TIMISOARA. Un important proiect pentru Timisoara a demarat luni, la statia de epurare a Aquatim. A fost semnat contractul de proiectare si executie a unei instalatii de uscare a namolului de la statia de epurare si valorificarea energetica a acestuia. In valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finantat din fonduri europene nerambursabile.
Ofertantul castigator al licitatiei pentru acest proiect este Asocierea CONSTRUCTIM S.A. – EPPM AG. Compania EPPM AG, cu care este asociata firma Constructim S.A., este o companie elvetiana cu vasta experienta in valorificarea energetica a deseurilor, inclusiv a namolurilor de epurare.
„Conform reglementarilor nationale si europene, exista cateva cai de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit in agricultura, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deseuri sau valorificat energetic. in conceperea acestui proiect au fost luate in calcul toate variantele si singura optima este de folosire a acestui namol pentru obtinerea de energie electrica. De exemplu, el nu poate fi folosit in agricultura deoarece contine agenti patogeni si metale grele. Noua instalatie va respecta toate normele de mediu, atat la nivel national, cat si la nivel european”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.
Tehnologia propusa transforma substanta organica continuta in namol, in gaz de sinteza. Acesta, prin ardere, genereaza energie termica care este utilizata pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrica (300 de Kwh) si pentru incalzirea spatiilor tehnologice.
Sistemul va fi in circuit inchis si complet automatizat. Instalatia, dupa ce va fi amorsata, va functiona fara aport de combustibil, iar namolul va fi transformat intr-un material nepericulos, zgura – cenusa, care poate fi valorificat ca materie prima secundara in industria materialelor de constructii sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deseuri.
Pareri
Va umple tot Freidorful de mirosuri cumplite. Si asa fac acest lucru fara sa le pese, dar acum va fi si mai rau.
Mirosurile sunt acum de la namol !
Se rezolva problema . Este prima si singura din tara .
O stație de incinerare a nămolului nu se face cu 10 milioane de euro!! 🤣🤣🤣
10 milioane nu ajung nici pentru filtre !!
Oare cine poate debita asemenea tâmpenii pentru guguştiucii aplaudaci al lui Samuie’l??
Timișoara poate rezolva problema gunoiului, caldurii și apei calde cu un incinerator de gunoaie cum sunt in Germania lui Hampelmann, dar cred că el habar nu are despre asta.