Proiect pilot de economie circulara, derulat de CCIA Timis

TIMISOARA. In calitate de partener in Romania al Programului Climate KIC, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in colaborare cu parteneri Climate KIC din Italia si Spania, deruleaza un proiect pilot de economie circulara, care va cuprinde workshop-uri si cursuri la Timisoara, cu implicarea tuturor actorilor locali.

Proiectul a inceput in luna decembrie 2018 si are o durata de 3 luni.

Workshopul pilot de formare in domeniul economiei circulare este destinat intreprinderilor din sectorul automotive si industria electronica din Romania, iar evenimentul s-a bucurat de un real succes in randul agentilor economici din judet.

„Este un eveniment sub egida Climate KIC, care se ocupa foarte mult de reducerea efectelor poluarii si incalzirii globale. Este foarte important ca aceste concepte transmise azi sa fie preluate si incorporate in industria din Romania. Vorbim de economia circulara mai mult decat despre protectia mediului, vorbim despre eficientizarea procesului tehnologic, eficientizarea resurselor naturale si umane si este foarte important sa preluam aceste concepte, pentru reducerea poluarii. Cea mai importanta resursa naturala fiind apa, ne preocupa foarte mult reutilizarea apei aflata in procesul tehnologic, ne preocupa reutilizarea namolului rezultat in urma tratarii apelor potabile si uzate. Este un important pas pe care Aqurtim il face, si anume gasirea si alegerea unei solutii potrivite pentru reutilizarea acestor resurse”, a spus Cristina Borca, reprezentant Aquatim.

Cursurile au fost sustinute de experti si specialisti locali si straini, iar scopul formarii este de a sprijini companiile si organizatiile sa inteleaga principiile care stau la baza economiei circulare si, mai important, sa invete sa furnizeze servicii si activitati utilizand metodele economiei circulare. Acest lucru le va ajuta sa devina mai eficiente, sa isi reduca costurile, sa aduca plusvaloare si sa reduca impactul asupra mediului.

„Agentii economici deja au cunostinte generale despre economia circulara si incercam sa ii aducem sa ia contact cu studii de caz practice, nu doar la nivel teoretic. Cursul inceput astazi se adreseaza industriilor automotive si electronice. Partenerii nostri din Italia se adreseaza, in prima faza, energiei si eficientizarii utilizarii energiei, iar partenerii din Spania au ca focus industria maselor plastice. Speram ca acesta sa fie doar inceputul, incercam sa aducem experti internationali si pe alte domenii, iar acest tip de work shopuri sa faca parte din oferta de cursuri a CCIAT si sa facem cunoscute metodele si instrumentele economiei circulare”, a completat Cristina Badulescu, coordonator CLIMATE KIC.

Formarea are rolul de a schimba modul de operare al oamenilor, facandu-i mai constienti de utilizarea resurselor, de generarea deseurilor, de consumul de energie si de crearea de planuri de actiune „circulare”.

Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbarilor climatice, format din companii dinamice, institutii academice de renume si sectorul public. Climate KIC este una dintre Comunitatile Cunoasterii si Inovarii (KIC) creata in 2010 de catre Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene a carui misiune este de a crea crestere durabila. Este vorba despre integrarea educatiei, antreprenoriatului si inovatiei avand ca rezultat transformarea creativa a ideilor in produse sau servicii viabile din punct de vedere economic si care sa atenueze schimbarile climatice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.