TIMISOARA. Proiectele Universitatii Politehnica din Timisoara au un impact national, dar si unul international. PRACTICOR este doar unul dintre cele care confirma statutul de universitate de cercetare avansata si educatie al UPT.
PRACTICOR vizeaza, in fapt, asigurarea, prin finantare si actiuni concrete, specializate si profesionale, a unei tranzitii documentate, progresive si rapide dinspre studiile universitare inspre piata muncii pentru studenti. Pachetul complex oferit studentilor (cu precadere celor din universitatile „Politehnica” din Timisoara si Pitesti) cuprinde:
(i) organizarea practicii pentru a asigura o sansa sporita si consolidata de pregatire, in acord cu realitatea economica si sociala;
(ii) workshopuri menite sa creasca sansele de angajare ale studentilor (cunoastere si autocunoastere, portofoliul de aplicare pentru un loc de munca, interviul de angajare, orientare si consiliere pentru cariera, abilitati digitale);
(iii) vizite tehnologice in intreprinderi de profil, pentru consiliere si orientare spre cunoasterea pietei muncii si pentru integrarea cat mai rapida, in domeniul pregatirii profesionale.
In cifre, PRACTICOR inseamna 2087 studenti si 608 elevi, care au avut posibilitatea de a invata sa se pregateasca pentru viitorul loc de munca, orientandu-se profesional in mediul economic real, prin sustinerea financiara oferita de proiectul PRACTICOR si 135 de tutori romani, alaturi de 84 tutori germani, care au facilitat contactul direct cu procesele de productie.
La conferinta finala a proiectului, ce a avut loc pe 11-12 iunie 2013, reprezentantii studentilor au afirmat ca posibiliatea de a intra in contact direct cu marile societati angajatoare le-a fost de un real folos, iar experienta practicii la Stuttgart a deschis noi orizonturi cu privire la noutatile tehnologice greu de imaginat din afara, precum si implicarea propriu-zisa in procesele de cercetare aplicata, care au ca scop trecerea de la inventii la inovatii efective.
Prin intermediul PRACTICOR s-a intarit colaborarea la nivel european intre societatile angajatoare si facultatile implicate, urmand ca noile serii de absolventi sa beneficieze de sustinere pentru a urmari toti pasii spre integrarea in viata profesionala, de la depunerea candidaturii pentru practica la angajarea propriu-zisa dupa terminarea studiilor in Romania si in Germania.
Proiectele de acest gen, care sustin formarea profesionala a studentilor in domenii solicitate pe piata muncii sunt absolut necesare si binevenite, sustinand eforturile financiare ale universitatilor, dar raspunzand si cerintelor de piata ale societatii cunoasterii.
Proiectul finantat din fonduri structurale „Retea transnationala educationala privind orientarea, consilierea si practica pentru cariera, corelate cu piata muncii, in societatea cunoasterii” (PRACTICOR) este coordonat de UPT, in parteneriat cu Universitatea din Pitesti, cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice ISPE din Bucuresti si cu cea mai mare organizatie europeana pentru cercetare aplicata, transfer tehnologic si al informatiei in stiintele naturii si inginerie – Fraunhofer (Frauenhofer Gessellschaft zur Förderung der angewandten Forschung, prin Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA, cu sediul la Stuttgart).
Pareri
PRACTICOR este un proiect POSDRU, care n-are nicio legatura cu „performanta” (mai degraba politica) a politehnicii de a fi „universitate de cercetare avansata”. PRACTICOR nu aduce nimic nou fata de programele ERASMUS PLACEMENT. Poate mai multa birocratie, specifica POSDRU 😀
@Florin Nu este corect sa legi politica de realizarile stiintifice ale UPT. Acestea se masoara in articole stiintifice publicate si proiecte derulate. Referitor la Practicor, iti pot spune ca esti intr-o mare eroare. Consulta practicor si ai sa vezi ce inseamna acest program. Numai bine.