Probleme la proiectul de modernizare de pe Calea Bogdanestilor din Timisoara. Primarul Dominic Fritz: Riscam sa pierdem finantarea europeana din cauza trotuarelor si a pistelor de biciclete

TIMISOARA. Au fost probleme grave la proiectul privind reamenajarea si reabilitarea Caii Bogdanestilor din Timisoara, un proiect pentru care au fost atrasi bani europeni. Din cauza trotuarelor si pistelor de biciclete care nu respectau standardele de latime s-ar fi putut pierde finantarea europeana, anunta primarul Dominic Fritz.

CITESTE SI: Pornesc lucrarile pe Calea Bogdanestilor. Va fi primul bulevard cu linii de tramvai inierbate, la Timisoara

Incepem lucrarile pe Bogdanestilor, cel mai mare santier din acest inceput de an si care va schimba total aspectul zonei. Nu va ascund ca au fost probleme cu proiectul, in special legate de latimea trotuarelor si a pistelor de biciclete, care erau extrem de mici si din cauza carora riscam sa pierdem finantarea europeana. Dar toate acestea au fost depasite acum. Trotuarele au fost latite, la fel si pistele de biciclete, care acum respecta standardul de 1,5 m latime. Iar santierul a putut sa inceapa fara probleme„, a scris edilul pe Facebook.

Dominic Fritz a mai anuntat ca cei cativa arbori valorosi de pe traseu vor fi mutati, urmand sa fie plantati pe Calea Bogdanestilor alte cateva sute de arbori ce vor incadra liniile de tramvai inierbate, asa cum este prevazut in proiect.

Santierul ar trebui sa fie gata in vara anului 2023, insa, daca totul merge bine, am putea sa il terminam pana la finalul anului 2022. Calea Bogdanestilor, impreuna cu strada Grigore Alexandrescu – pe care se desfasoara deja lucrari si pentru care am primit 6 milioane de lei din fondul de rezerva al premierului -, cu pasajul Solventul – aflat in proiectare – si podul Solventul – a carui proiectare o scoatem la licitatie – vor intregi Inelul IV de circulatie in zona de vest a Timisoarei. Împreuna, ele formeaza cel mai ambitios proiect de infrastructura din ultimii zeci de ani, in Timisoara„, a mai anuntat Fritz.

Lucrarile pe Calea Bogdanestilor au inceput, de fapt, in urma cu o luna. La mai bine de jumatate de an de la momentul semnarii contractului cu asocierea de firme care va realiza lucrarile, a fost finalizat proiectul tehnic, acesta a fost verificat si autorizat, astfel ca muncitorii au inceput inca in primele zile ale lunii martie, pregatirea santierului.

SYLC CON TRANS, ca lider de asociere, si S.C. LONGHERSIN S.R.L. vor lucra pentru modernizarea Caii Boganestilor, care la finalul lucrarilor va fi deveni primul bulevard din oras cu linii de tramvai inierbate.

Conform proiectului, lucrarea de „Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseu 5, Calea Bogdaneastilor” cuprinde reabilitarea liniei cale de tramvai, care va fi dubla si se va amplasa in axul strazii, in platforma proprie, largirea la 2 benzi pe sens a carosabilului, amenajarea de trotuare, piste pentru biciclete si de zone verzi, aducandu-se astfel o contributie substantiala la reducerea emisiilor de poluanti in atmosfera, reducerea prafului, a nivelului de zgomot si implicit la cresterea confortului si sigurantei circulatiei. Se vor realiza 2,1 km linie cale dubla de tramvai – 0,2 km linie cale simpla de tramvai – 35.900 mp suprafata carosabila modernizata – 7 bucati statii de tramvai – 12.220 mp suprafata trotuare – 4000 m piste pentru biciclete”.

Modernizarea Caii Bogdanestilor si a statiilor STPT de pe traseu aduce si o premiera la Timisoara. De-a lungul bulevardului, in cele 7 statii, vor fi montate automate pentru bilete.

Transformarea completa a Caii Bogdanestilor va costa de 98.100.00 fara TVA, adica putin peste 24 de milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene, contractul de finantare fiind iscalit inca din 2019.

Termenul de executie a lucrarii pe bulevardul Bogdanestilor este de 28 de luni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dacă vrei să vomiți citești ceva ce a declarat Hampelmann Fritz Witz Figur ! Acest jeg este atât de infect încât un Buzatu de la Vaslui sau un Oprișan de la Vrancea ți se par niște adolescenti naivi !
    Ca să diminueze meritele vechii administrstii gunoiul a mai umflat el la trotuare și pistele de biciclete !!
    Dar de unde ai mai adus teren jegule, din Germanica ??
    Cu proiectul depus la UE s-au obtinut finanțarea nu cu vrăjeala ta infectă !!

  2. Slitz Fritz primar incompetent, politic terminat, Usr+ aceeasi mizerie.

    • aceeasi mizerie ca robu?

  3. Dar ce lățime au avut cretinule !
    Normal era de spus cât măsurau in proiect ….m iar după corectare măsoară 1,5 m
    Și trebuia să mai spui care erau criteriile pentru a pierde banii dacă finanțarea a fost obtinută după prezntarea unui proiect, nu după o negociere ca la piața volantă !!

    • Sa ne amintim cu nostalgie de administratia Robu si de latimea trotuarelor „comune” (biciclisti si pietoni, care e mai tare) de la pasajele Jiul si Popa Sapca. Toate proiectate dupa scoala eminentilor rusi Ajustov si Potrivenco, sub imperativul „sa nu se zica ca nu sunt”.

  4. Fritz are o strategie clară, lansează o minciună după care mai spune una și apoi, incă una. Astfel că la final lumea va lua drept adevăr prima minciună risipindu-si energia în încercarea de a le demonta pe următoarele. Indiscutabil este bine școlit în arta manipulării maselor. De aceea nu poate sa ne arate diplomele.

  5. Fritz, daca ai largit trotuarele si pistele de biciclete, de unde ai taiat?
    Cum largimea drumului este aceiasi (nu demoleaza case, sper) fie a taiat de la spatiul verde fie din latimea benzilor de circulatie. Chiar asa de prosti ne crede?

  6. Mă, fraierilor, aducem tramvaie cu ecartament îngust, sau renunțăm la o linie, pentru bucuria voastră.
    PS Cum să nu existe soluții ?

  7. 4 benzi de masini + 2 de tramvai + piste de biciclete, unde le inghesuiti, domnilor ? Ca nu incap, fizic. Plus, strada are si un fel de „S” la un moment dat.

    • Păi până acum, ori de câte ori a crescut numărul de benzi s-a redus lățimea acestora. (Și s-a tăiat un pic din trotuare) Au făcut peste tot din 2 sensuri normale 3-4 mai mici. La următoarea creștere a numărului de benzi nu se va mai putea merge decât cu lăstunul, dar vom avea 6 în loc de 4 actuale și 2 inițiale… Nu-i ca și când ar fi reglementate în vreo legislație lățimile benzilor … sau …?

    • ai fost tu pe teren sa masori ca nu incap fizic?