A indraznit sa anunte ca nu mai are cu ce sa-si trateze pacientii internati la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara si risca sa fie sanctionat de conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara, unde activeaza.
Profesorul Marian Gaspar avertizase printr-un comunicat in 31 martie ca nu mai sunt bani pentru operatii si atragea atentia ca a fost intrerupta activitatea chirurgicala la Clinica de Chirurgie Cardiaca din Timisoara in 26 martie ca urmare a lipsei cronice de materiale sanitare si medicamente. A fost insa contrazis de managerul institutului si chiar de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acum, profesorul, unul dintre cei mai straluciti medici din Timisoara, ar putea fi tras la raspundere pentru gestul sau.
„Exista posibilitatea sa fie sanctionat medicul Gaspar, o sa ma consult cu compartimentul juridic, sa vedem ce prevede si Codul Muncii. Sectia este deschisa, urgentele se rezolva fara probleme, iar cazurile care se pot temporiza ii ingrijim in cadrul clinicii. Am fost astazi (marti – n.r.) la Prefectura Timis la o videoconferinta cu secretarul de stat Raed Arafat in care am discutat si conditiile semnarii noului contract cadru si despre coplata. Noi vineri vom avea Consiliu de Administratie si stabilim valoarea coplatii„, a declarat Ranko Szuhanek, managerul general al Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.
Pana la ora transmiterii acestei stiri, profesorul Marian Gaspar nu a putut fi contactat pentru a comenta posibilitatea sanctionarii sale de catre conducerea Institutului.
__________
In 31 martie, profesorul Marian Gaspar preciza “Am primit adrese de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis si de la Prefectura Judetului Timis, prin care se atentioneaza directiunea spitalului si sefii de sectie, ca pacientii nu pot sa-si cumpere materiale si medicamente pe perioada spitalizarii potrivit legislatiei in vigoare. In caz contrar spitalul trebuie sa ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizarii, iar sefii de sectie sa raspunda personal de incalcarea legii.
Situatia este si mai dramatica in Departamentul de Cardiologie Interventionala unde ajung cazurile de urgenta cu infarct miocardic acut, pentru care nu exista materiale necesare actului terapeutic. Fara o interventie de urgenta in primele ore de la infarct acesti pacienti pot muri.
Pana acum pacientii isi cumparau o parte din materiale si medicamente pe care spitalul nu avea banii sa le achizioneze din programele nationale de cardiologie si din veniturile pe caz rezolvat DRG de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Chiar daca erau asigurate materialele din Programul National de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente pentru ca aveam urgente de peste 70 de cazuri pe luna. Nimeni nu poate programa cate cazuri pot face infarct intr-o luna.
Tocmai forurile care trebuie sa asigure banii in sistem se intreaba surprinse, de ce nu au spitalele bani sa acopere toate cheltuielile pacientilor pe perioada spitalizarii.
Iar daca pacientii in dipserare de cauza vor sa-si cumpere materiale cu resurese personale pentru sanatatea proprie, potrivit legii nu au voie.
Medicii se gasesc in situatia neplacuta de a nu putea efectua actul medical sau daca trimit pacientul sa-si cumpere materiale de la farmacii, sa fie reclamati ulterior, tocmai de beneficiarii actului salvator, adica pacientii.
Pacientii care au indicatie chirurgicala sunt trecuti pe lista de asteptare pana la rezolvarea oficiala a starii de blocaj financiar. Asteptam o intalnire oficiala cu responsabilii spitalului si reprezentatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Prefectura, Colegiul Medicilor din Judetul Timis“, se arata intr-un comunicat trimis presei de catre prof dr Marian Gaspar, Seful Sectiei Chirurgie Cardio Vasculara din cadrul institutului de Boli Cardio-Vasculare Timisoara.
O zi mai tarziu, in 1 aprilie, medicul explica din nou: “Am fost la CJAS, am vorbit cu directorul de acolo, i-am spus ca nu avem materiale, nu avem medicamente, nu avem cu ce opera bolnavii, nu am oxigenatoare, valve, fire, antibiotice, nimic. I-am spus managerului sa rezolve cumva, sa faca comenzi de materiale, i-am trimis sesizari, am si vorbit cu el, iar situatia nu s-a indreptat. Numai eu am 20 de pacienti pe lista de asteptare. Pacientii sunt trimisi cu lista sa isi cumpere de la farmacie materialele necesare, insa nu este nimic legal. Sunt multe cazuri, au reclamat la minister ca i-am trimis sa isi cumpere materialele, avem si multe procese din aceasta cauza. Acum astept sa vad daca managerul cumpara materialele necesare pentru operatii pe cord, iar daca azi cumpara, eu azi pot sa incep sa operez“, a declarat prof.dr. Marian Gaspar pentru www.opiniatimisoarei.ro.
In paralel, seful Institutului o tinea pe-a lui: Urgentele pot fi preluate de alte sectii ale Institutului de Boli Cardiovasculare
Managerul general al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara, Ranko Szuhanek, a declarat ca toate cazurile de urganta vor fi preluate de alte sectii ale Institutului si ca oamenii nu vor fi lasati sa moara.
“Clinica de Chirurgie Cardiaca a fost finantata pe primele trei luni pentru 44 pacienti pe luna, el a externat dublu, a lucrat la foc continuu. Nu am vorbit de oprirea activitatii cu domnul Gaspar, iar o actiune de genul asta se face de catre managerul si reprezentantul legal al institutiei. Avand in vedere ca pana acum s-a lucrat intens si pana la ora asta nu avem fondurile stabilite, urgentele le putem satisface in alte sectii. In momentul acesta nu se opereaza in Clinica, insa nu lasam pacientii sa moara, ii tratam in alte sectii“, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Ranko Szuhanek.
Dupa cateva ore, la rampa iesea insusi ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Acesta il urechea pe profesorul Gaspar si sustinea ca nu exista probleme in ceea ce priveste tratarea pacientilot la Institutul de Boli Cardiovasculare.
“Este inadmisibil ca un sef de clinica sa faca o comunicare catre media fara sa stie ce se intampla in acest spital. Chiar in 1 aprilie a avut loc o interventie chirugicala. De joi, domnul profesor este dat disparut. Acesta este un medic care trebuie sa aiba grija de pacienti. Nu exista probleme in ceea ce priveste tratarea pacientilor la Institutul de Boli Cardiovasculare”, a asigurat Eugen Nicolaescu.
Pareri
Foarte multa suparare ca un domn profesor a recunoscut situatia reala de la spitalul de chirurgie cardiaca.In urma cu doua luni tatalui meu pensionar iau fost montate doua stenturi.Aceasta interventie l-a costat aprox.4500 euro .Aceasta suma reprezinta pentru el aproximativ venitul din 50 de pensii. Detinem documente justificative pentru materialele achizitionate de noi.Succes domnule Profesor dr.Marian Gaspar!
Ranko Szuhanek,am matusa de trei saptamani internata,sta in asteptare cu fel de fel de scuze si motive,i s-a facut clisma pentru pregatire de operatie de trei ori,de trei ori i s-a amanat intrarea in operatie pentru diferite motive……..SA NU FIE ADEVARAT CE SPUNE Dr.Gaspar…….. 🙁
Spitalul asta e” varza”. Poți să mori liniștit. Are mare dreptate prof. Dr Gaspar!!! Nu au nimic. Totul cumperi!