Produse mestesugaresti, bucate traditionale, animale de ferma sau de companie si utilaje agricole, la BANAT AGRALIM 2015, targ deschis la USAMVB

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului s-a deschis cea de-a XIII-a editie a unui targ devenit deja traditional. Animale de ferma sau de companie, degustari de produse traditionale, mesteri populari dornici sa le impartaseasca vizitatorilor tainele artei lor, mancaruri delicioase, flori, hrana pentru animale dar si utilaje agricole, fiecare vizitator are parte de ceva ce poate sa-i captiveze atentia.

banat agralim (58)

In sectorul animalelor de rasa vacile, oile, caprele, caii, iepurii sau pasarile de curte trezesc, in egala masura, admiratia atat celor de meserie, care le apreciaza calitatile si pun chiar la cale afaceri cu proprietarii, cat si copiilor indragostiti de frumusetea exemplarelor prezentate la targ.

banat agralim (15)

“Mie imi plac calutii cei mari care au buline albe pe ei si cozi impletite. Au panglici rosii si sunt foarte mari, dar mi-ar placea sa calaresc pe unul. Nu mi-e frica de ei ….” spune o fetita.

“Mi-au placut capritele si paunii, am primit si o pana din coada unuia, o sa o duc la scoala sa o arat la colegi. Mi-au mai placut iedutii. Si vacutele sunt frumoase, dar miroase ciudat…” a adaugat o fetita.

Pestii exotici, broastele testoase si chiar cativa serpi expusi in acvarii speciale sunt si ei in centrul atentiei.

Mai multi mesteri populari sunt si ei prezenti la targ, cu produse precum tesaturi, broderii, toiege de lemn sculptate cu migala, icoane sau costume populare.

„Am pus aici, la taraba, un citat care-mi place foarte mult. Zice ca cel mai mare pacat al omului e sa stea degeaba. Eu nu pot, trebuie sa mesteresc mereu cate ceva, chiar daca-i munca de chinez batran…” spune un mester cioplitor.

banat agralim (79)

„Am venit cu flori impletite, e o tehnica speciala. Nu se fac din croseta, ci cu acul de cusut, dar tot impletite sunt. Am fragute, lacramioare, flori de camp si muscate, care sunt floarea traditionala a romanilor. Fiecare om ar trebui sa aiba in casa muscate, sunt frumoase si traditionale. Pe cele impletite le fac cu codite lungi. Cine vrea sa le poarte ca podoaba, le taie cozile si le prinde cu un ac. Cine le vrea de decor le poate pune chiar intr-o vaza mai mica” adauga o doamna.

La multe dintre standuri vizitatorii pot degusta produse traditionale sau ecologice, de la cirese si capsuni, la miere, branza, sunca sau carnati.

„Recomand miere de salcam. Este de anul acesta si se poate vedea diferenta de la recoltare, de la o saptamana la alta, in borcane. Aceasta, care e putin mai tulbure spre gura borcanului e de ieri, cea de saptamana trecuta e mai limpede. Am adus si borcane mai mari, penru cei care vor sa cumpere canitate mai mare pentru ca stiu cat este de buna, dar si recipiente mici – costa doar 2 lei – pentru cei care vor sa deguste mai intai, poate chiar mai multe feluri, pentru ca avem produse din diferite flori” explica un producator.

Iar pentru cine are pofta de ceva mai consistent, tarabele cu mici, gratare, placinte intinse sau alte bunatati inalta in aer miresme ademenitoare.

“Din acest an, expozitia devenita traditionala, este organizata de Universitatea noastra in parteneriat cu Consiliul Judetean Timis, Primaria Timisoara si, foarte important, cu asociatiile de producatori. Este un demers al deschiderii Universitatii spre economie, spre zona rurala, este o misiune pe care universitatile trebuie sa si-o asume. Sunt bucuros ca aceasta expozitie trezeste un asemenea interes si va invit sa vizitati sectorul zootehnic , foarte frumos, sectorul de mecanizare… anul acesta avem in premiera un sector pentru mestesuguri, sectorul pentru agricultura si sa vedeti standul Univeristatii, sa vedeti ce producem noi, ca stiinta aplicata” a spus Paul Parsan, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

“Vreau sa-i felicit pe organizatori, este o expozitie pe care o apreciez in mod deosebit. Vreau sa va spun ca este un foarte bun exemplu pentru modul in care universitatiile de stiinte agricole si medicina veterinara din Romania inteleg sa-si asume rolul de consolidare a legaturii dintre educatie si mediul economic. Este o reusita pe care o apreciem cu totii, la nivelul invatamantului superior din Romania, in deosebi la nivelul consortiului USAMVB-urilor, este o reusita deosebita.” a declarat Sorin Campeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

margareta usamvb (3)

Tot in cadrul manifestarilor prilejuite de implinirea a 70 de existenta a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Alteta Sa Regale Principesa Margareta a primit titlul de doctor Honoris Causa a USAMVB.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. slabut… anul asta a fost un mare fas!