Probleme si cu vaccinul Johnson&Johnson. Serul nu va fi folosit deocamdata in Europa

Compania Johnson&Johnson a anuntat marti ca deocamdata serul sau, care se administreaza intr-o singura doza, nu va fi adus in Europa.

CITESTE SI: 18 morti, cel mai mare numar de decese intr-o singura zi, in Timisoara si in judet, de la inceputul pandemiei de coronavirus 

Autoritatile sanitare din Statele Unite ale Americii, acolo unde serul este folosit, au recomandat marti o pauza in utilizarea vaccinului anti-COVID, pe fondul ingrijorarilor cu privire la aparitia cheagurilor de sange la persoanele vaccinate, scrie ziare.com.

Recomandarea vine dupe ce sase femei care au fost imunizate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sange, scrie NYT, care noteaza, totusi, ca este vorba de un efect advers rar.

Presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, a declarat marti ca autoritatile romane vor astepta o precizare de la Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) inainte de a incepe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, avand in vedere ca autoritatea de reglementare americana (FDA) solicita suspendarea vaccinarii cu acest ser in SUA.

Am vazut aceasta recomandare in cursul zilei de astazi. Asteptam, pe buna dreptate, o precizare de la Agentia Europeana a Medicamentului si, cu siguranta, daca va fi nevoie sa nu demaram inca utilizarea acestui tip de vaccin, putem sa facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forteaza nimeni sa incepem atata timp cat nu avem suficiente date de siguranta„, a afirmat acesta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, intrebat cum va proceda Romania avand in vedere situatia creata in SUA.

Va reamintim, in campania de vaccinare din Romania se folosesc trei vaccinuri, cele produse de Pfizer BioNTech, Moderna si AstraZeneca.

La ultima raportare, in Timis au fost administrate 4067 de vaccinuri, dintre care 447 Moderna, 554 AstraZeneca si 3066 Pfizer. De la inceputul campaniei de vaccinare, in Timis au fost facute 171.565 de vaccinuri in total.

Foto: digi24.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.