Investițiile masive și crearea de noi locuri de muncă sunt cei doi piloni de bază care vor asigura României dezvoltarea economică, atât de necesară în perioada următoare. Iar Guvernul PNL, susține Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș, a pornit cu dreptul în această cursă contracronometru.
„Studenţii antreprenori vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro începând cu 15 iulie, Guvernul a discutat deja și despre majorarea plafonului pentru credite de achiziționare a locuințelor noi, iar vești bune sunt și pentru întreprinderi. Și aceștia sunt doar unii dintre pașii care vor fi făcuți în perioada imediat următoare. Planul de investiții și relansare economică devine realitate în vara aceasta, nu mai târziu. Dezvoltare economică sustenabilă nu se poate face pe consum nesăbuit, ci prin investiții și crearea de noi locuri de muncă”, a declarat pentru Opinia Timișoarei senatorul de Timiș, care apoi a mai făcut o precizare: ”Guvernul are obiectiv ca în 30 de zile să adopte actele normative necesare pornirii Planului Național și lucrul în acest sens deja a început cu proiectele de OUG și de HG deja discutate, în prima lectură, în ședința de Guvern”.
Alina Gorghiu a mai menționat că acest plan nu poate aștepta, pentru că scopul său este tocmai acela de a oferi sprijin pentru angajați și pentru companiile afectate acum de criza sanitară generată de noul coronavirus. De aceea, fiecare proiect anunțat va ajunge rând pe rând pe masa de lucru a Guvernului pentru a fi aprobat și pus în funcțiune.
Unul dintre cele mai bune programe pregătite de Guvern este cel de susținere a antreprenoriatului studențesc. Este deja o realitate din moment ce din 15 iulie se vor putea depune proiecte pentru start-up-uri studențești pentru că Hotărârea de Guvern în acest sens a fost adoptată. ”Programul vizează acordarea de granturi în valoare minimă de 40.000 Euro pentru 2 locuri de muncă create și poate crește la 100.000 Euro pentru 5 locuri de muncă. Se pot acorda burse sociale de 650 lei/lună în perioada în care studenții își formează abilitățile antreprenoriale și apoi, timp de un an 2,250 lei/lună pentru fiecare loc de muncă creat în noul start-up studențesc. Gândiți-vă, doar aici, în Timișoara, câți beneficiari vor fi! Este cel mai important centru universitar şi academic din vestul ţării și unul dintre cele mai mari din România, dar și pol social-economic de prim rang al țării. Iar la cum îi cunosc pe mulți din generația tânără, de pe acum vă pot spune că, la finalul perioadei de depunere a cererilor de finanțare a proiectelor de afaceri inovative, Timișoara va fi pe podium”, a exemplificat Alina Gorghiu.
Un alt program care se va reflecta direct în nivelul de trai al românilor, în special al tinerilor, este cel prin care aceștia vor putea să-și cumpere case mai mari și mai bine utilate. ”Trecerea la Programul ”Noua Casă” va impune schimbări profunde, schimbările au fost deja mediatizate, a fost găsită soluția pentru a-i sprijini mult mai consistent pe cei care doresc să achiziționeze o locuință nouă și de a atinge și obiectivul de a stimula dezvoltarea imobiliară. Se va majora în curând de la 70.000 Euro la 140.000 Euro plafonul pentru creditele de achiziționare a locuințelor noi, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului”, a menționat senatorul liberal.
Alte vești bune vin pentru întreprinderi, coloana vertebrală a mediului de afaceri. ”Pentru cele mari a progresat mult programul de garantare a creditelor pentru investiții și capital de lucru pentru că schema a fost aprobată de Comisia Europeană și va fi administrată de Eximbank. Este un program similar cu IMM Invest (care, apropos, a ajuns la 10 mld lei), dar aplicat pentru companiile mari”, a explicat pe scurt Alina Gorghiu. ”Și va fi ceva nou și pentru sectorul întreprinderilor mici, programul IMM Leasing care așteaptă avizul Consiliului Legislativ pentru a deveni realitate. IMM-urile vor putea apela la soluția finanțării achizițiilor de echipamente IT și utilaje prin intermediul societăților financiare non-bancare, avansul va fi 0, iar valoarea maximă a finanțării – de 5 milioane lei de beneficiar”.
Guvernul a aprobat și un program pentru tichetele de masă electronice pentru persoanele în vârstă. Măsura este una extrem de utilă și pentru cei aproximativ 260.000 de beneficiari în vârstă de peste 75 de ani și cu venituri sub cel minim garantat, dar constituie și un sprijin pentru sectorul HoReCa, greu încercat în această perioadă.
Mesajul Alinei Gorghiu către adversarii politici care critică Planul de investiții și relansare economică
”Acest Plan național de investiții și relansare chiar se va întâmplă și chiar va funcționa și va avea efecte benefice în termen scurt. Economia are mare nevoie de el. Sprijinul pentru mediul de afaceri este medicamentul sănătos în condițiile de acum, nu revenirea la consum în contul generațiilor viitoare. Este un plan al României, al Guvernului și ar trebui susținut de toată lumea pentru că de asta este nevoie acum… Scepticii? Cei de bună credință se vor convinge rapid că planul dă rezultate, politicienii care lansează fake-news-uri oricum nu înțeleg problemele reale ale mediului de afaceri și nu am nici o așteptare de la ei. Dacă tot îndeamnă oamenii să nu poarte masca de protecție și să nu respecte măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus, sper să se prezinte fără mască și în fața electoratului, să îi vadă românii cum sunt cu adevărat!”, a încheiat Alina Gorghiu.
Pareri
Spune-mi ce-ai fumat ca vreau si eu…
Alina se dă de ceasul morții să aducă bani pentru tineri si isi face reclamă acum, inainte de alegerile locale, ca sa mai puncteze la capitolul realizari.
Alina draga, ai mai multe esecuri deact realizari pe plan politic. Mars din Timis/Timisoara.
Tovar’sa Gorghiu, mai bine aduceti neshte fonduri pentru judetul Timis pe care doar teoretic l-ati reprezentat. Ca practic nu am prea auzit de mata.