Programe doctorale si postdoctorale la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara, pe bani europeni

TIMISOARA. 16 doctoranzi si 12 postdoctoranzi din Timisoara de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ”Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara au beneficiat de un program, timp de 18 luni, dedicat doctoranzilor si postdoctoranzilor.

De acelasi program au beneficiat si Universitatile de Stiinte Agricole din Cluj-Napoca, Bucuresti si Iasi, iar in total au beneficiat de acest program 121 de cercetatori doctoranzi care au beneficiat de o bursa lunara de 1800 de lei si 72 de postdoctoranzi care au beneficiat de burse lunare de 3.700 de lei.

Proiectul a demarat in aprilie 2014 si a avut o durata de 18 luni.

Beneficiarii acestui proiect au facut deplasari pe campuri experimentale si ferme atat din Timisoara cat si din judetul Timis. Au fost si deplasari in strainatate, in Ungaria. Cinci doctoranzi au fost timp de patru luni in Ungaria, la Szeged. De asemenea, patru postdoctoranzi au participat la o excursie de studiu in Germania, in luna septembrie. Au vizitat ferme pomicole, de animale si de producere a biogazului”, a declarta Dorica Botau de la Ingineria Resurselor Vegetale si Animale din cadrul USAMVBT.

Activitatea de cercetare a bursierilor implicati in acest proiect de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ”Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara a fost materializata prin publicarea de articole in reviste cotate ISI, in reviste indexate in diferite baze de date internationale, prin elaborarea de rapoarte de cercetare, precum si prin prezentarea de lucrari stiintifice la simpozioane nationale si internationale.

In cadrul acestui proiect au fost realizate mai multe lucrari de cercetare printre care una privind poluarea in marile orase. In cadrul acestei lucrari s-a constatat ca teii sunt copacii potriviti pentru a fi plantati in orase unde exista trafic auto intens, dar si fabrici. Rezultatul lucrarii a fost acela ca teii absorb noxele, iar florile de tei provenite din copacii aflati in orase ar putea dauna grav sanatatii.

De asemenea, s-au facut si alte cercetari legate de poluare, dar si de transmiterea unor boli de la vectori la carnivore.

Valoarea totala a proiectului este de 12.755.460 lei din care 12.500.351 sunt bani nerambursabili.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.