TIMISOARA. Zeci de scoli din judetul Timis vor beneficia de fonduri europene pentru ca profesorii sa dea meditatii elevilor de clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a si a XII-a. La randul lor, dascalii vor fi invatati sa tina ore suplimentare de catre experti in educatie, sustin reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Timis.
Incepand cu luna octombrie, daca totul merge conform planurilor, mii de elevi din Timis vor primi gratuit meditatii. Asta daca vor dori si daca parintii vor fi de acord. Profesorii care vor sustine orele suplimentare vor fi platiti cu aproximativ 500 de lei in plus, lunar.
„Incepand cu luna octombrie, speram ca in toate unitatile de invatamant selectate sa se poata desfasura activitatea suplimentara de pregatire a elevilor in vederea recuperarii unor decalaje si a intaririi cunostintelor pe care acestia trebuie sa le detina pentru a participa la examenele nationale. Toate cele trei proiecte care se deruleaza la nivelul judetului Timis implica deopotriva si cadrele didactice. Ei vor fi motivati si munca pe care o vor desfasura va fi remunerata. Remuneratia difera de la un caz la altul, in functie de tipul de activitate pe care o desfasoara fiecare cadru didactic in parte: avem experti de invatare, cei care se ocupa efectiv de pregatirea elevilor, avem experti in educatie, cei care se ocupa de formarea expertilor in invatare, respectiv consilieri scolari”, a explicat Aura Danielescu, inspector scolar general de Timis.
Vor fi pregatiti asadar elevii din clasele terminate, dar si cei din clasele a IX-a si a X-a. Vorbim despre mii de elevi, dar si 10 de profesori sau consilieri scolari. Au fost alese mai multe scoli din judet, in special cele cu promovabilitate scazuta la examenele importante. Cine este de vina pentru acest aspect? In primul rand elevii, apoi parintii, iar abia apoi dascalii, sustine inspectorul sef.
Vor fi predate meditatii pentru elevii de la cls. a VIII-a la 29 de unitati de invatamant din Timis: la Pischia, Fibis, Scoala Gimnaziala nr. 6 din Timisoara, Dimitrie Leonida Timisoara, Sanmihaiu Roman, Peciu, Giulvaz, Foeni, Satchinez etc, pentru elevii de cls. IX si X la 14 scoli: Valeriu Braniste la Lugoj, Liceul Teoretic Recas, Colegiul National Iulia Hasdeu Lugoj, Liceul Tehnologic Jimbolia, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timisoara, Colegiul National Ana Aslan Timisoara, Colegiul Economic FS Nitti Timisoara, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara, Liceul Teoretic Traian Vuia Faget, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Lugoj, Liceul Teologic Penticostal Logos Timisoara, Liceul Teoretic William Shakespeare Timisoara, Liceul Teoretic Buzias, Liceul Teoretic Vlad Tepes Timisoara. De asemenea, vor face ore suplimentare si elevi din clasa a XII-a de la noua licee din judet: Aurel Vlaicu Lugoj, Ion Mincu Timisoara, Ungureanu Timisoara, Braniste Lugoj, Peciu Nou, LPS Banatul, Sf. Nicolae Deta, Hasdeu Lugoj si Liceul Recas.
Daca profesorii vor fi motivati sa tina meditatii prin cateva sute de lei in plus la salariu, dascalii nu au decis inca prin ce metode ii vor motiva pe elevi sa participe la orele suplimentare.
„Sunt diferite tipuri de activitati, ei vor face si discipline optionale. Aceste cursuri au fost construite si inca nu ne-au fost livrate. Este foarte greu sa-i motivam pe copii sa vina dupa-amiaza, sa ramana la scoala, mai ales daca nivelul lor de pregatire este foarte jos. Si-asa le este greu sa ramana 6 ore la scoala”, a mai spus Aura Danielescu.
Uniunea Europeana trimite 13 milioane de lei Timisului si judetului Mehedinti pentru ca profesorii sa dea meditatii elevilor.