Prof. dr. Calin Baciu, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj: In Bazinul Panonic, arsenul apare la adancimi intermediare, ceea ce exclude ipoteza unei contaminari de la suprafata!

• Aceasta este parerea profesor doctorului Calin Baciu, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, de peste zece ani implicat in studierea prezentei arsenului in apa potabila.
• Specialistul ne-a explicat ca “zona Banatului are o tendinta naturala de a acumula arsen in apele subterane”, iar aceasta problema a apei din intregul Bazin Panonic este studiata de mai bine de 70 de ani
• Profesorul Calin Baciu mai spune ca „nu vede o legatura intre arsen si explorarile sau exploatarile de titei si gaze

Domnule Profesor, ati efectuat si publicat studii cu privire la prezenta si comportamentul arsenului in apele subterane din Bazinul Panonic. Care sunt rezultatele acestor studii?
Sa precizam pentru inceput ca utilizam termenul de Bazin Panonic pentru a desemna zona de ses care se suprapune celei mai mari parti din Ungaria, Campia de Vest din Romania, nordul Serbiei, nord-estul Croatiei si mici parti din Slovenia si Slovacia. Problema arsenului in Bazinul Panonic a fost abordata de mai multe grupuri de cercetatori, mai ales dupa 1960, care au aratat ca aceasta zona are o tendinta naturala de a acumula arsen in apele subterane, in principal in acvifere de adancime medie. Initiativele noastre vin ca o contributie la efortul conjugat al specialistilor din mai multe tari de a elucida aspectele care privesc arsenul.

Ce efecte are acest element asupra sanatatii?
Arsenul este un element toxic, a carui ingerare, repetata pe termen lung, chiar in doze mici, poate avea consecinte negative asupra sanatatii. Evidentele de ultima ora arata ca expunerea la arsen din apa potabila conduce la dezvoltarea mai frecventa a unor afectiuni severe, cum ar cancerul de piele, de prostata, de rinichi si tract urinar, alaturi de alte afectiuni importante, reprezentate de hipertensiunea arteriala, anemie, influentarea greutatii la nastere, cresterea frecventei avorturilor spontane etc.

Arsenul nu provine de la suprafata

Care este provenienta arsenului in apele subterane din vestul Romaniei?
Desi poate parea un element rar, arsenul este relativ abundent in soluri si roci de diferite tipuri. Din fericire, este destul de puternic legat de minerale, indeosebi oxizi si hidroxizi de fier, ceea ce il imobilizeaza, facandu-l inaccesibil pentru vietuitoare. Cu toate acestea, este suficient ca o mica parte din acest arsen sa se dizolve sau sa fie eliberata in urma modificarii echilibrelor chimice, pentru a genera o potentiala problema.
Primele masuratori care au pus in evidenta concentratii mari de arsen in apele subterane din Bazinul Pannonic au fost realizate in anii 1940, insa cele mai multe informatii au fost publicate in lucrari stiintifice aparute dupa 1990. In aceasta perioada s-au efectuat o serie de studii in Ungaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovacia, care au evidentiat prezenta arsenului in sute de puturi de pe cuprinsul Bazinului Panonic. Cele mai mari concentratii de arsen, de ordinul zecilor sau sutelor de micrograme pe litru, se situeaza la adancimi intermediare, mai mari de 80-100 de metri si mai mici de 500-600 de metri. In acviferul de mica adancime, asa numita panza freatica, situata la cativa metri pana la cateva zeci de metri, arsenul nu depaseste limitele normale. Aceasta situatie sugereaza ca arsenul nu provine de la suprafata, din activitatea industriala sau agricola, ci este de origine profunda. Analizele si interpretarile efectuate arata ca apa care acum are continuturi mari de arsen s-a infiltrat de la suprafata in urma cu sute sau mii de ani, timp in care a fost ferita de influentele externe. In acest timp petrecut in subteran, apa a dizolvat o parte din arsenul imobilizat in roca gazda. Prezenta arsenului in apa subterana se datoreaza unor procese chimice naturale foarte subtile, favorizate de conditiile specifice ale Bazinului Panonic.
In numeroase localitati din Campia de Vest exista puturi care ating 200-300 de metri adancime, ajungand tocmai in orizonturile susceptibile de a avea concentratii mari de arsen.

De cand dateaza aceste studii, la fel ca si preocuparea dumneavoastra pentru acest subiect?
La Cluj exista un grup care se ocupa de multa vreme de arsenul din apele subterane din Campia de Vest. Specialistii de la Institutul de Sanatate Publica din Cluj, iar mai tarziu Centrul de Mediu si Sanatate clujean, au inceput sa studieze acest element si impactul lui asupra sanatatii umane, cu mai mult de 40 de ani in urma. As aminti lucrarea de referinta publicata de medicii Gurzau in 1993, care au semnalat concentratii ridicate de arsen in judetele Arad si Bihor si efectele de sanatate asociate expunerii umane. Recent au fost publicate mai mult de 10 lucrari in reviste stiintifice internationale. Eu si grupul de la Universitatea Babes-Bolyai am abordat subiectul in urma cu peste 10 ani. Studiul arsenului nu este simplu, este necesara o abordare pluridisciplinara si din aceasta cauza exista o colaborare pe termen lung intre cele doua echipe. Pentru a intelege originea si modul de aparitie a arsenului in apele subterane, detectarea prezentei acestui element nu este suficienta. Pentru fiecare proba de apa se determina peste 30 de parametri fizico-chimici, iar asta se face pentru zeci sau sute de probe. Pe de alta parte, evaluarea impactului asupra starii de sanatate se realizeaza si prin studii epidemiologice care, in functie de designul lor, pot sa includa zeci sau sute de subiecti umani. Programul european ASHRAM, spre exemplu, a inclus peste 600 de subiecti din judetele Arad si Bihor. Intelegerea provenientei arsenului din apele subterane, a efectelor asupra sanatatii umane si a modului in care populatia poate fi protejata, necesita studii complexe, interdisciplinare, cu participarea mai multor specialisti din diferite domenii. Chiar in conditiile acestui efort sustinut, nu putem spune ca am inteles totul despre arsen, care continua sa fie intens studiat in intreaga lume.

Care este limita de siguranta in ceea ce priveste concentratia de arsen si care sunt valorile inregistrate in zonele care au facut obiectul acestor cercetari?
In urma cu mai multe decenii, limita maxima admisibila pentru arsenul din apa potabila era 50 micrograme pe litru. In anul 2000 US-EPA a redus limita la 10 micrograme pe litru, iar un an mai tarziu, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Uniunea Europeana, inclusiv Romania, au implementat aceasta valoare. Unii cercetatori opineaza ca aceasta limita ar trebui redusa chiar mai mult, pana la 4-5 micrograme pe litru.

In curand vor aparea studii

Care sunt zonele/localitatile cercetate in care nivelul de arsen din apele subterane depaseste limita de siguranta?
S-au intalnit concentratii de arsen peste limita in intreaga Campie de Vest, in zeci de puturi, in principal in cele arteziene. Datele existente pentru judetele Arad si Bihor sunt mai abundente, pe cand in judetul Timis, cercetarile sunt la inceput. In curand vor fi publicate in reviste stiintifice date preliminare privind si acest areal.

Comparativ cu Romania, care este situatia in celelalte tari invecinate?
Tara cea mai afectata de prezenta arsenului natural in apele subterane este Ungaria. In aceasta tara, suprafata ocupata de anomalia de arsen este cea mai intinsa si s-au inregistrat valorile cele mai mari. Studiile efectuate in ultimele doua decenii au indicat concentratii crescute de arsen si in nordul Serbiei si nord-estul Croatiei. Este, asadar, o problema transfrontaliera, care se manifesta pe o arie intinsa.

Cum interpretati nivelul de arsen pe care l-ati gasit?
Concentratiile de arsen care depasesc limita admisibila masurate in Campia de Vest sunt moderate, de ordinul zecilor de micrograme pe litru, iar in unele cazuri sunt mari, depasind 100 sau 200 micrograme pe litru. In alte parti ale lumii, situatia este absolut dramatica si as mentiona aici sud-estul Asiei, in speta Bangladesh, nord-estul Indiei, Vietnam, Cambodgia, unde peste 30 de milioane de persoane sunt supuse riscului datorat unor concentratii foarte mari de arsen in apa, care ating sute de micrograme pe litru.

Arsenul apare la adancimi intermediare, ceea ce exclude ipoteza unei contaminari de la suprafata

Este posibil ca prezenta acestui element periculos pentru sanatatea populatiei sa aiba o cauza externa? Ce tipuri de activitati industriale intensive pot cauza prezenta arsenului in apa? Poate fi folosirea in agricultura a pesticidelor o cauza?
In trecut, arsenul intra in compozitia unor pesticide, spre exemplu asa numitul verde de Paris, care era un insecticid foarte puternic pe baza de arsen, folosit pentru combaterea gandacului de Colorado si a altor insecte daunatoare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-au raspandit pe scara larga pesticidele organice, care au inlocuit treptat compusii pe baza de arsen. Din aceasta categorie a pesticidelor organice as aminti DDT-ul, scos si el din uz ceva mai tarziu, datorita efectelor dezastruoase asupra vietuitoarelor. Anumite ramuri industriale pot sa elibereze arsen in mediu, intre care industria extractiva si prelucratoare a minereurilor neferoase, industria chimica si arderea combustibililor fosili in temocentrale sau in alte instalatii de ardere. Dupa cum am explicat mai devreme, in Bazinul Panonic arsenul apare la adancimi intermediare, ceea ce exclude ipoteza unei contaminari de la suprafata.

Considerati ca explorarile sau exploatarile petroliere din zona de vest a Romania ar fi putut fi cauza acestei concentratii ridicate a arsenului?
In literatura stiintifica pe care am consultat-o pana acum, nu am intalnit cazuri dovedite de contaminare cu arsen a apelor subterane in urma operatiunilor din industria petroliera. Gandindu-ma la metodologia acestor operatiuni si la modul de aparitie a arsenului in acvifere, nu reusesc sa intrevad o legatura intre arsen si explorarile sau exploatarile de titei si gaze. De altfel, lucrarile din industria petroliera se desfasoara punctual, pe cand anomalia de arsen se intinde la nivel regional transnational.

Analizele efectuate de catre echipele de cercetatori au vizat si sursele de apa potabila?
Studiile se indreapta in primul rand spre surse de apa potabila sau care ar putea intra in aceasta categorie intr-un viitor apropiat.

A sosit momentul in care problema poate fi rezolvata in intreaga Campie de Vest

Ce masuri viabile considerati ca trebuie aplicate pentru diminuarea nivelului de arsen?
Prezenta arsenului in apa nu este o problema fara rezolvare. Din punct de vedere tehnic, modul de solutionare depinde de conditiile locale. Daca sursa de apa cu continut de arsen nu poate fi inlocuita, se recomanda tratarea apei pe cale fizico-chimica pentru retinerea arsenului. Aceasta se poate face prin punerea in functiune a unei instalatii de tratare. Exista mai multe tipuri de statii de tratare, adaptate unor conditii diverse, insa toate presupun anumite costuri. Daca exista surse alternative de apa, insa acestea nu pot inlocui pe de-a intregul apa cu arsen, se poate apela la amestecarea apelor cu si fara arsen, astfel incat concentratiile rezultate sa nu depaseasca limitele recomandate. Iar daca sursele alternative de apa sunt abundente, cel mai simplu este sa se renunte la cele cu arsen.

In ce conditii astfel de masuri pot fi puse in aplicare de catre autoritatile locale?
In multe zone din Campia de Vest, prezenta arsenului in sursele de apa este cunoscuta atat de autoritati cat si de populatie si s-au facut eforturi pentru gasirea de surse alternative si instalarea de retele de apa potabila. Chiar si asa, o parte din locuitori consuma apa din puturile cu arsen, cel mai adesea din lipsa constientizarii riscului la care se expun. Desi exista retea de apa potabila, unii locuitori prefera apa purtatoare de arsen, invocand ca este gratuita, este lipsita de clor, s-au obisnuit cu gustul acesteia sau aplica principiul “daca parintii si bunicii mei au baut toata viata apa de aici si n-au patit nimic, n-o sa patesc nici eu”. In alte parti, nu este cunoscuta prezenta arsenului in apa sau informatia circula la nivelul populatiei mai mult ca un zvon decat o informatie certa.
Eu cred ca a sosit momentul in care aceasta problema poate sa fie rezolvata in intreaga Campie de Vest. Experienta de pana acum sugereaza ca solutiile aplicate la nivel local, desi pot fi eficiente in anumita masura, nu rezolva problema de ansamblu. La momentul actual, exista capacitatea si expertiza pentru o abordare riguroasa si temeinica a situatiei. Pentru aceasta, este importanta initierea unui dialog constructiv intre autoritatile locale, autoritatile cu responsabilitati privind calitatea apei si mediul academic. Formularea, elaborarea, dezvoltarea si imlementarea unui program de marketing social (educatie pentru sanatate), impreuna cu stabilirea unor indicatori masurabili a unui program de interventie, reprezinta singura modalitate de a modifica cunostintele, atitudinile, practicile, in fapt comportamentul populatiei cu privire la utilizarea apei potabile cu continut ridicat de arsen, mai ales in zonele in care apa este asigurata prin sisteme centralizate sigure. Cu alte cuvinte, prin inlaturarea expunerii, vom inlatura riscurile asociate, in conditiile unor costuri rezonabile, dar in acelasi timp initiind realizarea unor aliante pentru rezolvarea problemelor la nivel comunitar. Actorii economici pot, la randul lor, sa sprijine aceste demersuri, prin suportul material pe care il pot oferi comunitatii. In ceea ce priveste grupul de cercetatori clujeni, exista deplina disponibilitate de a se angrena intr-o actiune menita sa remedieze aceasta situatie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.