TIMISOARA. Una din zece femei este diagnosticata cu o forma de cancer de san, in medie, in Europa, arata statisticile. In Romania, anual, peste 9000 de femei sunt inregistrate ca avand o afectiune oncologica la nivelul sanilor. De altfel, cancerul de san reprezinta a doua cauza de mortalitate in bolile neoplazice. Specialistii spun ca, daca acesta boala este depistata in stadiul incipient, poate fi tratata, iar pacienta complet vindecata. Una dintre metodele de investigatie imagistica, ce scoate in evidenta cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de san.
Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes din Timisoara realizeaza asemenea investigatii imagistice de inalta performanta cu ajutorul unui aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara.
“Durata de executie a investigatiei este intre 25 si 40 de minute, timp in care pacienta nu are voie sa se miste. Dupa realizarea investigatiei nu exista niciun fel de restrictii. Frecventa cu care se poate realiza examenul RMN este impusa de patologie. Trebuie spus ca nu exista niciun fel de iradiere, spre deosebire de alte investigatii imagistice, de exemplu cele cu radiatie ionizanta”, spune Vasile Iacobescu, asist sef Laborator de Imagistica Medicala la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.
RMN-ul (IRM) de san este o investigatie non invaziva si reprezinta cea mai avansata procedura de analiza imagistica a sanului. Rezultatul acestei testari, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acuratete de peste 95 la suta a cancerului de san.
“Deosebirea, fata de o mamografie in care intreg sanul este pus pe o singura imagine, este ca aici avem la fiecare 4 mm o alta imagine, o alta poza, si ne ajuta sa facem diferenta, la fiecare nivel, asupra patologiei si a unor posibile leziuni. Ne da o imagine de ansamblu, mai complexa. Cele doua investigatii, mamografia si RMN-ul de san, sunt complementare. Mai trebuie spus ca, spre deosebire de RMN, mamografia se recomanda la paciente a caror varsta este mai mare de 40 de ani, si asta din cauza dozei de radiatii la care este expus sanul investigat”, spune Vasile Iacobescu, asist sef Laborator de Imagistica Medicala la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.
Investigatia realizata cu ajutorul RMN-ul poate duce la detectarea leziunilor de peste 4 milimetri pe baza imaginilor rezultate in urma scanarii sanului. Depistarea precoce a cancerului de san permite inceperea cat mai rapida a tratamentului, astfel incat boala sa fie vindecata inainte de a se raspandi la alte organe.
“RMN-ul de san este inca un pas pe care il facem in dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, in viitor, parte componenta a ceea ce dorim sa realizam la Spitalul Victor Babes, un centru de performanta in diagnostic oncologic. in urma cu cateva luni anuntam posibilitatea realizarii unor investigatii imagistice de tip RMN la copii prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spatiul in care se gaseste aparatul de rezonanta magnetica este unul prietenos, cu desene 3D, unic in tara. Acum, odata cu sosirea antenei pentru screening-ul de san, am trecut la nivelul urmator. De altfel, neoplaziile de san duc, daca nu sunt depistate in stadiul incipient, la posibilitatea aparitiei unor metastaze pulmonare”, spune sef lucr. dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.