Program nou, mai lung, de vizitare la Muzeul Apei din Timisoara

TIMISOARA. Inaugurat in urma cu aproape 3 saptamani, Muzeul Apei de la Timisoara ii asteapta pe timisoreni si pe turisti cu un nou program de la inceputul lunii iulie.

CITESTE SI: Demolarea va costa aproape 6 milioane de euro. Pregatiri pentru daramarea batranului Stadion Dan Paltinisanu la Timisoara 

Spatiul situat pe Calea Urseni, in care se afla si faimosul OZN, a putut fi vizitat pana acum martea, intre orele 15 si 18, si sambata, intre orele 11 si 14. Din prima zi a lunii viitoare va fi deschis timp de 5 zile pe saptamana.

Noul program de vizitare va fi de miercuri pana duminica, intre orele 10 si 16, iar accesul este gratuit.

Complexul muzeal acopera o suprafata construita de circa 2.700 mp si include trei cladiri istorice în stil Secession industrial, apartinând vechii uzine, cu echipamentele tehnologice bine pastrate si puse în valoare si noul pavilion de acces, un spatiu generos si versatil, ce gazduieste expozitii temporare si diverse evenimente culturale. Trei dintre cele patru cladiri sunt accesibilizate cu dotari pentru persoane cu mobilitate redusa. Vizitatorii pot explora principalele statii de pe parcursul tehnologic al apei, forajele, filtrarea si pomparea si se pot relaxa în parcul uzinei, un spatiu verde cu alei, bazine decorative si zone de recreere.

In anul Capitalei Europene a Culturii, Muzeul Apei a introdus in spatiul public un important obiectiv de patrimoniu industrial, vechea Uzină de Apă Urseni, restaurata si amenajata pentru vizitare. Proiectul de reabilitare si interventie a fost o investitie a companiei regionale de apa, Aquatim, in valoare de 7,83 milioane lei (fără TVA).

Uzina de Apa Urseni, prima statie de tratare a apei din Timisoara, este o piesa valoroasa a patrimoniului cultural si industrial al orasului. Ea a fost data in folosinta la 1 iunie 1914 si a functionat pana în 1990. De atunci si pana la transformarea în obiectiv de interes turistic si cultural, s-a aflat în conservare, cladirile si echipamentele tehnice fiind pastrate de compania de apa intr-o stare foarte buna.

Fundatia Aquatim, al carei unic membru fondator este Aquatim SA, continua demersul companiei de apa, de integrare a patrimoniului industrial in viata comunitatii, prin activarea Muzeului Apei si includerea sa in circuitul cultural. Fundatia are in derulare, in perioada mai-decembrie a.c. proiectul Muzeul Apei – racord la reteaua culturala a Timișoarei, ce face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara.

Sunt acum in pregatire, in cadrul proiectului, un website dedicat, un festival propriu, Seri de vara la Muzeu, cu program special in doua weekenduri din perioada iulie-august, incluzand ateliere pentru toate varstele, expozitii de fotografie, vizite ghidate si concerte, o serie de ateliere pentru elevi pentru lunile de toamna si un parcurs explicativ al cladirilor istorice„, transmit reprezentantii Aquatim.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „programul prelungit” al acestor evenimente deranjeaza linistea publica si toate accesele auto a proprietarilor sunt ocupate abuziv de participantii evenimentului nefiind anuntati in prealabil de organizatori sa nu ne blocheze accesul pe proprietatile private. Calea Urseni este o strada cu case si linistita, organizatorii trebuie sa aiba aprobarea proprietarilor ptr astfel de evenimente, suntem curiosi sa o vedem in instanta