitatea curentului, menținând totodată frecvența inițială a semnalului. Află în cele ce urmează care este principiul de funcționare a transformatorului și ce tipuri există pe piață.
Transformatoarele sunt dispozitive electrice care transferă energia electrică de la un circuit la altul prin intermediul câmpului electromagnetic. Transformatorul este alcătuit din două sau mai multe înfășurări cuplate magnetic. Aceste înfășurări nu sunt de obicei cuplate galvanic.
Transformatoarele de energie sunt utilizate frecvent pentru a converti energia electrică de o anumită tensiune în energie electrică de altă tensiune. În afară de cele folosite în aplicațiile care necesită energie, producătorii construiesc multe alte tipuri de transformatoare. Oferta lor include, printre altele, transformator toroidal cu dimensiuni generale mici, transformatorul de curent, de sudură, redresorul, transformatorul electronic, autotransformatorul și transformatorul de tensiune cu robinete.
Deși pe piață există numeroase transformatoare cu diferite construcții și diferiți parametri tehnici, principiul lor de funcționare rămâne mereu același. În funcție de numărul de înfășurări cuplate magnetic, putem distinge transformatoare cu două înfășurări și cu mai multe înfășurări. Cu toate acestea, cel mai des sunt utilizate transformatoarele cu două înfășurări.
Înfășurarea transformatorului la care este conectată sursa de energie electrică se numește înfășurare primară. La rândul său, înfășurarea la care este conectat receptorul poartă denumirea de înfășurare secundară. Curentul și tensiunea asociate cu înfășurarea primară se numesc primare și se notează cu indicele 1, iar curentul și tensiunea de pe înfășurarea secundară sunt numite secundare și sunt notate cu indicele 2.
Raportul de transformare este dat de raportul dintre numărul de spire ale înfășurării primare N1 și numărul de spire ale înfășurării secundare N2.
Transformatoarele pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de mediul în care se închide fluxul magnetic generat în jurul înfășurării. Pe această bază se pot distinge transformatoarele în aer și transformatoarele cu miez feromagnetic. Transformatoarele în aer sunt toate transformatoarele realizate din materiale non-feromagnetice.