Profesia de mediator bate pasul pe loc la Timisoara! Vezi aici ce inseamna sa solutionezi conflicte!

Aparuta pe piata muncii prin intermediul Legii 192/2006, profesia de mediator si cea mai putin costisitoare metoda de solutionare a conflictelor sau litigiilor civile, medierea, nu a starnit interesul justitiabililor.

Oamenii continua sa bata salile de judecata, sa plateasca avocati si, uneori, prin intermediul traficantilor de influenta, sa cumpere sentinte favorabile, ignorand faptul ca exista, deja, in mod legal, persoane autorizate care le pot face economii in buget si scurta calvarul presupus de un proces. Potrivit art. 7 din Legea nr. 192/2006, poate fi mediator orice persoana care poseda capacitate deplina de exercitiu, sa fie absolvent de studii superioare, sa aiba o vechime in munca de cel putin trei ani sau sa fi absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat si avizat de Consiliul de mediere.

Un mediator trebuie sa se bucure de  o buna reputatie si sa nu fi fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa atinga prestigiul profesiei. Poate fi mediator orice persoana care a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, cu exceptia masterului in domeniu sau a fost autorizata ca mediator, in conditiile legii.

Cursurile sunt organizate, sporadic, in diferite orase din tara, de cateva firme acreditate din Bucuresti, Craiova si Cluj, costul celor 80 de ore de pregatire fiind de aproape 1000 de euro. In ultimii trei ani, la Timisoara au fost organizate doua astfel de cursuri, de catre Asociatia Pro Mediere Craiova si Asociatia Mediatorilor Ultrasilvam din Cluj, la care s-au inscris fosti politisti, judecatori, notari, avocati, sotii de avocati si alte persoane interesate.

Printre cei 65 de mediatori din Timis aflati pe tabloul mediatorilor din Romania ii regasim pe judecatorii Ion Graur si Doina Barcaci, notarul Ana Claici, fostii politisti Ilie Bertea si Emil Craciunoiu, omul de afaceri Dinu Calin, dar si Ariadne Antonescu, Raluca Gozob, Claudia Miat sau Ana Craznic. Pe tabloul mediatorilor autorizati din Romania exista 2623 de persoane.

Cursurile de pregatire a mediatorilor au devenit inutile

„Oamenii nu au incredere in mediere!”

In ciuda faptului ca s-au creat toate conditiile legale pentru functionarea mediatorilor, populatia ignora cu desavarsire aceasta profesie. “In urma cu doi ani m-am inscris pentru a urma un curs de mediator. M-am autorizat prin intermediul Consiliului de Mediere si am asteptat sa-mi cresc veniturile prin acest job suplimentar, insa in zadar. Am ajuns la concluzia ca oamenii nu procedeaza la mediere pentru stingerea unui viitor litigiu, nefiind familiarizati cu aceasta procedura. Vreau sa va spun ca acel curs era la Craiova si, de exemplu, Brasovului i-au fost alocate 9 locuri, care nu au fost ocupate. Se platea atat cursul, cazarea, masa si transportul. Cheltuieli care nu sunt deloc neglijabile, apropiindu-se de 10.000 lei vechi”, ne-a declarat unul dintre timisorenii acreditati in profesia de mediator.

La ora actuala, dupa cum apreciaza Anca Elisabeta Ciuca, presedinta Consiliului de mediere, organismul care coordoneaza aceasta profesie in Romania, o sedinta de mediere nu poate tine mai mult de patru ore si costa minim 150 de lei, insa acest pret poate urca in functie de complexitatea spetei supusa medierii. In prealabil, exista cel putin o intalnire de pregatire cu partile, care nu se plateste. “Justitiabilii nu au incredere in autoritatea medierii. Nu vor! Am discutat cu ei, le-am explicat avantajele medierii, mai cu seama in procesele intre frati, surori, unde trebuie sa se imparta bunuri, dar fara succes. Au refuzat categoric medierea. intr-un dosar, dupa un an de procese, o femeie mi-a cerut sa-i acord o scutire de plata a taxei de timbru pentru ca nu mai avea bani sa plateasca expertul. Se judeca mai departe, chiar daca medierea nu ar fi fost atat de costisitoare”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Judecatoriei Timisoara, judecatorul Dumitru Hantea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Medierea va functiona cand mi-oi vede eu ceafa cu o gasca de infractori in Consiliul de mediere.Unul este chiar din Timisoara, Sustac Zeno, un papagal ioar cea de a doua este chiar personaju din fotografie Popoviciu Daniela.O mama omida care a lasat fara bani prostii care viseaza cu ochi deschisi.

    BA! MEDIEREA VOASTRA NU VA MERGE NICIODATA DACA NU SCHIMBATI HAHALERELE DIN CONSILIUL DE MEDIERE