Program de depistare precoce a bolii vasculare, prin CAS, in cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria

Boala arterială periferică este o boală cardiovasculară frecventă. Se estimează că aproximativ 202 milioane persoane sunt afectate în întreaga lume, cu o incidență mai mare la adulții peste 55 de ani.

Factorii de risc pentru apariția bolii arteriale periferice sunt factorii de risc cardiovasculari consacrați: vârsta avansată, fumatul, prezența hipertensiunii arteriale, sexul masculin, prezența aterosclerozei în alte teritorii vasculare (coronare, carotide, arteră subclavie, artere renale etc.), istoricul familial de boală aterosclerotică la vârstă tânără, prezența diabetului zaharat, valori anormale ale colesterolului sau trigliceridelor.

Ce simptome ar trebui să ne trimită în cabinetul medicului?

Este important de știut ca boala poate să existe, dar să nu dea semne și simptome. Multe persoane ajung sa fie diagnosticate cu ajutorul unor examene medicale de rutină, astfel că este indicat ca aceste controale medicale preventive să se efectueze cu regularitate.

Apariția unor probleme în timpul mersului, de la simplul disconfort la senzații mai intense, precum dureri și crampe, cu necesitatea de a opri mersul pentru odihnă pot fi semne ale bolii arteriale periferice. De asemenea senzația de picioare reci, cianoza sau paloarea la nivelul membrelor inferioare, senzația de furnicături, apariția unor leziuni sau răni care nu se vindecă. Orice rană care nu se vindecă ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Bolile vasculare periferice reprezintă tulburări de circulație cu evoluție lentă, dar progresivă. În general, educația medicală este deficitară în România, așa că pacienții noștri ajung la medic de multe ori în stadii avansate, când durerea nu mai poate fi suportată. Din acest motiv, în cadrul Spitalului Premiere, am dezvoltat acest program de screening al bolii vasculare. Ca să ajutăm cât mai mulți pacienți să primească un diagnostic corect, la timp” Dr. Adrian Mănesc, medic specialist Chirurgie Vasculară.


Ce investigații presupune screeningul pentru boala vasculară?

Evaluarea pacienților cu suspiciune de boală arterială periferică include o investigare amănunțită a istoricului medical, o evaluare atentă a semnelor și simptomelor, precum și un examen clinic vascular amănunțit.
Diagnosticul este certificat prin masurarea presiunii sângelui în arterele de la nivelul gleznei, utilizând un aparat pe baza de ultrasunete, sono Doppler-ul, și comparând valoarea obtinuta cu valoarea presiunii de la nivelul arterei brațului – indicele gleznă-braț.

Programul este derulat prin CAS, în pachet sunt incluse consultația și investigațiile paraclinice, AngioCT la nivelul membrelor inferioare, analize de sange specifice ariei vasculare – Hemoleucograma, profilul lipidic și dacă este cazul rețetă compensata cu tratament injectabil.

La Spitalul Premiere, angiografia de diagnostic este realizată cu un echipament medical de ultimă generație, angiograful Philips Azurion. Aparatul poate realiza imagini 3D complexe, similare celor efectuate de computerul tomograf. Astfel, medicul poate să stabilească cu precizie milimetrica anatomia vaselor și starea acestora oferind un diagnostic corect.

Tratamentul intervențional devine necesar pentru boala arterială periferică atunci când simptomele pacienților, cum ar fi durerea, se accentuează din cauza pierderii circulației. Acolo unde tratamentul medicamentos sau exercițiile fizice supravegheate nu sunt eficiente, putem oferi acum pacienților soluții moderne, salvatoare.” Dr. Adrian Mănesc, Medic Specialist Chirurgie Vasculara

Mai multe informații despre programul de screening puteți afla la numărul de telefon 0790 301 000.

*Dacă în cadrul consultului pentru stabilirea unui diagnostic sunt necesare investigații suplimentare (ecografie, alte analize) care nu sunt în pachetul oferit prin CAS acestea se plătesc separat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.