Memorii individuale si colective din partea a peste 20.000 de salariati din invatamant, precum si o scrisoare prin care avertizeaza ca nerezolvarea problemelor va duce la proteste dupa inceperea anului scolar au fost depuse la Guvern de catre Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Sindicalistii i-au atras atentia premierului Victor Ponta, in scrisoarea deschisa, asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant si a propus totodata mai multe solutii.
FSLI considera ca subfinantarea cronica a educatiei, a cercetarii si a sanatatii, dar si salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranta nationala.
„In conditiile in care de aceste domenii fundamentale depide pozitia pe care Romania o va ocupa in viitor intr-o lume tot mai globalizata, aflata intr-o permanenta schimbare, Guvernul Romaniei trebuie sa identifice solutii pentru salvarea invatamantului romanesc, chiar daca situatia economiei nationale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, in situatia in care Guvernul nu isi va manifesta expres intentia de a solutiona problemele majore care afecteaza sistemul de invatamant preuniversitar si salariatii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii nostri de sindicat, sa recurgem la actiuni de protest, dupa inceperea anului scolar„, se arata in scrisoarea depusa vineri la Guvern.
Sindicalistii FSLI solicita respectarea Legii Educatiei, in sensul acordarii, incepand cu anul 2014, a minimum sase la suta din PIB pentru Educatie si a minimum unu la suta pentru Cercetare, precum si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
Totodata, FSLI cere modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se tina cont de realitatile sistemului, sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa se ajunga la cresterea calitatii actului de instructie si educatie, dar si la o mai buna implicare in luarea deciziilor a personalului unitatii de invatamant.
FSLI mai solicita adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi de salarizare pentru educatie, prin care salariile sa creasca substantial, pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica, depolitizarea invatamantului in sensul ca, in alegerea directorilor unitatilor de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu si in invatamantul superior si regandirea, de urgenta, a programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.
Si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a depus la registratura Guvernului, noua bibliorafturi continand sute de petitii cu semnaturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice si didactice auxiliare si modificarea grilei de salarizare.
Prin petitia colectiva se solicita deblocarea posturilor nedidactice si didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel incat sporul de vechime sa nu mai fie inclus in salariu de incadrare si aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru conditii speciale de munca.
Sindicalistii spun ca sistemul de invatamant se confrunta cu o lipsa acuta de personal nedidactic si didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar si salariile foarte mici, sub limita subzistentei, au condus la o situatie care poate oricand sa duca la o tragedie.
„La ora actuala, nu cred ca mai sunt unitati de invatamant in care sa se respecte normativele de incadrare pentru personalul nedidactic. Acesta categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecuta cu vederea, asigura functionarea unitatilor de invatamant. Fara acestea, atat cadrele didactice, cat si elevii nu si-ar mai putea desfasura activitatea in conditii decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, sa tina cont de cele peste 40.000 de semnaturi si sa dea curs cererilor noastre„, a declarat presedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Pareri
DE DATA ACEASTA VOR DANSA „DANSUL CROCODILULUI” IN FATA GUERNULUI PONTA!
CAND LI S-AU TAIAT 40% DIN SALARIUL NET, AU DANSAT DUPA CUM SE STIE”DANSUL PINGUINULUI” IN FATA GUVERNULUI BOC.
DE FAPT IN FATA PALATULUI VICTORIA UNDE ERA CAZAT GUVERUL BOC AL XXXXXIX/LEA.
ESTE ATAT DE DIVIZATA SI ASA ZISA MISCARE SINDICALA DIN INVATAMANT(CUMETRII) CA NU VAD O IESIRE DIN SITUATIE DECAT…EXPORTAND VREO 20.000 DE CADRE DIDACTICE.
PROBLEMA ESTE CA DACA PE MEDICI ÎI VOR, PE PROFESORI BA!
OARE DE CE!
E bataie de joc c e in invatamantul romanesc, e bataie de joc ce salari au profesori, si cea mai mare bateie de joc o sufera tineri si copii (chiar si copii politicienilor si a celor care ignora lipsa din sistemul de invataman)
… oare chiar dorim ca copii nostri sa aiba un viitor ratat???