Proiectele la care Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana a renuntat, din lipsa de bani, in 2017. De ce fonduri are nevoie anul acesta

TIMISOARA. Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana a fost nevoita sa renunte la o serie de planuri, in primul an de implementare a proiectelor, din lipsa de bani. In 2017, Asociatia a primit mai putin de jumatate din banii care ar fi trebuit sa ii sustina activitatea.

CITESTE SI: Operatiune fulger a procurorilor DIICOT Timisoara. Proxeneti ridicati din asternuturi. Cum ii ajuta o fata de 17 ani sa racoleze copile dintr-un orfelinat 

„Echipa juriului de la Bruxelles este foarta multumita de stadiul in care se afla proiectele Asociatiei Timisoara 2021, dar si-a exprimat ingrijorarea cu privire la fluxul financiar, pentru ca au existat niste neintelegeri cu privire la modul in care noi, Asociatia, trebuie sa fim finantati in vederea implementarii acestui program. Lucrul pozitiv este ca exista un dialog permanent al nostru cu Primaria, Consiliul Judetean si Ministerul Culturii, in ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme, ca nu exista la aceasta ora nicio indoiala ca acest proiect este o prioritate nationala, este un program cultural prioritar pentru Timisoara si pentru judetul Timis. Aceste lucruri se vor regla, speram, de anul acesta, astfel incat finantarea publica sa intre cat de cat in normalitate. Dosarul de candidatura cuprinde si un capitol de finantare, o finantare care este impartita pe ani. In 2017 am fi avut nevoie de 2,5 milioane de euro. Noi am primit in jur de 900.000 de euro, dar aici includ si finantarea din sectorul privat. Din mediul privat au fost aproximativ 450.000 de lei, dar nu numai in bani, ci si in servicii„, a spus Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana in 2021.

Pentru ca banii au fost putini, iar primul contract de finantare a fost semnat abia la jumatatea anului, programul Asociatiei a fost regandit, astfel incat toate proiectele propuse sa poata fi si realizate. Insa, din cauza lipsei de finantare, Asociatia a fost obligata sa si renunte la o serie de activitati, printre care recrutarea de specialisti, dar si la refacerea unui spatiu de birouri, ori alte proiecte de anvergura.

„Noi ne-am regandit toata planificarea pe anul trecut, avand in vedere ca primul contract de finantare l-am semnat in 21 iulie. Practic, noi am lansat public la mijlocul lunii iunie a anului trecut un proiect regandit, pentru ca a trebuit sa fim realisti. Am vazut ca a trecut o jumatate de an. Ar fi trebuit sa mai facem anul trecut o serie de recrutari, pentru ca, pentru a pune in aplicare un asemenea program, trebuie sa ai o echipa foarte competenta. Deci, am renuntat la recrutari, am renuntat la problema refacerii unui spatiu cu birouri mai multe, pentru ca in prezent avem doar doua incaperi, am renuntat la alte activitati de anvergura”, a completat Neumann.

Anul acesta, reprezentantii Asociatiei estimeaza ca au nevoie de aproape 4 milioane de euro. Insa, nu se asteapta sa si primeasca intreaga suma.

„In 2018, estimam ca avem nevoie de 3,8 milioane de euro. Din aceasta suma, 1,8 milioane euro ar trebui sa vina de la primaria Timisoara, 400.000 euro de la CJ Timis si 590.000 euro de la guvern. Restul din surse private. Anul trecut, cam 13% din suma a provenit din surse private, ceea ce nu e rau, pentru ca la alte orase suma e cuprinsa intre 3 si 5 procente. Vrem sa acceleram atragerea de fonduri private cu ajutorul unor profesionisti. Vrem sa recrutam un specialist in atragerea de fonduri private”, a completat Simona Neumann.

Peste o saptamana, reprezentantii Asociatiei urmeaza sa prezinte proiectele pe care le va derula pe parcursul anului 2018.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.