Printul Banatului, Zaher Iskandarani, trimis in judecata intr-un dosar cu un prejudiciu de 40 de milioane de lei

Omul de afaceri Zaher Iskandarani,  supranumit Printul Banatului a fost trimis in judecata intr-un nou dosar, in care este acuzat de tentativa de inselaciune si fals in inscrisuri, dupa ce doua firme controlate de acesta prin interpusi a intocmit 13 contracte de creditare false, pentru a nu plati taxe si impozite de peste 42 de milioane de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe Zaher Iskandarani, Sarah Riyad si Jamil Fadi, pentru tentativa de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Alaturi de acestia vor fi judecati Radu Bogdan Naramzoiu, pentru doua infractiuni de inselaciune in forma tentativei si doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, Stoiana Gaman si Dana Claudia Gheorghian, pentru doua infractiuni de complicitate la tentativa de inselaciune si doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifa, acesta fiind acuzat de doua infractiuni de complicitate la tentativa de inselaciune.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2007, Directia Generala a Finantelor Publice Timis a obligat doua societati comerciale controlate de Zaher Iskandarani, prin persoane interpuse, sa plateasca impozite si taxe datorate bugetului de stat in valoare de 21.194.909 de lei si respectiv 21.457.950 de lei.

Procurorii au mentionat ca Zaher Iskandarani a fost condamnat definitiv, in aprilie 2014, la cinci ani de inchisoare pentru infractiuni comise in cadrul celor doua firme pe care le controla indirect. Iskandarani a primit pedeapsa in dosarul de contrabanda cu tigari in care a fost judecat pentru ca a prejudiciat statul cu aproximativ doua milioane de lei. in acelasi dosar au fost condamnate, la cate trei ani de inchisoare cu executare, alte doua persoane de origine araba.

Procurorii sustin ca, pentru a incerca eludarea platii celor peste 42 de milioane de lei datorate statului, inculpatii au incercat, la inceput prin actiuni in justitie, anularea celor doua decizii de impunere.

Dupa ce solicitarile au fost respinse, inculpatii au cerut intrarea in insolventa a celor doua firme, Liviu Ionel Trifa fiind desemnat de catre instanta de judecata in calitate de lichidator judiciar.

Procurorii sustin ca Trifa a fost cooptat si propus de catre administratorul celor doua societati, in virtutea relatiilor pe care le avea cu Zaher Iskandarani. Trifa s-ar fi ocupat anterior de evidenta contabila a celor doua societati comerciale.

Dupa desemnarea lui Trifa ca lichidator judiciar, inculpatii au intocmit in fals 13 contracte de creditare, prin sapte dintre acestea sustinandu-se in mod nereal ca una dintre firme datora lui Radu Bogdan Naramzoiu suma de 2,4 milioane de lei, lui Zaher Iskandarani – 2,15 milioane de lei si lui Fadi Jamil 28 de milioane de lei, suma defalcata in trei contracte in valoare de 20 de milioane, 1,4 milioane, patru milioane si 2,6 milioane de lei.

„Celelalte sase contracte intocmite in fals atestau in mod nereal ca cealalta societate comerciala datora inculpatului Naramzoiu Radu Bogdan suma de 2.375.000 lei, inculpatului Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei (defalcata in trei contracte in suma de 12.545.000 lei, 200.000 si 2.400.000 lei) si mamei naturale a inculpatului Iskandarani Zaher, care nu fusese niciodata in Romania, suma totala de 15.682.500 lei (defalcata in trei contracte de 11.222.500 lei, 960.000 lei si 3.500.000 lei)”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Toate aceste contracte ar fi fost introduse artificial in contabilitatea celor doua firme, de catre Stoiana Gaman, la solicitarea lui Iskandarani.

Ulterior, membrii gruparii infractionale s-au folosit de lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifu pentru a inversat ordinea de creanta in tabelele de creanta intocmite si depuse in procedurile de insolventa a celor doua firme, sustin procurorii.

„Aceasta modalitate a prezentat instantei de judecata, investita cu supravegherea operatiunilor de lichidare a patrimoniului celor doua societati comerciale, falsa aparenta (contrara realitatii) a unor drepturi preferentiale si privilegiate ale inculpatilor Iskandarani Zaher, Fadi Jamil, Sarah Riyad si Naramzoiu Radu Bogdan, care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vanzarea activelor inaintea institutiilor statului. Aceasta imprejurare era posibila datorita sumei ce trebuia platita lor, net superioara valorii activelor, organele fiscale fiind practic inlaturate de la posibilitatea de a-si recupera sumele datorate de cele doua firme”, se mai arata in rechizitoriu.

Astfel, cu aprobarea instantei de judecata, in cadrul procedurii insolventei uneia dintre firme, s-a procedat la vanzarea la licitatie a tuturor activelor la un pret net inferior valorii reale. Licitatia a fost insa fictiva si la aceasta au participat apropiati ai lui Iskandarani si fiul acestuia, care a si fost desemnat castigator.

Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Timis.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe un cont bancar deschis pe numele uneia dintre firme, pentru a putea fi recuperat prejudiciul de 42.652.859 de lei, reprezentand impozite si taxe datorate bugetului statului de cele doua societati comerciale.

In aceasta cauza, procurorii au fost sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii.

Sirianul Zaher Iskandarani a fost dat in urmarire nationala in 6 aprilie, dupa ce nu a fost gasit pentru a fi incarcerat ca urmare a condamnarii lui definitive la cinci ani de inchisoare pentru contrabanda cu tigari.

Prin decizia din 4 aprilie a Curtii de Apel Bucuresti, Zaher Iskandarani si ceilalti doi condamnati, precum si SC Alchool Banat Industry SRL Timisoara, prin lichidatorul judiciar, au fost obligati sa plateasca ANAF aproape 1,9 milioane de lei, plus dobanzile aferente acestei sume.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.