Programul de transformare a spitalelor in camine de batrani, prelungit si cu buget injumatatit

Programul prin care cele 67 de spitale inchise in 2011 ar fi trebuit transformate in camine pentru batrani s-a lovit de neputinta financiara si umana de la nivel local, astfel ca Guvernul a aprobat deja prelungirea lui.

In 2011, Guvernul decidea inchiderea a 67 de spitale care nu ar fi fost eficiente, propunand transformarea lor in camine pentru varstnici.

Astfel, a fost demarat Programul de interes national prin care urma sa se dezvolte o retea de astfel de camine, a caror functionare sa fie sustinuta de autoritatile locale, cu contributia beneficiarilor si a apartinatorilor acestora.

Potrivit programului gandit in 2011, reteaua de camine pentru varstnici ar fi trebuit sa fie finalizata si perfect functionala pana la sfarsitul acestui an.

Situatia de fapt – care inseamna, in prezent, efectuarea de plati pentru 18 camine cu o capacitate de 949 de locuri si cheltuirea a doar 31 milioane de lei, in perioada aprilie 2011-decembrie 2013, din peste 200 de milioane alocate programului – demonstreaza insa esecul acestuia.

In aceste conditii, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a propus, iar Guvernul a aprobat deja, in sedinta din 11 decembrie, prelungirea programului pana in octombrie 2015, dar si injumatatirea bugetului alocat, cu argumentul ca a raspuns astfel „doleantelor autoritatilor publice locale”.

„Autoritatile administratiei publice locale au remis solicitarile catre MMFPSPV incepand cu luna septembrie 2013. Justificarea solicitarilor consta in resursele limitate disponibile in bugetele locale si veniturile extrabugetare foarte mici rezultate din contributiile beneficiarilor, acestia avand pensii sub valoarea pensiei medii. MMFPSPV a venit in intampinarea doleantelor exprimate de autoritatile administratiei publice locale si a initiat, in luna octombrie 2013, un proiect de hotarare de Guvern prin care se propune prelungirea perioadei de implementare a Programului de interes national cu 22 de luni”, se arata intr-un raspuns al MMFPSPV.

Proiectul de HG referitor la program, care ar fi fost pus in dezbatere publica la 4 decembrie, nu a putut fi insa consultat din cauza faptului ca site-ul MMFPSPV nu a functionat, iar Guvernul a decis sa il adopte chiar si in aceste conditii si chiar inainte de expirarea celor zece zile in care proiectul ar fi trebuit sa stea in dezbatere publica.

MMFPSPV a explicat, insa, ca documentul a fost transmis spre consultare la nivel local, autoritatile administratiei publice locale fiind singurii solicitanti eligibili.

„Deoarece singurii solicitanti eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale, proiectul de HG a fost transmis spre consultare structurilor asociative ale consiliilor judetene, oraselor, municipiilor si comunelor, iar observatiilor formulate de acestia li s-a raspuns in termen. Sumele necesare au fost stabilite in functie de solicitarile autoritatilor locale si au fost cuprinse in bugetul pe 2014. Avand in vedere consultarea cu toate autoritatile implicate si faptul ca modificarea consta numai in modificarea termenului, am considerat ca nu ar fi existat contestatii asupra necesitatii emiterii unui act normativ, dezbaterea publica fiind consumata prin consultarea tuturor structurilor competente. Nu in ultimul rand, precum cunoasteti, am avut probleme cu functionarea site-ului atat anterior, cat si ulterior datei de 4 decembrie 2013, cand proiectul a putut fi postat pe pagina institutiei”, se mai arata in raspunsul ministerului.

Initiatorii proiectului de act normativ aratau, in nota de fundamentare, ca la momentul inceperii programului s-a estimat ca majoritatea autoritatilor administratiei publice locale care aveau in administrare unitatile sanitare vor decide desfiintarea acestora, precum si reorganizarea lor prin infiintarea de camine pentru persoane varstnice.

Astfel, a fost estimat un buget initial de 200 de milioane, care s-a realizat luand in calcul standardul de cost pentru acest tip de camine, respectiv de 1.411 lei/beneficiar/luna, raportat la capacitatea totala a spitalelor, pentru a perioada de derulare de 33 de luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013, planificarea finantarii fiind multianuala.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.