TIMISOARA. Producatorii banateni isi vor putea vinde legumele si fructele in Piata de Gros din Timisoara fara sa plateasca chirie pentru spatiu timp de 5 ani, datorita unui proiect comun desfasurat de capitala Banatului si Szeged.
Cu peste 500.000 de euro de la Uniunea Europeana, de la bugetul de stat si de la bugetul local, in Piata de Gros din Timisoara se va mai construi inca o hala pentru producatori. Acolo va fi amenajat si un sistem de afisaj electronic, pe care atat cumparatorii, cat si vanzatorii vor putea vedea, in timp real, preturile de la vecinii nostri din Szeged. In plus, se vor face modernizari si in parcare, iar comerciantii nu vor mai avea voie sa intre cu mai multe masini deodata.
„Vom avea 12 spatii de vreo 30 de metri patrati fiecare, pe care le vor putea folosi doar producatorii, pentru ca este stipulat in intelegerea dintre cele 2 orase. Timp de 5 ani, aceste spatii vor fi folosite gratis, doar ca vor fi date pe proces verbal de predare-primire producatorilor. As vrea ca din aceste 12 spatii sa incercam sa venim pe grad de rudenie, pe grad de prietenie, pentru ca producatorii nostri, vrem nu vrem, nu au cantitatile necesare pentru vanzarea angro. Probabil ca din 12, vom face 24 de spatii sau 30. Va trebui sa facem putina ordine si in parcare”, a explicat Victor Stefan, seful Serviciului de Piete din Timisoara.
Potrivit acestuia, vanzatorii din piata timisoreana nu isi vor putea coordona prea usor preturile cu cei din piata din Szeged. Aceasta din cauza numarului mic de producatori de la noi.
„Foarte greu putem coordona preturile. Ungaria, inclusiv Szegedul, are foarte multi producatori fata de Timisoara si Romania. Cred ca noi vom beneficia mai mult in urma afisajului care va fi in piata. Angrosistii vor stii in fiecare zi cantitatile de legume si fructe, dar si preturile”, a mai spus Victor Stefan.
In Piata de Gros din Timisoara isi vand marfa in prezent 25 de producatori.
„Putem spune ca vom avea o piata pe internet, datorita sistemului acesta de informare in timp real si datorita unui sistem de teleconferinta pe care il vom implementa in ambele piete, in asa fel incat clientii sa vada care sunt marfurile si preturile. Vor putea chiar sa negocieze online”, a spus si Aura Junie, sefa Serviciului de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara. Cat despre parcare, timisorenii sau ungurii din Szeged vor putea folosi acelasi card de parcare in ambele piete. Va fi un sistem asemanator cu cel al TelPark-ului.
Cati bani se investesc!
Bugetul total al proiectului depaseste cu putin 1 milion de euro, majoritatea sumei venind de la Uniunea Europeana. Timisoara pune 10.341 de euro, iar de la bugetul de stat vin 67.216 euro, in timp ce de la UE ajung, in Timisoara, 439.495 de euro. De cealalta parte, in Szeged ajung 546.712 euro de la UE, 57.566 euro de la bugetul de stat si 28.783 de lei de la bugetul local al orasului vecin.
Potrivit proiectului, care a fost lansat joi la Primaria Timisoara, lucrarile la cele 2 piete ar trebui sa fie gata in luna octombrie a anului viitor. Edilii vor ca cele doua locatii sa formeze o piata suficient de unita incat sa concureze cu marile piete europene.
Pareri
Cand s-a deschis piata, era un spatiu civilizat, cu locuri de parcare. Pentru ca acestea nu produc, au fost transformate in alte hale. Acum daca vrei sa intri cu masina in piata, iti asumi riscuri majore! Fiecare opreste unde vrea, pietarii – doar sunt in piata lor – isi pun marfa pina in mijlocul cailor de acces, iar despre preturi afisate, nici nu poate fi vorba. Nici facturile nu prea sunt agreate… Asa ca daca vreti sa cumparati ceva din piata de gros, lasati-va masina vis-a-vis de poarta principala, si va veti cara cumparaturile in carca!