Centrul Multifunctional pentru Informare si Promovare Turistica din incinta Bastionului Theresia din Timisoara a gazduit conferinta finala a proiectului “Patrimoniul Viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului”, finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Republica Serbia., derulat de Universitatea de Vest din Timisoara in calitate de partener coordonator, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Institutul Intercultural Timisoara si Primaria orasului Kikinda.
Obiectivul general al proiectului a vizat valorizarea patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru turism in zona transfrontaliera, transformarea acestuia in produse turistice cat si constientizarea oamenilor din comunitatile investigate privind importanta conservarii si promovarii patrimoniului viu prin turism.
“Universitatea de Vest din Timisoara incantata si extrem de onorata in acest moment, cand rezultatele unui astfel de proiect in care s-a implicat sunt extrem de palpabile si cu valoare adaugata majora pentru patrimoniul cultural al acestei regiuni. Timisoara si zona de Vest au un specific pe care daca ar fi sa-l definim intr-un cuvant am putea spune interculturalitate, iar Universitatea de Vest din Timisoara prin cele 11 facultati diverse si diferite ca preocupari poate se muleaza pe acest concept al multor preocupari care formeaza un tot unitar. Ca universitate ne-am asumat rolul, dincolo de a produce specialisti in diferite domenii de pregatire si ne preocupam si de partea de a fi un epicentru cultural si educational in Timisoara si in zona de vest a tarii, iar acest proiect intareste aceasta idee. Ca si coordonatori ai acestui proiect care cuprinde competente din cadrul universitatii din domeniul antropologiei, turismului si conexe, alaturi de mediul economico social si partenerii puternici si traditionali, consider ca am adus o valoare adaugata acestui proiect.” a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.
Activitatea de cercetare din cadrul proiectului “Patrimoniul Viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului” a vizat 20 de comunitati din Romania si Serbia, din 7 areale de dezvoltare locala: Recas, Faget, Caransebes, Herculane, Dubova, Kikinda si Uzdin. Locuitorii comunitatilor respective au ajuns astfel sa constientizeze importanta conservarii si valorificarii partimoniului cultural si natural prin turism, aceasta fiind o premisa inclusiv pentru dezvoltarea zonelor in care locuiesc.
In cardul proiectului au avut loc ample cercetari pe teren pentru identificarea potentialului economic, social si cultural al comunitatilor vizate, campanii de prezentare si promovare a acestor cercetari, dar si alte activitati specifice, cum ar fi organizarea Targului de mestesuguri, gastronomie si fotografie din Banat, la care au participat peste 70 de mestesugari din Romania si Serbia. Acest eveniment a fost dublat de programe de demonstratii de gastronomie, arta traditionala, mestesuguri, ateliere de pictura, muzica, bucatarie traditionala, cusaturi, dar si vernisaje diverse. Au fost organizate doua focus grupuri cu agentii de turism pentru evaluarea potentialului turistic al zonelor, trei serii de cursuri de formare profesionala in domeniul turismului ( ghizi in comunitate, ghizi in orase si de valorificare a patrimoniului cultural pentru dezvoltare comunitara), scoala de iarna si modulul de mentorat. Un alt obiectiv este cel de creare a unui brand care sa vizeze dialogul intercultural, traditia, autenticitatea si valoarea.
“ Dupa detaliile pe care le-am primit, dupa descrierea facuta, am inteles ca este proiectul nostru de suflet. Stim ca patrimoniul este cea mai de pret comoara a unui neam de aceea cei care au gandit si au scris acest proiect au inteles rolul imens pe care il are mostenirea culturala si naturala . Noi suntem mandri ca am facut parte din echipa care a implementat si a finalizat acest proiect, onorati ca am fost alesi ca parteneri si avem convingerea ca acest parteneriat va continua sa se dezvolte.” a spus Florica Chirita, director general al CCIAT
La finalul proiectului au fost realizate 3 volume – dedicate locurilor, legendelor, retetelor culinare si povestilor din zona – DVD-uri cu muzica populara, colectii de picturi, desene naïve si dansuri, harti cu obiectivele turistice si un calendar intercultural. Totodata au fost montate panouri de semnalizare a obiectivelor patrimoniale si turistice si postarea a 20 de astfel de obiective pe GPS.