Procesatorii, distribuitorii si supermarketurile fac ca pretul laptelui sa creasca de aproape 5 ori! Pretul laptelui pleaca de la producator cu 1,4 lei si ajunge pe masa timisoreanului cu 5 lei

TIMISOARA. Un litru de lapte la supermarketurile sau magazinele din Timisoara costa intre 4 si 6 lei. La acelasi pret, in Piata 700 sau Badea Cartan poti cumpara chiar doi litri de lapte si vei avea ocazia sa vezi ca e mai bun decat cel cumparat de la magazine pentru ca este mai gras.

De ce se ajunge la asa diferente mari? Pentru ca laptele, dupa ce este colectat de la producator, trece prin laboratoarele procesatorilor pana sa ajunga pe raftul magazinelor, iar fiecare isi adauga cate un procent.

In Timis exista in prezent peste 18 mii de vaci aflate in lactatie. Acestea produc 30 de mii de litri de lapte pe luna, care ajunge mai apoi in cele 30 de centre de colectare din judetul Timis si mai apoi pe masa clientilor. Cei care colecteaza laptele platesc pentru un litru intre 1,4 si 1,5 lei, pret considerat de taran mult prea mic pentru munca depusa, in conditiile in care in piata, la taraba il vand cu pretul de 2-3 lei pe litru.

Eu am 7 vaci in Jebel. Pana acum doi ani a existat un centru de colectare in sat, dar s-a inchis pentru ca nimanui nu-i convenea sa primeasca 70 de bani cat ofereau cei ce ne luau laptele. Pe vreme aia aveam doar doua vaci cu lapte si vindeam lapte in oras la un bloc din Calea sagului la dublu pret. Problema a fost ca nu erau foarte multi clienti ca astazi si trebuia restul de lapte, cam de 10 litri la doua zile sa-l dau la centrul de colectare. Cand am realizat ca din laptele ramas pot face branza pentru consum propriu nu l-am mai dat la centru de colectare, pentru ca nu avea sens sa-l dau la pretul ala. Acum in sat nu mai e centru de colectare, dar nici vaci nu mai sunt, pentru ca cei care aveau, le-au vandut. Eu de atunci am mai cumparat cinci animale si tot laptele pe care il dau ele il vand in oras. Am familii mai instarite care il cumpara cu 5 lei sticla de 2 litri sau am familii care imi dau 4 lei. Merg in oras cam cu 50-60 de litri pe zi. Ce-mi ramane (cam 4-5 sticle) il aduc in piata si-l dau aici”, explica Angela Dobre, din Jebel.

Procesul de degresare ii usuca pe consumatorii de lapte din Timis

In comunele din Timis sunt 30 de centre de colectare a laptelui, insa niciunul in localitatile aflate la mai putin de 20 de kilometri de Timisoara. Pretul de preluare este unul infim spun taranii: 1,4 lei. Cum se ajunge ca acest lapte sa fie apoi vandut la 5 lei in magazine, ne explica Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis, cel care spune ca pretul variaza in functie de calitatea laptelui ce se vinde: de continutul de grasime, dar mai ales de ambalajul sau modul de prezentare al produsului finit ce ajunge pe masa timisorenilor.

Cand laptele este preluat de la producator se plateste undeva intre 1,4-1,5 lei. La asta se adauga 0,25 lei ambalajul, rezulta 1,75 lei. La acesti bani se mai adauga 0,6 lei cheltuieli commune de prelucrare, iar pretul ajunge la 2,35 de lei. La asta, procesatorul mai adauga 10% din profit, astfel ca laptele pleaca din fabrica catre distribuitor la un pret de 2,55 lei. Distribuitorul mai pune un 10 % adaos la transport, pretul devine 2,70 lei, si tot distribuitorul mai adauga inca 10% cheltuieli, iar pretul unui litru de lapte ajunge la 2,97 lei, rotund 3 lei. La acest pret pleaca spre magazine. Doar ca si magazinul mai adauga adaos de 20 de procente ce inseamna profitul lui, pretul laptelui ajungand la 3,6 lei. La tot acest pret se mai adauga si TVA-ul de 24 % si asa am ajuns la un pret de 4,45 lei”, ne spune Lelescu.

Beti lapte de la automate, nu din supermarket

Daca totusi nu aveti incredere in laptele cumparat de la colt de strada sau din piata, e bine de stiut ca in tot mai multe locuri din Timisoara exista automate de lapte, direct de la producator. Aici pretul de lapte este acelasi in fiecare loc: 3 lei si este si autorizat, astfel ca este greu de crezut ca te poti imbolnavi. Aceste automate sunt practice un raspuns la pretul mult prea mic oferit de firmele ce comercializeaza lapte, iar Tiberiu Lelescu le recomanda banatenilor sa cumpere lapte de aici.

Cand vine vorba de cumparat lapte, eu le-as recomanda timisorenilor sa cumpere de la veriga cea mai apropiata de producator. Exemplul cel mai bun ar fi automatele de lapte sau chiar direct de la producator. In acest fel ar ajuta foarte mult producatorul si ar descuraja vanzarea din magazine. Din punctul meu de vedere laptele nu este o afacere pentru producator, cat este pentru procesator sau magazin“, ne mai explica Lelescu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vi se pare scump un litru de lapte ? Nu-l cumparati. Mergeti si cumparati un litru de coca-cola cu 4,50 lei adica tot cat un litru de lapte. Ce adaus are un litru de coca-cola, nu intraba nimeni. va spun eu, maxim 0,8 lei este pretul de productie. Fiti nervosi pe lapte, paine, carne etc., si relaxativa cu cola, vodca, ect..

  2. corect.Cumparati lapte de la producatori directi.Oamenii de la tara isi merita din plin banii.

  3. Articolul e scris din alta realitate. Poate asa ar fi normal sa cumparam de la producatorul direct, însă daca fenomenul se petrece în pietele din TM nu există nicio garantie ca nu gasim niste drăcuşori care pot să te trimita undeva departe… La fel si cu oul (pta Iosefin), e la pret f. mic pt ca nu are marcaje si dată. Improvizatiile de piaţă de lactate printre cartofi si vegeta te cam dă pe state…

  4. cine ma poate ajuta sa dau lapte de capra la o firma de colectare a laptelui ….. sunt din jud. caras severin ,,,, nr meu de tel 0740908071.

  5. As dori sa dau lapte de capra la o firma de colectare a laptelui sunt din jud, caras-severin nr de telefon 0755469356